Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά για τον κορωνοϊό;

Μην πανικοβάλλεσαι χωρίς λόγο, ενημερώσου από τους ειδικούς, προκειμένου να αντιμετωπίσεις έγκαιρα και σωτήρια τα ύποπτα συμπτώματα.
Ποια συμπτώματα είναι ανησυχητικά για τον κορωνοϊό;
Βιώνουμε όλοι μας μια κατάσταση, η οποία αν μη τι άλλο είναι ψυχοφθόρα κι έχει αλλάξει τις ζωές και την καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη, όπως τα γνωρίζαμε. Η πανδημία όπως έχουμε αντιληφθεί πλήρως τους τελευταίους μήνες, έχει φέρει στα όρια τους τα συστήματα υγείας, την ώρα που οι πολίτες ακολουθούν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης και αυτοπροστασίας, προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς.

Ωστόσο, είναι λογικό καθώς βρισκόμαστε ημερολογιακά στην αρχή του χειμώνα πολλοί από εμάς να εμφανίσουμε συμπτώματα κρυολογήματος ή μιας ίωσης που συνήθως είναι πιο “αθώα” και ήπια από τον κορωνοϊό. Πολλές φορές τα βασικά συμπτώματα είναι κοινά και προκαλούν μεγάλη ανησυχία στον καθένα.

Κάναμε λοιπόν μια μικρή έρευνα, συμβουλευόμενοι πάντα τους ειδικούς και τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς κι όχι ανώνυμα προφίλ στα social media, προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα συμπτώματα που κρίνονται ως ανησυχητικά και χρειάζονται τη συνδρομή ενός ειδικού ώστε να αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Ακολουθεί μια λίστα από αυτά, ώστε αν αντιληφθείτε το οτιδήποτε, να σπεύσετε σε αναζήτηση βοήθειας και υποστήριξης.

Υψηλός Πυρετός

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36οC και 37οC. Η θερμοκρασία του ανθρωπίνου οργανισμού επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, το φύλο, την ώρα της ημέρας και τη δραστηριότητα κάθε ανθρώπου. Οι χαμηλότερες εμφανίζονται τις πρώτες πρωινές ώρες και οι υψηλότερες αργά το απόγευμα. Ο πυρετός είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα σε πολλές ασθένειες και λοιμώξεις. Αν αντιληφθείτε λοιπόν υψηλό πυρετό (πάνω από 38,5οC) ο οποίος δεν πέφτει παρά τη χρήση αντιπυρετικών και συνοδεύεται με γριπώδη συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό για να σας κατευθύνει.

Δύσπνοια

Το πλέον ανησυχητικό σύμπτωμα που σχετίζεται με τον κορωνοϊό είναι αυτό της δύσπνοιας.Πρόκειται για ένδειξη βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού, η οποία δεν είναι δυνατό τις περισσότερες φορές να αντιμετωπιστεί κατ’ οίκον. Για αυτόν τον λόγο, ο ασθενής χρήζει μεταφοράς σε νοσοκομείο.

Ταχύπνοια

Η ταχύπνοια ή η πολυπνοία είναι ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ταχεία και ρηχή αναπνοή. Γενικά σε υγιείς ενήλικες, ο αριθμός αναπνοών ανά λεπτό είναι ίσος με 16, η ταχύπνοια παρατηρείται εάν ο ρυθμός αυξάνεται σε 40 ή 60 αναπνοές ανά λεπτό. Συνήθως συνοδεύεται από αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αίσθημα κόπωσης και έλλειψης οξυγόνου.

Πλήρης Απώλεια Γεύσης

Είναι πολύ πιθανό να έχετε διαβάσει ή δει την ιστορία κάποιου ανθρώπου που νόσησε από κορωνοϊό κι ανέφερε ως ένα από τα βασικά του συμπτώματα, στη διάρκεια της ασθένειας την πλήρη απώλεια γεύσης. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να γευτείτε κανένα φαγητό, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό για να σας κατευθύνει περαιτέρω.

Έντονος πόνος στο Στήθος

Πολλοί άνθρωποι που νόσησαν από κορωνοϊό ανέφεραν ότι ο έντονος πόνος στο στήθος τους ταλαιπώρησε ιδιαίτερα, δημιουργώντας τους σημαντικό πρόβλημα, μιας και ήταν συνέπεια της αναπνευστικής λοίμωξης που δημιουργήθηκε. Επομένως είναι άλλο ένα ανησυχητικό καμπανάκι για τον Covid-19!

Σύγχυση

Η σύγχυση είναι η κατάσταση εκείνη όπου ο ασθενής δεν αντιλαμβάνεται σωστά το περιβάλλον και τα πρόσωπα γύρω του, με αποτέλεσμα να φέρεται με τρόπο ανορθόδοξο. Η σύγχυση είναι ένα κοινό σύμπτωμα στα Νοσοκομεία, ειδικά σε ηλικιωμένους ασθενείς. Η σύγχυση μπορεί να εμφανιστεί απότομα, με θορυβώδη κλινική εικόνα, αλλά μπορεί επίσης να λάβει χρόνια προοδευτική μορφή, οπότε και είναι πιο δύσκολη η διαπίστωσή της, ωστόσο αποτελεί ακόμη ένα από τα ανησυχητικά συμπτώματα κορωνοϊού.

Έντονη αδυναμία, κόπωση και υπνηλία

Όπως γλαφυρά το περιγράφουν αρκετοί, το αίσθημα «να μην μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι και να εξυπηρετήσεις βασικές ανάγκες σου», πρέπει να σε κινητοποιήσει ώστε να προλάβεις οποιαδήποτε επιβαρυντική εξέλιξη στον οργανισμό σου.
Το σημαντικότερο όλων είναι να παραμείνεις ψύχραιμος και να απευθυνθείς μόνο σε ειδικούς και αρμόδιους φορείς, όπως γράψαμε και παραπάνω. Μην πανικοβάλλεσαι, γιατί εκτός από τον κορωνοϊό, σκοτώνει κι ο πανικός.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v