ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Πότε πρέπει να πάω αμέσως στο γιατρό;

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφθούμε οπωσδήποτε τον γιατρό μας και σε ποιες μπορεί να γίνει τηλεφωνική παρακολούθηση από το σπίτι; Ο ειδικός απαντά.

Πότε πρέπει να πάω αμέσως στο γιατρό;

Σας ενοχλεί ο λαιμός σας και έχετε δέκατα; Είστε άνω των 65 και εμφανίζετε δύσπνοια ή/και βήχα; Ανήκετε σε ευπαθή ομάδα και ο πυρετός επιμένει; Διαφορετικές περιπτώσεις εκδήλωσης μιας λοίμωξης, οι οποίες απαιτούν και διαφορετική προσέγγιση αναφορικά με το αν θα πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό μας.

Τι ισχύει λοιπόν και ποιοι πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους;

«Οποιοσδήποτε έχει υποκείμενο νόσημα και πυρετό πάνω από 38.5, που συνοδεύεται από έντονο βήχα ή δύσπνοια ή κόπωση θα πρέπει να εκτιμηθεί από γιατρό», αναφέρει σχετικά ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, Ειδικός Παθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης. 

«Επίσης, οποιοσδήποτε είναι άνω των 65 χρονών και έχει τα ίδια συμπτώματα πρέπει άμεσα να αξιολογηθεί από γιατρό ή να πάει στο νοσοκομείο, αν και σε αυτή τη φάση είναι προτιμότερος ο γιατρός. Αν ο γιατρός επιβεβαιώσει ότι υπάρχει δύσπνοια και χαμηλό οξυγόνο μετά από μέτρηση στο ιατρείο, τότε γίνεται παραπομπή σε νοσοκομείο», προσθέτει.

Αν τώρα υφίσταται πυρετός πάνω από 38,5, δεν υπάρχει υποκείμενο νόσημα ή ο ασθενής δεν είναι άνω των 65 ετών και δεν παρουσιάζει δύσπνοια, τότε μπορεί να γίνει παρακολούθηση από τον γιατρό στο σπίτι, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας. 

Ασθενείς που έχουν κάτω από 38,5 πυρετό, χωρίς υποκείμενο νόσημα, και είναι κάτω των 65, πρέπει να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον γιατρό τους για μια πρώτη εκτίμηση. Ακολούθως ο γιατρός θα κρίνει αν πρέπει να εξεταστεί ο ασθενής ή να συνεχιστεί η τηλεφωνική παρακολούθηση.  

Όπως αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος, όλα αυτά είναι σχετικά. «Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν να κάτσουμε 72 ώρες σπίτι με παρακολούθηση της θερμοκρασίας. Όμως εμείς αυτό που αξιολογούμε είναι η κλινική κατάσταση του ασθενούς. Στο ιατρείο ή κατ' οίκον θα μετρήσουμε το οξυγόνο του, θα δούμε αν έχει ταχύπνοια και θα κρίνουμε εν τέλει αν μπορεί να συνεχίσει κατ' οίκον νοσηλεία ή πρέπει να γίνει παραπομπή σε νοσοκομείο. Γιατί ειδικά στη γρίπη, μπορεί να γίνει πολύ αυξητικός ο ιός και σε ένα 24ώρο να έχει κάνει οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Καμιά φορά λοιπόν όταν υπάρχει μεγάλη επιδημία της γρίπης δεν θα ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες γιατί προέχει η ασφάλεια του ασθενή», επισημαίνει.

«Αν ο ασθενής έχει 39 πυρετό και έντονο βήχα, δεν θα του πούμε κάτσε 72 ώρες σπίτι με αντιπυρετικά. Γιατί το φάρμακο (ταμιφλού) αφ’ ενός πρέπει να ληφθεί τις πρώτες 24-48, ώρες αφ’ ετέρου αν με την πάροδο του χρόνου αρχίσει και παρουσιάζει δύσπνοια, ενδεχομένως να έχουμε πρόβλημα στην εφαρμογή της θεραπείας», προσθέτει ο ίδιος.

Η κλινική εικόνα του ασθενή, είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό. Αν για παράδειγμα, υπάρχει έντονος βήχας και δύσπνοια ή δεν μπορεί να κοιμηθεί το βράδυ από τον βήχα, κάτι δεν πάει καλά.

Συνοψίζοντας λοιπόν, τα δύο κυριότερα συμπτώματα που θα πρέπει να μας οδηγήσουν στον γιατρό είναι ο πυρετός και η δύσπνοια. 

Αν πάλι έχουμε υψηλό πυρετό και υποκείμενο νόσημα ή/και είμαστε άνω των 65, τότε πρέπει οπωσδήποτε η εκτίμηση να γίνει με επίσκεψη από κοντά.

Πλην των παραπάνω, ιδιαίτερη προσοχή θέλουν και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες οι οποίες είναι συχνές αυτήν την περίοδο. «Αν υπάρχει πυρετός, πολλές διάρροιες ή πάρα πολλοί εμετοί, τότε θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση του ασθενή από κοντά για να πάρει άμεσα θεραπεία, καθώς κινδυνεύει να αφυδατωθεί», αναφέρει σχετικά ο κ. Ηλιόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Ένας ωκεανός χωρίς άγνωστα τέρατα θα ήταν ύπνος δίχως όνειρα."

Τζων Στάινμπεκ

 • 622 - Ολοκληρώνεται η φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα («Εγίρα»).
  787 - Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας). Η Ειρήνη η Αθηναία αναστηλώνει τις εικόνες.
  1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί για το δεύτερο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
  1664 - Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
  1706 - Σαξονία και Σουηδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Άλτρανσταντ (άρθρο: Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος).
  1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία.
  1852 - Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
  1908- Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2