Με προστατεύει η μάσκα από τον ιό;

Πόσο αποτελεσματική είναι η προστασία που παρέχουν οι μάσκες προσώπου και τι θα πρέπει να προσέχουμε;
Με προστατεύει η μάσκα από τον ιό;

Ο κόσμος τη φορά παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς χώρους. Είναι όμως αποτελεσματική;

Η μάσκα προσώπου δεν εγγυάται πως δεν θα κολλήσετε μιας και οι ιοί μπορούν επίσης να μεταδοθούν μέσω των ματιών και τα μικροσκοπικά ιικά σωματίδια, γνωστά ως αερολύματα, μπορούν να διεισδύσουν στις πτυχές τους.

Όμως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, οι μάσκες μπορούν να φιλτράρουν τα σταγονίδια κάποιου που φτερνίζεται ή βήχει, τα οποία αποτελούν την κύρια οδό μετάδοσης του κορωνοϊού, ενώ κάποιες έρευνες αναφέρουν πως παρέχουν πενταπλάσια προστασία από το να μην φοράμε καθόλου. Αν υπάρχει πιθανότητα να έρθετε σε στενή επαφή με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί, η μάσκα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου. Αν πάλι παρουσιάζετε συμπτώματα ή έχετε διαγνωστεί, η μάσκα μπορεί να προστατεύσει τους γύρω σας. Παρ’ όλα αυτά, η μάσκα δεν έχει ιδιαίτερο νόημα αν περπατάτε σε ανοιχτό περιβάλλον - π.χ. στον δρόμο. 

Βέβαια, υπάρχουν είδη και είδη μάσκας, με κάποια να είναι πιο αποτελεσματικά από τα υπόλοιπα.

Συγκεκριμένα, μια πιο εξειδικευμένη μάσκα, γνωστή ως N95, παρέχει καλύτερη προστασία, σύμφωνα με άρθρο του Livescience.org. Ο αναπνευστήρας είναι παχύτερος από μια απλή χειρουργική μάσκα, όμως το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) δεν τη συνιστά για δημόσια χρήση, τουλάχιστον όχι τώρα.

Ο λόγος είναι πως αυτού του είδους οι μάσκες είναι δύσκολο να μπουν σωστά και να φορεθούν για μεγάλες χρονικές περιόδους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Οι μάσκες αυτές έχουν συγκεκριμένο τρόπο που τοποθετούνται γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα και το πηγούνι, έτσι ώστε αυτοί που τις φορούν να μην αναπνέουν εκτός των άκρων που υπάρχουν στους ειδικούς «αναπνευστήρες».

«Αν φορεθούν σωστά, η αναπνοή, από τη στιγμή που περνά μέσα από ένα πολύ παχύ υλικό, είναι πιο δύσκολη. Θέλει προσπάθεια, είναι λίγο κλειστοφοβικό και προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας», αναφέρει στη σελίδα Livescience ο Δρ. William Schaffner, ειδικός σε μολυσματικές νόσους στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Τενεσί.

«Μπορώ να τη φορέσω για περίπου μισή ώρα, όμως μετά θα πρέπει να βγω έξω από τον θάλαμο απομόνωσης, να τη βγάλω και να πάρω μερικές βαθιές ανάσες πριν μπορέσω να επιστρέψω», προσθέτει.

Οι απλές χειρουργικές μάσκες από την άλλη πλευρά, κάνουν καλή δουλειά στο να κρατούν τους παθογόνους μικροοργανισμούς μακριά από τους ασθενείς που χειρουργούνται και γι’ αυτό άλλωστε χρησιμοποιούνται από τους χειρούργους.

Σε ορισμένες ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Κίνα, δεν είναι ασυνήθιστο να δει κανείς κόσμο να φορά χειρουργικές μάσκες στον δρόμο για να προστατευτεί από διάφορους παθογόνους παράγοντες, καθώς και από τη ρύπανση.  "Όμως  αυτές οι μάσκες δεν βοηθούν και πολύ αν έχουμε να κάνουμε με ιούς", προσθέτει ο Schaffner.

«Δεν έχουν σχεδιαστεί για να κρατήσουν μακριά τα σωματίδια του ιού και δεν τοποθετούνται τόσο στενά γύρω από τη μύτη και τα μάγουλά, όπως η N95», επισημαίνει. Είναι χρήσιμες; Ναι, όμως η αποτελεσματικότητά τους είναι μέτρια.

«Αν και δεν είναι υποχρεωτικό τα υγιή άτομα να φοράνε μάσκα και γάντια, καλό θα ήταν να λαμβάνουμε κάποια μέτρα προφύλαξης όταν πρόκειται να βρεθούμε σε ένα περιβάλλον αυξημένου κινδύνου. Για παράδειγμα σε ένα νοσοκομείο, σε ένα ιατρείο και σε πολύ κλειστούς χώρους όπου ενδεχομένως υπήρξε συνωστισμός, μιας και η μάσκα λειτουργεί ως ένα είδος αναχώματος για την προστασία μας», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Ηλιόπουλος, Ειδικός Παθολόγος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ωστόσο, πρέπει να φορούν μάσκες προσώπου για να μειώσουν τον κίνδυνο να μολύνουν τους ανθρώπους γύρω τους. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και αυτοί που φροντίζουν κάποιον που έχει μολυνθεί θα πρέπει επίσης να φορούν μάσκες. Τέλος, όσοι φορούν χειρουργικές μάσκες για προστασία, θα πρέπει να τις πετάνε μετά από κάθε χρήση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v