Όλα τα νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου

Νέες τεχνολογίες, καινοτόμες θεραπείες και… τυχαία αλλά ουσιώδη ευρήματα μας κάνουν να βλέπουμε το μέλλον με χαμόγελο.
Όλα τα νέα δεδομένα στη μάχη κατά του καρκίνου

Η θεραπεία του καρκίνου είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις του 21ου αιώνα και όπως όλα δείχνουν βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο συγκριτικά με παλαιότερα.

Ήδη, ο ρυθμός θανάτων από καρκίνο έχει πέσει κατά 29% σε σχέση με το 1991, η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί. Ποια είναι τα πιο πρόσφατα δεδομένα στη μάχη κατά της νόσου;

Μια… τυχαία ανακάλυψη

Προ μερικών ημερών, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ανακάλυψαν τυχαία έναν τύπο κυττάρων του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος ο οποίος, υπό εργαστηριακές συνθήκες, επιτίθεται και σκοτώνει μια πλειάδα καρκινικών κυττάρων (προστάτη, μαστού, πνεύμονα, παγκρέατος, ωοθηκών, μελανώματος, λευχαιμιών…).

Το εν λόγω κύτταρο διαθέτει ένα άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη σαφής στους επιστήμονες.

Η τεχνολογία στη μάχη κατά του καρκίνου

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μια σειρά νέων τεχνολογιών που στοχεύουν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει και να «επιτεθεί» στα καοήθη νεοπλασματικά κύτταρα. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη- Ισίδωρου Βαρθαλίτη, Διευθυντή Α’ Ογκολογικού Τμήματος του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν την ανοσοθεραπεία, την κυτταρική θεραπεία και τα εξατομικευμένα εμβόλια.

Η ανοσοθεραπεία είναι πλέον φαινομενικά παντού, με αρκετές εγκεκριμένες θεραπείες για διάφορους τύπους καρκίνου (μελάνωμα, καρκίνος του πνεύμονα κ.α.), ενώ το 2018 έγινε η πρώτη έγκριση κυτταρικής θεραπείας για τον καρκίνο με τα CAR T-cells τα οποία τροποποιούνται με γενετική μηχανική για να στοχεύσουν ένα ειδικό αντιγόνο του καρκίνου. Οι κλινικές δοκιμές με CAR-T-cells έδειξαν εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς που έχουν εξαντλήσει άλλες θεραπευτικές επιλογές.



Τα εμβόλια δίδονται με τη μορφή αγγελιαφόρου RNA, ένα μόριο που δίνει στα κύτταρα οδηγίες για τη δημιουργία μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης, στην περίπτωση αυτή ενός αντιγόνου καρκίνου που εκκρίνει το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντια στον όγκο.

Διαβάστε περισσότερα στο Iatronet.

Νέες θεραπείες και φάρμακα, νέες ελπίδες

Όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ του Iatronet, οι νεότερες προσεγγίσεις στην θεραπεία της νόσου όχι μόνο συμπληρώνουν τη συμβατική χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία αλλά επίσης προλαμβάνουν τις ζημιές στους φυσιολογικούς ιστούς και εμποδίζουν την ανθεκτικότητα στα φάρμακα.

Οι καινοτόμες αυτές θεραπείες περιλαμβάνουν τους αντιαγγειογόνους παράγοντες, την ανοσοθεραπεία, τους βακτηριακούς παράγοντες, την ιική ογκόλυση και τη στόχευση κυκλικών εξαρτώμενων κινασών και υποδοχέων κινάσης τυροσίνης, μεταξύ άλλων. Επίσης, νέες καινοτόμες μέθοδοι χορήγησης φαρμάκων εξελίσσονται και περιλαμβάνουν τη χρήση μικροσωματιδίων ως φορέων αντικαρκινικών παραγόντων. Τα μικροσωματίδια αυτά, μπορούν να εγχυθούν στην αρτηριακή κυκλοφορία και να οδηγηθούν στον όγκο από το μαγνητικό πεδίο για στοχευμένη απελευθέρωση φαρμάκου.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ

Το μέλλον φαντάζει (πιο) φωτεινό

Η ταχύτατη πρόοδος σε πολλαπλά μέτωπα καθιστά τον καρκίνο ολοένα και πιο διαχειρίσιμη ασθένεια. Σίγουρα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης, όμως οποιαδήποτε νέα και αποτελεσματική θεραπεία ή εύρημα αποτελεί ακόμα μια θετική προσθήκη στην φαρέτρα των ογκολόγων. Άλλωστε με περισσότερες επιλογές σε φάρμακα και διαθέσιμες τεχνολογίες, οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν εκείνες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες τους.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η νέα εποχή στη μάχη κατά του καρκίνου καθορίζεται από ολοένα και περισσότερη εξατομίκευση στην θεραπεία, σε γονιδιακό επίπεδο, για τον ασθενή. Αυτό τους γεμίζει ελπίδες για το μέλλον, μιας και δεν απέχουμε πολύ από την εφαρμογή καινοτόμων θεραπειών οι οποίες θα γίνονται πλέον με βάση το γονιδιακό του αποτύπωμα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v