Οι ηλιόλουστες περιοχές έχουν λιγότερους θανάτους από Covid

Νέα διεθνής έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2.474 κομητείες των ΗΠΑ κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα.
Οι ηλιόλουστες περιοχές έχουν λιγότερους θανάτους από Covid
Λιγότερους θανάτους από κορωνοϊό καταγράφουν οι περιοχές με περισσότερη λιακάδα, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρ Ρίτσαρντ Γουέλερ.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία από τους θανάτους λόγω κορωνοϊού στις ΗΠΑ με τα επίπεδα ηλιοφάνειας σε 2.474 κομητείες της χώρας, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η αυξημένη έκθεση στον ήλιο, ιδίως στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία UVA, θα μπορούσε να αποτελέσει μια απλή παρέμβαση δημόσιας υγείας. Οι επιστήμονες τονίζουν ωστόσο ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα πάνω στο θέμα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Dermatology, διαπίστωσε ότι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με υψηλότερα επίπεδα ηλιοφάνειας και εκτίθονταν περισσότερο στις ακτίνες UVA, οι οποίες αποτελούν το 95% του υπεριώδους φωτός του ήλιου, διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου από κορωνοϊό σε σχέση με όσους ζούσαν σε λιγότερο ηλιόλουστες περιοχές. Η ανάλυση, μάλιστα, επαναλήφθηκε στη Βρετανία και την Ιταλία, με τα ίδια αποτελέσματα.

Ενδιαφέρον είναι πως το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων δεν σχετίζεται με την βιταμίνη D, καθώς αυτή παράγεται από την ακτινοβολία UVB, και στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν μόνο περιοχές με ανεπαρκή επίπεδα τέτοιας ακτινοβολίας.

Ενδεχομένως, σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές, μια πιθανή εξήγηση να είναι ότι η έκθεση στον ήλιο κάνει το δέρμα να παράγει νιτρικό οξύ, το οποίο εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την ικανότητα του κορωνοϊού να αναπαράγεται.

Επίσης, άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν από την ίδια επιστημονική ομάδα έδειξε ότι η αυξημένη έκθεση στον ήλιο εξασφαλίζει καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερα εμφράγματα. Το γεγονός ότι η καρδιαγγειακή νόσος ως υποκείμενο νόσημα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για θάνατο από Covid-19 μπορεί επίσης να εξηγεί τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας.

«Υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά που δεν καταλαβαίνουμε για την Covid-19, η οποία έχει προκαλέσει τόσους θανάτους παγκοσμίως. Τα νέα αυτά προκαταρκτικά ευρήματα αναδεικνύουν την έκθεση στον ήλιο ως ένα τρόπο για την πιθανή μείωση του κινδύνου θανάτου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Γουέλερ από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v