Μέχρι και δεκαετίες πριν τη διάγνωση εμφανίζονται σημάδια καρκίνου

Συνεργαζόμενοι επιστήμονες από όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τη χρονολογική πορεία του καρκίνου.
Μέχρι και δεκαετίες πριν τη διάγνωση εμφανίζονται σημάδια καρκίνου
Περισσότεροι από 1.000 επιστήμονες από όλον τον κόσμο, οι οποίοι συνεργάστηκαν για πάνω από δέκα χρόνια, έδωσαν στη δημοσιότητα την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα γενετική εικόνα του καρκίνου.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Nature με τίτλο «The evolutionary history of 2,658 cancers» και μπορείτε να τα δείτε εδώ

Όπως ανέφεραν, παλαιότερα ο καρκίνος ήταν ένα παζλ με 100.000 κομμάτια, από τα οποία έλειπαν το 99% και μόνο το 1% ήταν γνωστό, ενώ τώρα αυτή η εικόνα αντιστράφηκε.

«Μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τις μεταλλάξεις που προκύπτουν σε όλη τη διάρκεια της κανονικής γήρανσης του ανθρώπου, για να δημιουργήσουμε ένα ‘μοριακό ρολόι’ για το ανθρώπινο γονιδίωμα, παρόμοιο με τον εντοπισμό των δακτυλίων ενός δέντρου», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης Moritz Gerstung. «Αυτό μας παρέχει ένα κριτήριο για να εκτιμήσουμε την ηλικία κάποιων αλλαγών που παρατηρούνται στον καρκίνο και να μετρήσουμε πόσο ένας όγκος έχει προχωρήσει», προσθέτει.

Βρέθηκε έτσι ότι τουλάχιστον το ένα πέμπτο των μεταλλάξεων συμβαίνουν αρκετά χρόνια προτού διαγνωσθεί ο καρκίνος. Στην περίπτωση π.χ. του καρκίνου των ωοθηκών έως και 35 χρόνια πριν, στις περιπτώσεις του καρκίνου των νεφρών, της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος και του δέρματος, 20 χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου, ενώ στον καρκίνο του μαστού έως 15 χρόνια προτού οι όγκοι γίνουν αντιληπτοί.

Η εικόνα είναι άκρως πολύπλοκη, καθώς -όπως δείχνουν και οι νέες έρευνες- χιλιάδες διαφορετικοί συνδυασμοί μεταλλάξεων μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Αυτό εξηγεί γιατί δύο ασθενείς με τον ίδιο τύπο καρκίνου που κάνουν την ίδια θεραπεία, έχουν τελικά διαφορετική έκβαση, με τον ένα να πεθαίνει και τον άλλο να επιβιώνει.

Η ομάδα των επιστημόνων, μεταξύ άλλων, βρήκε ότι ο καρκίνος ενός ανθρώπου περιέχει κατά μέσο όρο τέσσερις έως πέντε βασικές μεταλλάξεις που καθοδηγούν την ανάπτυξη του όγκου, ενώ μερικοί ασθενείς έχουν δέκα ή και περισσότερες. Οι 19 στους 20 καρκίνους είναι πια δυνατό να αναχθούν σε τουλάχιστον μία βασική μετάλλαξη. Έως τώρα οι γιατροί μπορούσαν να ανιχνεύσουν τουλάχιστον μια βασική μετάλλαξη μόνο στα δύο τρίτα περίπου των καρκινοπαθών.

Αυτές οι μεταλλάξεις είναι ταυτόχρονα οι δυνητικές «αχίλλειες πτέρνες» ενός καρκίνου, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθεί μια θεραπεία. Όμως, περίπου το 5% των καρκίνων δεν φαίνεται να διαθέτει κάποια τέτοια βασική μετάλλαξη, συνεπώς οι επιστήμονες έχουν ακόμη δουλειά να κάνουν.

Με πηγές από ΑΠΕ-ΜΠΕ, genengnews.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v