Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης βρίσκει τον καρκίνο του πνεύμονα

Η τεχνολογία καλπάζει με γοργούς ρυθμούς με την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης βρίσκει τον καρκίνο του πνεύμονα
Επιστήμονες στη Γαλλία ανέπτυξαν ένα νέο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο έχει δίνει τη δυνατότητα ανίχνευσης πρώιμων σημαδιών του καρκίνου των πνευμόνων σε τομογραφίες θώρακα ακόμη κι ένα χρόνο προτού η νόσος μπορεί να διαγνωστεί με τις υπάρχουσες μεθόδους.

Ο καρκίνος των πνευμόνων στατιστικά είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από την επάρατη νόσο παγκοσμίως με περίπου 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Συνήθως η διάγνωση πραγματοποιείται σε προχωρημένο στάδιο, όταν πια η επιλογή αποτελεσματικής θεραπείας είναι οριακά αδύνατη. Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι η χρήση «έξυπνης» ιατρικής τεχνολογίας βοηθήσει στην ταχύτερη διάγνωση, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες αντιμετώπισης της νόσου.

Στην παρούσα φάση ο τρόπος διάγνωσης πραγματοποιείται με υπολογιστική τομογραφία η οποία ανιχνεύει ίχνη του καρκίνου στους πνεύμονες και ακολουθείται από βιοψία ή εγχείριση για να διαπιστωθεί ότι ο όγκος είναι κακοήθης. Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο ο ακτινολόγος ή άλλος γιατρός να εντοπίσει τα πολύ μικρά ίχνη καρκίνου.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών στην Ψηφιακή Επιστήμη και Τεχνολογία (Inria) του Πανεπιστημίου της Κυανής Ακτής, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νίκαιας και της εταιρείας λογισμικού Therapixel, με επικεφαλής τον Μπενουά Οντελάν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολογίας, εκπαίδευσαν έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης, δίνοντας του ως πληροφορία τομογραφίες από 888 ασθενείς που είχαν ήδη κάνει απεικονιστικές εξετάσεις για ύποπτους όγκους.

Στη συνέχεια το σύστημα δοκιμάστηκε σε τομογραφίες πνευμόνων 1.179 ασθενών κατά την τελευταία διετία, μεταξύ των οποίων οι ήταν «θετικοί» στον καρκίνο των πνευμόνων. Το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης εντόπισε τους 172 από τους 177 καρκίνους (ακρίβεια 97%).

Επιπλέον, οι ερευνητές δοκίμασαν το σύστημα σε τομογραφίες οι οποίες είχαν γίνει ένα χρόνο προτού οι όγκοι διαγνωστούν και επιβεβαιωθούν μέσω βιοψίας στους ίδιους 1.179 ασθενείς και κατάφερε να ανιχνεύσει 152 ύποπτες περιοχές, οι οποίες αργότερα διαγνώστηκαν ως καρκινικοί όγκοι. Ωστόσο, μέχρι στιγμής ο αλγόριθμος ανιχνεύει πολλές ύποπτες περιοχές που δεν είναι καρκίνος (ψευδώς θετικές διαγνώσεις), γι' αυτό θα βελτιστοποιηθεί προτού αξιοποιηθεί κλινικά, έτσι ώστε να μην γίνονται περιττές βιοψίες.

«Ο έλεγχος για τον καρκίνο των πνευμόνων σημαίνει ότι πρέπει να γίνονται πολύ περισσότερες τομογραφίες, αλλά δεν έχουμε αρκετούς ακτινολόγους για να αναλύουν όλες αυτές τις εξετάσεις. Αυτός είναι ο λόγος που είναι ανάγκη να αναπτύξουμε υπολογιστικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να μας βοηθήσουν. Η μελέτη μας δείχνει ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι σε θέση να βρει πιθανά ίχνη καρκίνου των πνευμόνων έως ένα χρόνο νωρίτερα. Ο στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε τους ακτινολόγους, αλλά να τους βοηθήσουμε δίνοντάς τους ένα εργαλείο, το οποίο μπορεί να εντοπίσει τα πιο πρώιμα ίχνη καρκίνου στους πνεύμονες», δήλωσε ο Οντελάν.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v