Πάνω από 1000 καταγγελίες στο Σωματείο Ηθοποιών

Σωρεία καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποιητική συμπεριφορά δέχθηκε το Σωματείο Ηθοποιών τις τελευταίες μέρες.
Πάνω από 1000 καταγγελίες στο Σωματείο Ηθοποιών
Ο καλλιτεχνικός χώρος και δη αυτός του θεάτρου, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο των γεγονότων, λόγω των συνεχών καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση αλλά και για κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος γυναικών στη πλειοψηφία τους ηθοποιών. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών μάλιστα δέχθηκε σωρεία καταγγελιών, αυτό το διάστημα, με αποτέλεσμα να συγκροτήσει ένα ειδικό Πειθαρχικό Συμβούλιο, προκειμένου να διερευνηθεί το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα με ψύχραιμο, μεθοδικό, αντικειμενικό τρόπο.

Με γνώμονά του την προστασία όσων υπέστησαν τα καταγγελλόμενα, προχώρησε σε σχετική ανακοίνωση για να δείξει τις προθέσεις του «Το Πειθαρχικό Συμβούλιο είναι ένα καταστατικά προβλεπόμενο σωματειακό όργανο, που αποκλειστικό στόχο έχει τη διερεύνηση και διευθέτηση ζητημάτων μόνο των μελών του Σωματείου, επί τη βάσει της αντισυναδελφικής/αντισωματειακής (αντικαταστατικής) ή όχι δράσης ή συμπεριφοράς. Δεν είναι και δεν υποκαθιστά την δικαστική ή άλλη επίσημη αρχή, καθώς εξ ορισμού και αυτονόητα ερευνά πειθαρχικά παραπτώματα και όχι ποινικά ή όποιου άλλου είδους αδικήματα. Συντελεί έτσι, αποφασιστικά, στην διαμόρφωση και την εμπέδωση συναδελφικής συνείδησης στα μέλη του Σωματείου».

Η σύνθεση του νεοσύστατου σώματος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών είναι η εξής: Πασχάλης Τσαρούχας (πρόεδρος), Ντίνα Αβαγιαννού (αντιπρόεδρος), Μαρία Μοσχούρη (γραμματέας), Τρύφωνας Ζάχαρης (οργανωτικός γραμματέας), Γιάννης Παναγόπουλος (αντεπιστέλλον μέλος του ΔΣ του ΣΕΗ), Λίλα Καφαντάρη, Ειρήνη Λιγάτου (μέλη).

O Πρόεδρος του νέου σώματος του Σωματείου τοποθετήθηκε σχετικά με τα όσα συμβαίνουν εδώ και λίγες μέρες στον χώρο, αποκαλύπτοντας στοιχεία που προκαλούν έντονο προβληματισμό. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του στον Ant1 «Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έρχονται καθημερινά δεκάδες καταγγελίες. Είναι πάνω από 1000 αυτή τη στιγμή. 10:00  με 13:00,  είναι κάποιος από εμάς του Πειθαρχικούστο Σωματείο. Η καταγγελία πρέπει να γίνεται έγγραφα. Λειτουργούν οι επιτροπές και με τους δικηγόρους και με τους ψυχολόγους για καθοδήγηση και στήριξη των φερόμενων ως θυμάτων. Από εκεί και πέρα να μη φοβούνται τα παιδιά να έρθουν, να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε να διορθώσουμε. Κάθε μέρα προστίθενται καταγγελίες για 3-4 ακόμη. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όλα αυτά, έχει ξεκινήσει μια έξαρση αιτημάτων από εχθές το βράδυ… Να έρθουν να μιλήσουν, είμαστε εδώ να τους βοηθήσουμε».

Παράλληλα ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας σχολίασε αντίστοιχα στο Open ότι «Το πειθαρχικό για πρώτη φορά θα συγκληθεί σήμερα, και θα ασχοληθεί με όλες τις περιπτώσεις που έχουν φτάσει στο σωματείο γιατί είναι αρκετές. Και σήμερα το πρωί έφτασε ακόμα μία που δεν την περίμενα. Περίπου 10 άτομα συνολικά, μία ομάδα νέων ηθοποιών, κοριτσιών, καταγγέλλουν έναν γνωστό σεναριογράφο ταινιών ότι διοργανώνει οντισιόν για ανύπαρκτες ταινίες. Έχουν καταγγελθεί δέκα ονόματα στο σωματείο».

Με πληροφορίες από το Press Project
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v