Το ιικό φορτίο, καθοριστικός παράγοντας για τη μετάδοση του ιού

Νέα δεδομένα προέκυψαν από έρευνα Βρετανο-Ισπανών επιστημόνων σχετικά με τον τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού.
Το ιικό φορτίο, καθοριστικός παράγοντας για τη μετάδοση του ιού

Παρότι η πανδημία της Covid-19 μετρά ήδη ένα χρόνο, οι επιστημονικές έρευνες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν σταματήσει λεπτό προκειμένου η ιατρική κοινότητα να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει καλύτερα τον κορωνοϊό. Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα λοιπόν από Βρετανο-Ισπανούς επιστήμονες διεξήχθη με τους συμμετέχοντες να είναι άνθρωποι διαγνωσμένοι με τον ιό όπως και στενές επαφές τους.

Η συγκεκριμένη έρευνα λοιπόν κατέδειξε ότι το ιικό φορτίο (δηλαδή η ποσότητα κορωνοϊού που βρίσκεται συγκεντρωμένη στο σώμα ενός ανθρώπου) αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα μετάδοσης του ιού σε άλλους ανθρώπους. Μάλιστα το ιικό φορτίο είναι πιο σημαντικό με βάση τα αποτελέσματα ακόμα και από τον βήχα.

Η μελέτη καταλήγει στο ότι «ο κίνδυνος συμπτωματικής Covid-19 σχετίζεται στενά με το ιικό φορτίο» κι έρχεται να επιβεβαιώσει την πεποίθηση μεγάλου μέρους της επιστημονικής κοινότητας ότι «υπεύθυνοι» για τη μεταδοτικότητα του ιού είναι κυρίως οι λεγόμενοι υπερμεταδοτικοί φορείς.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Μαρκς της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δημοσίευσαν τη συγκεκριμένη έρευνα στο ιατρικό περιοδικό για τις λοιμώδεις νόσους «The Lancet Infectious Diseases». Σύμφωνα με   το «Nature», μελέτησαν 282 ενήλικες ανθρώπους στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, οι οποίοι πρόσφατα είχαν αναπτύξει ήπια συμπτώματα Covid-19, όπως και 753 ενήλικα άτομα που είχαν στενή επαφή με τους πρώτους.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι μόνο το ένα τρίτο των φορέων του ιού (32%) τον μετέδωσαν σε τουλάχιστον μία στενή επαφή τους. Αντίθετα, εκείνοι με υψηλό ιικό φορτίο ήταν πολύ πιθανότερο να τον μεταδώσουν (περίπου διπλάσια πιθανότητα), σε σχέση με εκείνους που είχαν χαμηλό φορτίο.

Επέστησαν μάλιστα την προσοχή στους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς κάθε χώρας για τη σημασία του εντοπισμού των ατόμων με υψηλό ιικό φορτίο όπως και της ιχνηλάτησης των στενών επαφών τους ως μέτρο ελέγχου της διασποράς της Covid-19.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v