Τα σημάδια καρκίνου του μαστού που πρέπει να ξέρεις

Υπάρχουν μερικά σημάδια καρκίνου του μαστού, που αν τα δεις, θα πρέπει να ανησυχήσεις. Ποια είναι αυτά;
Τα σημάδια καρκίνου του μαστού που πρέπει να ξέρεις
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο διαδεδομένος καρκίνος στον γυναικείο πληθυσμό, και η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών. 

Στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται περίπου 4000 νέες περιπτώσεις καρκίνου μαστού κάθε χρόνο. Τα τελευταία 20 χρόνια η συχνότητά του έχει αυξηθεί δραματικά και παρουσιάζεται κυρίως σε γυναίκες 45-55 ετών.

Η ευρύτατη διάδοση του καρκίνου του μαστού τα τελευταία χρόνια καθιστά αναγκαία την πρόληψη της νόσου, η οποία με την σειρά της προϋποθέτει τη γνώση των παραγόντων κινδύνου και των καθοριστικών παραγόντων για την ανάπτυξη της. Φαίνεται ότι η γνώση της γενετικής γύρω από τον καρκίνο μαστού αποτελεί και το κλειδί για τον έλεγχο του, πράγμα που είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για τις επόμενες γενεές. Η γνώση των παραγόντων κινδύνου και οι αιτιολογικές υποθέσεις που οδηγούν στην αναγνώριση τους αποτελούν την πρωτογενή πρόληψη.



Και αυτά είναι τα σημάδια που, αν τα προσέξεις, πρέπει να ανησυχήσεις. Ίσως η παρατηρητικότητα να σού σώσει την ζωή.


Τα εξογκώματα στο στήθος είναι το πιο συνηθισμένο σημάδι. Πρέπει να τσεκάρεις τακτικά το στήθος σου για εξογκώματα, και να μιλήσεις με τον γιατρό σου αν παρατηρήσεις κάποιο.


Εκκρίσεις από την θηλή. Είναι συχνό σύμπτωμα καρκίνου του μαστού, αλλά όχι μόνο. Μπορεί να οφείλεται σε αντισυλληπτικά, ενώ οι γυναίκες που θηλάζουν είναι φυσιολογικό να έχουν γαλακτερές εκκρίσεις.


Βαθουλώματα. Η φλεγμονή και το πρήξιμο στην περιοχή μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα.


Πόνος στο στήθος ή την θηλή. Μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας αν το παρατηρήσετε.


Η θηλή γυρνάει προς τα μέσα. Υπάρχουν πολλές παθήσεις που θα το προκαλέσουν αυτό, και ο καρκίνος είναι μία από αυτές. Συμβαίνει λόγω της φλεγμονής στην περιοχή.


Κοκκινίλα. Αν δεν έχετε βιώσει κάποιο χτύπημα ή τραύμα στην περιοχή που θα δικαιολογούσε την αλλαγή χρώματος του δέρματος, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.


Αλλαγές στην υφή του δέρματος. Αυτό επίσης συμβαίνει λόγω της φλεγμονής.


Πρήξιμο στο στήθος. Μερικές φορές, ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε ολόκληρο το στήθος. Μην το αφήσετε, μιλήστε αμέσως με τον γιατρό σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v