O Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις

Δείτε τα μέτρα στήριξης που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
O Σταϊκούρας ανακοίνωσε νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις
Εξειδικευμένα μέτρα στήριξης, καθώς και ενισχύση σε συγκεκριμένους κλάδους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα.

Το συνολικό πακέτο μέτρων στήριξης ανήλθε πέρυσι σε 24 δισ. ευρώ, ενώ για το 2021 έχουν έως σήμερα υπολογιστεί 7,5 δισ. ευρώ. Ειδικά μέσω των «επιστρεπτέων προκαταβολών», το υπουργείο χορήγησε στις επιχειρήσεις ρευστότητα ύψους 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τους πρώτους μήνες του 2021 θα διατεθούν περίπου 3 δισ. ευρώ.

Στις αμέσως προσεχείς ημέρες θα καταβληθούν 250 εκατ. ευρώ από την «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», η οποία είχε βελτιωμένο αλγόριθμο. Όσον αφορά στην απαλλαγή των επιχειρήσεων από την καταβολή ενοικίων για τον Μάρτιο, με τα σημερινά δεδομένα, το μέτρο επεκτείνεται στους κλειστούς κλάδους με κυβερνητική εντολή, οπότε περιλαμβάνει και άλλες κλειστές επιχειρήσεις πέραν της εστίασης.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα λάβουν από το κράτος αφορολόγητη αποζημίωση στο 80%.

Η βασικότερη προσθήκη σε σχέση με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την περασμένη Παρασκευή (μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο, επέκταση μειωμένου ΦΠΑ) αφορά στην επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία «σπάει» στα δύο, όσον αφορά τον έκτο κύκλο, με το ύψος των κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

 Έως την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για τον έκτο κύκλο, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, με μήνα αναφοράς τον Ιανουάριο ενώ ακολουθεί νέος έβδομος κύκλος στη συνέχεια, με πληρωμές 1 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και περίοδο αναφοράς το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στον 6ο κύκλο, το 50% των ενισχύσεων έχει και πάλι μη επιστρεπτέο χαρακτήρα, με ουσιαστικές διαφοροποιήσεις όμως ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά. Το ελάχιστο διαμορφώνεται σε 500 ευρώ (από 1.000) και το μέγιστο σε 50.000 ευρώ (από 100.000). Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται από 1.000 (χωρίς εργαζόμενους) έως 8.000 ευρώ (πάνω από 20 εργαζόμενους).

Διαβάστε περισσότερα στο Euro2day.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v