Βοηθά η διπλή μάσκα; Τι λένε οι ειδικοί

Παρέχει έξτρα προστασία μια ακόμα μάσκα στο προσωπό μας; Μάλλον ναι. Δείτε τι λένε οι ειδικοί.
Βοηθά η διπλή μάσκα; Τι λένε οι ειδικοί

Καθώς εμφανίζονται πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ειδικοί στον τομέα της υγείας συμπεριλαμβανομένου του Dr. Anthony Fauci, λένε ότι είναι ίσως καλή ιδέα να αρχίσουμε να φοράμε διπλές μάσκες προσώπου.

Οι νέες μεταλλάξεις πιστεύεται ότι προσκολλώνται πιο εύκολα στα κύτταρα μας, οπότε με όσο περισσότερα στρώματα καλύπτουμε τις μύτες και το στόμα μας, τόσο είναι λιγότερο πιθανό να εκτεθούμε σε ιικά σωματίδια που μπορούν να μολύνουν τα κύτταρα μας και να μας αρρωστήσουν.

Οι δύο μάσκες λοιπόν, μπορεί να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε μια ισχυρότερη ασπίδα απέναντι στον ιό.

«Όσο περισσότερα τα στρώματα, τόσο περισσότερα τα εμπόδια που βάζουμε ανάμεσα στον εαυτό μας και τον ιό», δήλωσε στο huffpost.com ο Thomas Duszynski, διευθυντής της επιδημιολογικής εκπαίδευσης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Richard M. Fairbanks του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Οι μάσκες προσώπου N95 είναι μακράν η καλύτερη προστασία. Εάν μπορείτε να πάρετε μια N95 και να την καλύψετε με μια χειρουργική μάσκα, θα έχετε μια αποτελεσματική ασπίδα κατά των ιογενών σωματιδίων.

Ωστόσο, οι μάσκες N95 εξακολουθούν να έχουν περιορισμένη διαθεσιμότητα. Το ζήτημα λοιπόν είναι πώς θα «ενισχύσετε» της υφασμάτινες ή τις χειρουργικές μάσκες προσώπου, δήλωσε ο Onyema Ogbuagu, γιατρός μολυσματικών ασθενειών της Yale Medicine και κύριος ερευνητής της δοκιμής Yale’s Pfizer COVID-19.

Οι δύο ζητούμενες ιδιότητες μιας μάσκας είναι η ικανότητα φιλτραρίσματος και η αναπνοή, σύμφωνα με τον Ogbuagu. Χρειαζόμαστε λοιπόν μάσκες που να μπορούν να φιλτράρουν και τον αέρα που αναπνέουμε και να περιορίζουν τις αναπνευστικές εκκρίσεις που εκτοξεύουμε.

Πώς τις φοράμε όμως;

Η μάσκα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες φιλτραρίσματος πρέπει μπει πρώτη, όπως η N95 ή η KN95 ή μια καλά εξοπλισμένη χειρουργική μάσκα. Βεβαιωθείτε ότι η μάσκα είναι καλά σφραγισμένη στο πρόσωπό σας. Δεν πρέπει να υπάρχουν κενά στη μάσκα κατά μήκος των πλευρών του προσώπου σας όπου μπορεί να εισέλθει μολυσμένος αέρας.

Μερικά δεδομένα δείχνουν ότι ορισμένες μάσκες υφασμάτων μπορεί να μην είναι τόσο προστατευτικές όσο νομίζουμε, οπότε ίσως ήρθε η ώρα να φτιάξετε ένα δεύτερο στρώμα προστασίας με μια πολυστρωματική μάσκα υφάσματος ή άλλη χειρουργική μάσκα.

Γενικά, όσο περισσότερα τα στρώματα, τόσο το καλύτερο για εσάς και τους γύρω σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μάσκες με πολλαπλά στρώματα μπορούν να μπλοκάρουν το 50% έως 70% των μικρών σταγονιδίων. Όσον αφορά τις μάσκες υφασμάτων, στοιχεία δείχνουν ότι τρία στρώματα «σφιχτών» υφασμάτων είναι ό,τι πρέπει.  

"Όσο περισσότερα στρώματα καλύπτουν τη μύτη και το στόμα σας, τόσο λιγότερο το ιικό φορτίο που μπορείτε να μεταδώσετε. Έπειτα όσο περισσότερα στρώματα έχετε ανάμεσα σε εσάς και το περιβάλλον, τόσο λιγότερα ιικά σωματίδια θα εισέλθουν στο σύστημά σας», δήλωσε ο Duszynski, ο οποίος συνιστά διπλή κάλυψη όταν κάποιος βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους με κόσμο.

Πηγή.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v