ΕΥΕΞΙΑΑΣΚΗΣΗ

Η έλλειψη άσκησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό

Νέα αμερικανική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, συσχετίζοντας την έλλειψη άσκησης με μεγαλύτερη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης και θανάτου από κορωνοϊό.

Η έλλειψη άσκησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό

Με αυξημένη πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης και κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό συνδέονται η μακροχρόνια έλλειψη άσκησης και η σωματική αδράνεια, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συσχέτιση, αναδεικνύοντας έναν παραγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου.

Στην έρευνα που πραγματοποίησαν αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον δρα Ρόμπερτ Σάλις του Ιατρικού Κέντρου Kaiser Permanente της Καλιφόρνια, μελετήθηκαν στοιχεία 48.440 ατόμων διαγνωσμένων με κορωνοϊό, με μέση ηλικία 47 ετών. Τα δύο τρίτα από αυτούς ήταν γυναίκες, και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος όλων των συμμετεχόντων ήταν 31 (παχυσαρκία). Το 50% των συμμετεχόντων δεν είχε καθόλου υποκείμενα νοσήματα, το 18% είχε ένα, ενώ το 32% είχε δύο ή περισσότερα.

Οι ερευνητές ταξινόμησαν τους ασθενείς σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό σωματικής δραστηριότητας τους τα δύο χρόνια προ πανδημίας, ως εξής: Αδρανείς (0-10 λεπτά την εβδομάδα), μέτρια σωματική δραστηριότητα (11-149 λεπτά) και αρκετή σωματική δραστηριότητα (πάνω από 150 λεπτά την εβδομάδα). Το 15% θεωρήθηκαν αδρανείς, το 7% αρκετά δραστήριοι σωματικά, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία, όλοι οι υπόλοιποι, βρέθηκαν στην ενδιάμεση κατηγορία.

Συνολικά, από τους 48.440 ασθενείς, το 9% χρειάστηκε εισαγωγή σε νοσοκομείο, το 3% εισαγωγή σε ΜΕΘ και το 2% πέθανε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι ασκούνταν αρκετά (αυτοί της μεσαίας κατηγορίας) είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα να αρρωστήσουν βαριά και να πεθάνουν από Covid-19. Οι πιο αδρανείς σωματικά (της πρώτης κατηγορίας) είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σχέση με όσους ασκούνταν για περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα, ενώ είχαν επίσης 73% μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό. Και σε σχέση με εκείνους της μεσαίας κατηγορίας, όμως, οι συστηματικά αδρανείς είχαν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα νοσηλείας, 10% μεγαλύτερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 32% μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από λοίμωξη Covid-19.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η συστηματική σωματική αδράνεια αποτελεί ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για σοβαρή Covid-19 από οποιαδήποτε υποκείμενα νοσήματα και παράγοντες κινδύνου, με εξαίρεση την ηλικία άνω των 60 ετών και τη μεταμόσχευση οργάνου στο παρελθόν. Η σωματική αδράνεια είναι ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, την υπέρταση, την καρδιαγγειακή νόσο και τον καρκίνο», ανέφεραν οι ερευνητές.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2