Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου του μαστού για τις εργαζόμενες σε ανοιχτούς χώρους

Έρευνα από τη Δανία, έδειξε ότι οι εργαζόμενες σε ανοιχτό χώρο, εμφανίζουν αισθητά μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Μικρότερος κίνδυνος καρκίνου του μαστού για τις εργαζόμενες σε ανοιχτούς χώρους
Εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε όλο τον κόσμο παλεύουν καθημερινά με τον καρκίνο του μαστού. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η επιστημονική κοινότητα, συνεχίζει τις έρευνες προκειμένου να βοηθήσει τις παραπάνω γυναίκες, προλαμβάνοντας σοβαρότερες καταστάσεις. Μια έρευνα από Δανούς επιστήμονες παρουσιάστηκε τώρα κι έρχεται να καταδείξει ότι οι γυναίκες που έχουν εργαστεί για αρκετά χρόνια σε ανοικτούς χώρους αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού μετά τα 50 τους.

Η μελέτη που προκάλεσε αίσθηση με τα αποτελέσματά της όπως είναι φυσικό υποστηρίζει ότι ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί η εργασία στην ύπαιθρο και λοιπούς εξωτερικούς χώρους εκθέτει τις γυναίκες στον ήλιο, επιτρέποντας στον οργανισμό να παράγει μεγαλύτερα ποσά βιταμίνης D. Η τελευταία, όπως είναι γνωστό μπορεί να δράσει σε ένα βαθμό προστατευτικά της νόσου, προφυλάσσοντας αρκετές γυναίκες.

Πρόκειται άλλωστε για κοινή επιστημονική πεποίθηση ότι η βιταμίνη D έχει σημαίνοντα ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών όπως κι ολόκληρου του μυοσκελετικού συστήματος. Γνωστή είναι ακόμη η συμβολή της στην αποτροπή λοιμώξεων αλλά κι ορισμένων μορφών καρκίνων, καθιστώντας την πολύτιμο σύμμαχο απέναντι σε αυτές τις ασθένειες. Η πρωταρχική πηγή της εν λόγω βιταμίνης είναι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία UVB. Παρόλα αυτά η έντονη ανησυχία για τον καρκίνο του δέρματος και η ολοένα αυξανόμενη χρήση υπολογιστών τόσο για εργασία όσο και για ψυχαγωγία έχουν μειώσει τον χρόνο που οι άνθρωποι περνούν σε ανοικτούς χώρους κι αντίστοιχα στην ύπαιθρο με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας αυτού.

Μάλιστα, υπήρχαν αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου του μαστού στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, γεγονός που γέννησε τη θεωρία ότι εν μέρει αυτό οφείλεται και στην έλλειψη βιταμίνης D. Προηγούμενες μελέτες είχαν δώσει ενδείξεις, αλλά όχι οριστική απάντηση επί του θέματος ωστόσο. Η νέα δανική μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι, τουλάχιστον στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, η βιταμίνη D δρα προστατευτικά.

Το σώμα μας δημιουργεί βιταμίνη D στο διάστημα μεταξύ των ωρών 10:00 και 15:00, όταν κι οι περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εργάζονται. Όσες γυναίκες δεν δουλεύουν σε κλειστούς χώρους (π.χ. οι αγρότισσες) λοιπόν, εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο, επομένως παράγουν περισσότερη βιταμίνη, εμφανίζοντας έτσι μειωμένο κίνδυνο να αποκτήσουν καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζούλι Πέντερσεν του Κέντρου Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό Επαγγελματικής και Περιβαλλοντικής Υγείας «Occupational & Environmental Health», ανέλυσαν στοιχεία για 38.375 γυναίκες έως 70 ετών με διαγνωσμένο καρκίνο του μαστού. Οι καρκινοπαθείς συγκρίθηκαν με πενταπλάσιες γυναίκες που δεν είχαν καρκίνο και έγινε συσχέτιση του επαγγέλματος κάθε μίας.

 Διαπιστώθηκε ότι όσες είχαν διαχρονικά εκτεθεί περισσότερο στον ήλιο λόγω της εργασίας τους, είχαν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μετά την ηλικία των 50 ετών. Μία εργασία σε ανοικτό χώρο και η χρόνια έκθεση στον ήλιο επί 20 ή περισσότερα έτη σχετιζόταν με μία μέση μείωση κατά 17% της πιθανότητας διάγνωσης της νόσου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v