Σταθμός καταγραφής της γύρης στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό

Ένας σταθμός καταγραφής της αερομεταφερόμενης γύρης στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται έξυπνο όπλο στην μάχη ενάντια στον κορωνοϊό.
Σταθμός καταγραφής της γύρης στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό
Κάθε όπλο απέναντι στον κορωνοϊό είναι ένα χρήσιμο όπλο. Όλοι το ξέρουν αυτό. Ειδικά όταν πρόκειται για έναν αεροβιολογικό σταθμό καταγραφής αερομεταφερόμενης γύρης που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο επιστημονικό εργαλείο από το 1987 όταν και λειτούργησε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη.

Τον σταθμό εποπτεύει σήμερα το Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) συλλέγοντας δεδομένα για την κυκλοφορία γύρης και σπορίων μυκήτων στην ατμόσφαιρα της πόλης. Συνήθως όλα τα αποτελέσματα της συλλογής δεδομένων δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες σχετικά με τα προληπτικά μέτρα για την εμφάνιση των αλλεργιών.

Πριν από ένα μήνα ωστόσο δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα έρευνας που συνδέει στατιστικά τα υψηλά επίπεδα γύρης με τα υψηλά κρούσματα covid-19 και η λειτουργία του σταθμού απέκτησε νέα υγειονομική σημασία.

Η καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Δέσποινα Βώκου μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ανέφερε ότι «ο καθένας μπορεί να επισκέπτεται τη σελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία δημοσιεύεται κάθε εβδομάδα το δελτίο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας γύρης που εκδίδει ο σταθμός. Εκεί θα δει αν οι συγκεντρώσεις κάθε ξεχωριστού τύπου γύρης είναι υψηλές ενδιάμεσες ή χαμηλές. Στο άμεσο μέλλον θα προστεθεί και η πληροφορία εάν η συνολική συγκέντρωση γύρης είναι πάνω από το κατώφλι των 200 έως 250 γυρόκοκκων ανά κυβικό μέτρο, πάνω από το οποίο βρέθηκε να ισχύει η σχέση γύρης με υψηλό αριθμό κρουσμάτων covid-19. Σε περίπτωση υψηλών επιπέδων γύρης, συνιστάται η χρήση της μάσκας ακόμη και σε υπαίθριο περιβάλλον, χωρίς καθόλου κόσμο».

Κατόπιν σχετικής ερώτησης για το πόσο θα πρέπει να προσέχουμε η κ. Βώκου, απάντησε ότι «δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά. Όμως η μάσκα - που πια την έχουμε συνηθίσει - είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας. Η μάσκα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, είναι απλώς ενοχλητική. Ωστόσο αν είναι να σωθεί ένας άνθρωπος και να παραμείνει υγιής φορώντας μάσκα, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να τη φορέσουν. Είναι τόσο απλό, δεν είναι καμία ιδιαίτερη θυσία».

Παρόλα αυτά στάθηκε ιδιαίτερα σε Γερμανική έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα κι απέδειξε ότι η γύρη παράγει ουσίες που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ιούς του αναπνευστικού συστήματος. Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι υψηλά επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα συνδέονται συχνά με εκδήλωση υψηλότερου αριθμού κρουσμάτων covid-19, δίχως όμως να είναι ακόμη γνωστός ο μηχανισμός.

«Φαίνεται ότι η γύρη, σε ό,τι αφορά τους αναπνευστικούς ιούς, έχει μια αρνητική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, που αφορά στη μείωση της δυνατότητας αποτελεσματικής απόκρισης του αμυντικού του συστήματος. Άρα, όταν έρχεται ο ιός ίσως προσβάλλει ευκολότερα τον οργανισμό σε σχέση με τις συνθήκες κατά τις οποίες δεν θα υπήρχε γύρη», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βώκου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v