Επιχείρηση Ελευθερία: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Τα επόμενα 24ωρα ξεκινά το σχέδιο εμβολιασμού και στην Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Και το όνομα αυτού… Επιχείρηση Ελευθερία.
Επιχείρηση Ελευθερία: Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα
Ελευθερία από τα λοκντάουν, ελευθερία από τις απαγορεύσεις, ελευθερία από τον φόβο του ιού, ελευθερία να πηγαίνουμε όπου θέλουμε και να αγκαλιάζουμε όποιον θέλουμε. Αυτό είναι που θα μας προσφέρει το εμβόλιο: Το να ξανανιώσουμε ελεύθεροι άνθρωποι. Γι’ αυτό και οι ελληνικές αρχές δεν δίστασαν να ονομάσουν επίσημα το σχέδιο εμβολιασμού «Επιχείρηση Ελευθερία».

Όπως διαβάζουμε στο σχετικό ρεπορτάζ της ΕΡΤ, οι πρώτοι εμβολιασμοί αναμένονται τις επόμενες μέρες, πριν το τέλος του έτους. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μάλιστα, δήλωσε πως «όλες οι χώρες μέλη της Ε.Ε θα ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς την ίδια ημέρα», σε ένδειξη ενότητας.

Η κυβέρνηση εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες του εθνικού σχεδίου για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ήδη από το Υπουργείο Υγείας, έχει αποσταλεί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα όλης της χώρας το έντυπο συναίνεσης το οποίο πρέπει να υπογράφουν οι πολίτες πριν τον εμβολιασμό. Επίσης, θα ζητείται λεπτομερές ιστορικό του πολίτη που πηγαίνει να εμβολιαστεί.

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη 16/12 στα Παραπολιτικά FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε ότι αρχικά θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο 300.000 δόσεις εμβολίου που σημαίνει ότι μέσα στον Ιανουάριο θα εμβολιαστούν μόλις 150.000 άτομα. Μάλιστα ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως κακό νέο.

Σε πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι άνθρωποι του συστήματος Υγείας και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ μετά τον Φεβρουάριο, θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στους υπόλοιπους πολίτες. Ωστόσο, δεν αναμένεται να εμβολιαστούν έγκυες, ανήλικα παιδιά, αλλά και όσοι έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοϊό.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού κλείνοντας την ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Όπως είπε, στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει δωρεάν και με ασφάλεια σε κάθε γωνιά του τόπου. Μίλησε για μια «σύνθετη άσκηση» και έκανε αναφορά στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και τις 65 κινητές μονάδες, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επικοινωνιακή εκστρατεία όπου θα αξιοποιήσει τους πάντες, κάνοντας αναφορά και στους φαρμακοποιούς που θα βοηθήσουν και στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό. «Θα πετύχουμε. Αλλά η απειλή θα καραδοκεί έως τον εμβολιασμό του 60% του πληθυσμού και γι’ αυτό η προσήλωση στα μέτρα θα πρέπει να συνεχιστεί. Θα φοράμε μάσκα κατά το εμβόλιο και θα φοράμε μάσκα και μετά το εμβόλιο».

Μόνο έτσι, κατέληξε, θα μπορέσουμε να «πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να γιορτάσουμε το 2021 τα 200 χρόνια της ελευθερίας μας ως έθνος. Είναι στο χέρι σας αύριο το εμβόλιο να το κάνουμε όλοι».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και Καθημερινή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v