Πρώτη μέρα στα σχολεία: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα self test

Τι κάνουμε αν βγει θετικό το τεστ, πού το πετάμε μετά την χρήση, και άλλες σημαντικές απαντήσεις για τα self test που μπήκαν μόλις στη ζωή μας.
Πρώτη μέρα στα σχολεία: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα self test
Πρώτη μέρα μαθημάτων σήμερα Δευτέρα 12 Απριλίου για τα Λύκεια όλης της χώρας, με το σποτάκι του Υπουργείου Παιδείας να επισημαίνει πως «το πιο σημαντικό τεστ γίνεται εκτός σχολείου».

Θυμίζουμε πως το self test είναι υποχρεωτικό για όλους, μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα το αργότερο 24 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Μαθητές και εκπαιδευτικοί κατεβάζουν από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr τη σχετική βεβαίωση (σχολική κάρτα για τους μαθητές) αφού δηλώσουν το αποτέλεσμά τους, την εκτυπώνουν και την επιδεικνύουν πριν μπουν στην τάξη κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.

Υποχρεωτικό παραμένει το self test ακόμα και για μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν όλα τα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν και την τελευταία φορά που ήταν ανοιχτά τα σχολεία –μάσκες μέσα κι έξω από τις τάξεις, διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, τακτικός αερισμός των χώρων κλπ.

Τι γίνεται αν το τεστ βγει θετικό;

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό το τεστ να γίνει σωστά –οδηγίες υπάρχουν τόσο μέσα στο κιτ που διατίθεται από τα φαρμακεία, όσο και σε βίντεο, εδώ.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα του τεστ είναι θετικό, κατ’ αρχάς δεν πανικοβαλλόμαστε, καθότι τα self test έχουν σημαντικό περιθώριο λάθους. Κλείνουμε υποχρεωτικά ραντεβού για μοριακό τεστ (το γνωστό και ως PCR) σε δομή δημόσιας υγείας, με βάση της οδηγίες που θα βρούμε στο self-testing.gov.gr όταν δηλώσουμε θετικό αποτέλεσμα. Οι απουσίες μίας έως δύο ημερών, μέχρι να γίνει το επαναληπτικό τεστ και να βγει το αποτέλεσμά του, δεν προσμετρώνται. Το δεύτερο τεστ πρέπει απαραιτήτως να γίνει εντός 24 ωρών, πράγμα που σημαίνει πως στο εξής οι δημόσιες δομές θα λειτουργούν και τις Κυριακές.

Τι γίνεται σε περίπτωση μη επίδειξης σχολικής κάρτας

Μαθητής που δεν έχει για οποιονδήποτε λόγο μαζί του την σχολική κάρτα που εκδίδεται από την πλατφόρμα μετά τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος τεστ δεν θα γίνεται δεκτός στην τάξη, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο. Σε περίπτωση ανήλικου μαθητή, αυτός παραμένει σε ειδικό χώρο που έχει διαμορφωθεί στο σχολείο για την αποφυγή περαιτέρω μετάδοσης του κορωνοϊού μέχρι να έρθει στο σχολείο να τον πάρει γονέας ή κηδεμόνας.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση αν το δεύτερο τεστ βγει θετικό

Σε περίπτωση που τόσο το self test όσο και το επαναληπτικό τεστ βγουν θετικά, ο μαθητής θα έχει την δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό μάθημα, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ή μένουν στο ίδιο σπίτι με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: Μπορούν, αν το επιλέξουν, να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση και να μην επιστρέψουν στο σχολείο.

Πού πετάμε τα χρησιμοποιημένα τεστ;

Το αρνητικό τεστ κανονικά στα σκουπίδια –όχι στην ανακύκλωση, ούτε στις αποχετεύσεις. Το θετικό τεστ, επίσης στα κανονικά σκουπίδια, αλλά κλεισμένο μέσα σε δύο ξεχωριστές σακούλες, τις οποίες έχουμε δέσει σφιχτά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v