Το καλοκαίρι είναι εποχή ξεκούρασης και ραστώνης, όμως κρύβει και αρκετούς κινδύνους. Δείτε ποιοι είναι και πώς θα προστατευτείτε.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Καλοκαιράκι, θάλασσα, ήλιος, επαφή με τη φύση. Η ειδυλλιακή εικόνα της καλύτερης εποχής του χρόνο μπορεί εύκολα να διαταραχτεί από μικρά ή μεγάλα ατυχήματα που είθισται να συμβαίνουν όταν δεν προσέχουμε.
Ποια είναι τα πιο συχνά και πώς θα τα προλάβουμε/αντιμετωπίσουμε;
Θερμοπληξία
Τα πρώτα συμπτώματα της περιλαμβάνουν ζεστό και κόκκινο δέρμα, έντονο πονοκέφαλο, ναυτία, ατονία, εξάντληση, τάση για λιποθυμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία και κράμπες. Για να προλάβετε τα χειρότερα, προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα κι ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα, αποφύγετε όσο είναι δυνατόν την ηλιοθεραπεία, πίνετε άφθονα υγρά και προτιμήστε τα ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά.
Καλό το μαύρισμα, αλλά τις επικίνδυνες ώρες (12 με 3 το μεσημέρι), ο κίνδυνος εγκαύματος είναι μεγάλος, αφού οι βλαβερές ακτίνες UV υφίστανται την μικρότερη δυνατή απορρόφηση από την ατμόσφαιρα. Και ναι, μπορείτε να πάθετε εγκαύματα και μέσα στο νερό. Μην πάτε λοιπόν πουθενά χωρίς το αντηλιακό σας και αν τα… καταφέρατε να καείτε, τότε εφαρμόστε κομπρέσες με νερό στα σημεία ή χρησιμοποιήστε κάποιο ενυδατικό γαλάκτωμα.
Η ηλίαση είναι η παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και εκδηλώνεται με ατονία, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή διαταραχές ούρων. Άτομα υψηλού κινδύνου, εκτός από τα μικρά παιδιά, είναι μεταξύ άλλων τα παχύσαρκα άτομα, τα υποτασικά άτομα και τα άτομα με κακή φυσική κατάσταση. Για να προλάβετε τα χειρότερα, φροντίστε να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο, κατά τη διάρκεια της ύψιστης ηλιοφάνειας, να πίνετε πολλά νερά, να φοράτε καπέλο, να κάνετε πολλά δροσερά μπάνια κατά την παραμονή στη θάλασσα και να αποφεύγετε το αλκοόλ και τα βαριά φαγητά.
Όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις, κυστίτιδες κλπ.) αυξάνονται. Για την πρόληψη του προβλήματος, ενδείκνυται η αυξημένη λήψη νερού και υγρών γενικότερα τις θερμές ημέρες.
Σφήκες, μέλισσες, φίδια, τσούχτρες και σκορπιοί εγγυώνται όχι και τόσο ευχάριστα συναπαντήματα και μπορούν να μας ταλαιπωρήσουν αρκετά αν αποφασίσουν να μας τσιμπήσουν/δαγκώσουν. Για τα τσιμπήματα από φίδι, εφαρμόζονται γενικά τοπικά μέτρα (πάγος, παγωμένα επιθέματα, αλοιφή), ενώ η χορήγηση του αντιϊσταμινικού χαπιού στο νοσοκομείο θα πρέπει να συνοδεύεται και από την χορήγηση παυσίπονου για την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου.
Αν μας τσιμπήσει τσούχτρα, το οινόπνευμα για τα 2-3 πρώτα λεπτά μπορεί να βοηθήσει αρκετά, μιας και αδρανοποιεί την τοξίνη και στερεοποιεί τις νηματοκύστες. Ύστερα, η χρήση αμμωνίας ενδείκνυται μιας και εξουδετερώνει την τοξίνη, ενώ στο τέλος βάζοντας πούδρα αναγκάζουμε τα «εχθρικά» κύτταρα να κολλήσουν μεταξύ τους και έτσι να μπορέσουν να απομακρυνθούν ευκολότερα με το ξύσιμο με τη βοήθεια μιας πετσέτας ή ενός γαντιού.
Περισσότερα για τα τσιμπήματα του καλοκαιριού εδώ.
Το «φαρμακείο» των διακοπών
Θα σας κοστίσει ελάχιστα, συγκριτικά με αυτά που μπορεί να σας προσφέρει σε περίπτωση ατυχήματος κατά την διάρκεια των διακοπών σας. «Εξοπλίστε» το με οξυζενέ για καθαρισμό των πληγών, αντισηπτικό για τις πληγές, ιώδιο, βαμβάκι, γάζες, επιδέσμους, λευκοπλάστ, τσιρότα, οινόπνευμα, θερμόμετρο, παυσίπονα, αλοιφή για τα τσιμπήματα, κρέμα για τα εγκαύματα, αντυπυρετικά, αντικουνουπικό, παγοκύστες, επίδεσμο, αντιδιαρροϊκά και ένεση κορτιζόνης.