Κικίλιας: Τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν οι 40άρηδες

Ο Υπουργός Υγείας παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ ΜΠΕ και μίλησε για τους εμβολιασμούς και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Κικίλιας: Τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν οι 40άρηδες
Ο Υπουργός Υγείας της χώρας, Βασίλης Κικίλιας παραχώρησε συνέντευξη στον Μ. Κεφαλογιάννη για λογαριασμό του ΑΠΕ ΜΠΕ κι αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα της πανδημίας, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά όπως ήταν αναμενόμενο στους εμβολιασμούς.

Ο κ. Κικίλιας εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος λέγοντας μάλιστα ότι μέσα στον Ιούνιο είναι πιθανόν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των υγιών σαραντάρηδων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «εάν τηρηθούν οι παραδόσεις του β' τριμήνου, υπολογίζουμε τον Ιούνιο να ξεκινήσουμε να εμβολιάζουμε τους υγιείς σαραντάρηδες».

Κατόπιν ερώτησης του δημοσιογράφου, ο Υπουργός Υγείας έκανε έκκληση σε όλους τους ηλικιωμένους της χώρας να εμβολιαστούν «Θέλω να απευθύνω για μία ακόμη φορά έκκληση στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα όπως είχε δηλώσει κι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού εμβολιασμού του υγειονομικού προσωπικού τον Σεπτέμβρη: «Όσον αφορά τους υγειονομικούς μας, οι γιατροί μας έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού σε ένα ποσοστό 80%, το ποσοστό στους νοσηλευτές είναι χαμηλότερο, αλλά πιστεύω ότι θα ανέβει και άλλο. Το φθινόπωρο, σε ουδέτερο χρόνο, θα ξαναδούμε από την αρχή το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του Μ. Κεφαλογιάννη σχετικά με το πότε αναμένεται να δούμε επιτέλους στη χώρα σημάδια υποχώρησης της πανδημίας ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «το πότε ακριβώς δεν είναι γνωστό. Ελπίζουμε μέσα στον Μάιο να έχουμε σημαντική υποχώρηση».

Αναφέρθηκε όμως και στο ποσοστό ανοσίας της χώρας, επισημαίνοντας πως «από 10% στα τέλη του 2020, οπωσδήποτε έχει αυξηθεί σημαντικά με την κυκλοφορία του ιού από τότε, στο τρίτο κύμα που διανύουμε. Ο συνδυασμός της ανοσίας αυτής με τον εμβολιασμό, αλλά και άλλους παράγοντες που τόνισε και ο καθηγητής Τσιόδρας, όπως η βελτίωση του καιρού και η συμμόρφωση στα μέτρα, θα οδηγήσει σε σταδιακή βελτίωση της κατάστασης».

Τόνισε ακόμη ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας άντεξε στη μεγάλη πίεση που δέχθηκε «απέναντι στη σφοδρότερη πανδημία που έχει αντιμετωπίσει ο πλανήτης, άντεξε, αντέχει και θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να αντέξει. Δεν αφήνουμε κανέναν συμπολίτη μας, χωρίς την αναγκαία περίθαλψη, όχι μόνο για την Covid, αλλά και για όλα τα νοσήματα». Όσον αφορά το Πάσχα και την επιθυμία των πολιτών να το περάσουν στα χωριά τους ο κ. Κικίλιας φάνηκε φειδωλός, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στις αποφάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων δηλώνοντας ότι «Το τι θα γίνει το Πάσχα δεν έχει ακόμα συζητηθεί από την Επιτροπή. Όταν έρθει η ώρα θα εξετάσει τα δεδομένα και θα εισηγηθεί αναλόγως. Και έχω συνειδητά επιλέξει εδώ και έναν χρόνο να μην μπαίνω "στα χωράφια της"»

Ο Υπουργός ανέφερε πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα εξαρτηθεί άμεσα από τη σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας εξηγώντας πως «δεν χωρά αμφιβολία ότι η προσεκτική ανακατανομή δραστηριοτήτων μπορεί να έχει επιτυχία, μόνο με μια ακόμα πιο προσεκτική τήρηση των κανόνων προστασίας και αυτοπροστασίας: Σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις και αντισηπτικό. Τώρα είναι η στιγμή να προσέξουμε περισσότερο από ποτέ».

Όσον αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για σημαντικά λάθη στη διαχείριση της πανδημίας ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι «Στη ζωή δεν κάνουν λάθη μόνο όσοι δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Και εκ των υστέρων, φυσικά θα βρούμε πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλύτερα. Όμως είμαστε ακόμα μέσα στη φωτιά της μάχης με τον αόρατο κοινό εχθρό» ενώ υπεραμύνθηκε των προσπαθειών που έκανε ο κυβερνητικός μηχανισμός.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v