Μια χαρά αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες, λέει ο ΠΟΥ

Καθώς κάποιες χώρες προχωρούν στην επιβολή ιατρικής μάσκας (και όχι απλής υφασμάτινης) ο ΠΟΥ εμφανίζεται καθησυχαστικός.
Μια χαρά αποτελεσματικές οι υφασμάτινες μάσκες, λέει ο ΠΟΥ
Διαψεύδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το πολυφορεμένο αστειάκι ότι οι υφασμάτινες μάσκες σε προστατεύουν μόνο από τα… πρόστιμα, και ο κορωνοϊός θέλει μάσκα ιατρική. Με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ διευκρινίζει μάλιστα πως οι υφασμάτινες μάσκες είναι αποτελεσματικές ακόμα και ενάντια στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού.

Έτσι, η ανακοίνωση αναφέρει πως ο ΠΟΥ δεν θα προβεί σε αλλαγή των συστάσεών του σχετικά με τις μάσκες. «Οι υφασμάτινες μάσκες, οι μη χειρουργικές, μπορούν να χρησιμοποιούνται από όλους τους ανθρώπους ηλικίας κάτω των 60 ετών που δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του ΠΟΥ για την διαχείριση της πανδημίας, Μαρία Φαν Κερκχόβε.

«Στις ζώνες στις οποίες κυκλοφορεί ο ιός, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται όταν οι άνθρωποι συνωστίζονται και καθίσταται αδύνατο να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου του ενός από τον άλλο, όπως και σε δωμάτια με καθόλου ή λίγο εξαερισμό», πρόσθεσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ωστόσο, κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν επιβάλλει την χρήση ιατρικών μασκών (χειρουργικών ή FFP2) στα εμπορικά καταστήματα και τα μέσα μεταφοράς. Από την πλευρά της, η Γαλλία ζήτησε από τους πολίτες της να μην χρησιμοποιούν κάποιες υφασμάτινες μάσκες, όπως αυτές που φτιάχνονται στο σπίτι, οι οποίες κρίνεται ότι δεν φιλτράρουν επαρκώς τον αέρα, μετά την εμφάνιση νέων παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικά.

«Οι χώρες είναι ελεύθερες να λάβουν τα μέτρα που κρίνουν απαραίτητα», σχολίασε σχετικά η Μαρία Φαν Κερκχόβε. Ωστόσο, σημείωσε πως «δεν έχουμε καμία ένδειξη που να αφήνει να εννοηθεί ότι ο τρόπος μετάδοσης άλλαξε», εξ ου και η επιβολή των ιατρικών μασκών δεν κρίνεται μέχρι στιγμής απαραίτητη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v