Αυστηρή προειδοποίηση Ευρωπαϊκής Ένωσης στην AstraZeneca για τα εμβόλια

Ούτε τις μισές δόσεις εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί δεν θα παραδώσει η AstraZeneca μέχρι τον Μάρτη, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στην Ε.Ε.
Αυστηρή προειδοποίηση Ευρωπαϊκής Ένωσης στην AstraZeneca για τα εμβόλια
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί σε Ευρωπαίους αξιωματούχους μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca η οποία προβλέπει μεγάλες περικοπές στον αριθμό δόσεων των εμβολίων που θα διατεθούν στις χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε. Όπως είναι φυσικό υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια μιας και η Ευρώπη αναμένεται να παραλάβει, μόλις 31 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων από την AstraZeneca μέχρι το τέλος Μαρτίου, αντί 80 εκατομμυρίων, όπως είχε συμφωνηθεί σε πρώτη φάση.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η κατάσταση αυτή έχει φέρει μεγάλη απογοήτευση στους Ευρωπαίους εταίρους μιας και οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, θέτουν σε κίνδυνο το πλάνο εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού που έχει καταρτίσει κάθε χώρα, με βάση την αρχική συμφωνία, τόσο με την AstraZeneca, όσο και με την Pfizer που αντίστοιχα μείωσε τις δόσεις των εμβολίων που διέθεσε στην Ε.Ε.

Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν στήριξε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να θεσπιστούν συγκεκριμένοι κι αυστηροί περιορισμοί ως προς τις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ, ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη δημιουργίας μητρώου για τις εξαγωγές.

Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε ο Σπαν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της», πρόσθεσε.

Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca ανέφερε ότι η εταιρεία του, προσπαθεί να διαθέσει όσο περισσότερα εμβόλια μπορεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιωματούχος της δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία είναι «υπόλογη» μιας και έλαβε προκαταβολή 336 εκατομμυρίων ευρώ όταν η ΕΕ σφράγισε, τον Αύγουστο, τη συμφωνία με την εταιρεία για τουλάχιστον 300 εκατ. δόσεις και επιλογή για άλλα 100 εκατομμύρια. Η συμφωνία ήταν η πρώτη που υπογράφηκε από την ΕΕ για την εξασφάλιση εμβολίων κατά της Covid-19. Αυτό συνέβη αφού οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τον Μάιο 300 εκατομμύρια δόσεις έναντι έως 1,2 δισεκ. δολαρίων και η Βρετανία, επίσης τον Μάιο, εξασφάλισε 100 εκατ. δόσεις έναντι 84 εκατ. στερλινών (114 εκατ. δολάρια).

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για τα εμβόλια Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι οι Pfizer, AstraZeneca και Moderna θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.   Ο Σπαν δεν θέλησε να προβεί σε εικασίες αναφορικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, λέγοντας πως αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκρίνουν την Παρασκευή το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v