ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ποια η διαφορά του κορωνοϊού με τις αλλεργίες;

Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά κορωνοϊού και εποχικών αλλεργιών; Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα;

Ποια η διαφορά του κορωνοϊού με τις αλλεργίες;

Φτερνίστηκε κάποιος δίπλα σας και σας έπιασε κρίση πανικού; Μη βιάζεστε. Δεν είναι αυτό που νομίζετε. Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα των αλλεργιών και πώς διαφοροποιούνται από εκείνα του νέου κορωνοϊού.

Το φτέρνισμα δεν είναι σύμπτωμα

Το φτέρνισμα, η ρινική καταρροή, ο πόνος στο πρόσωπο, και η φαγούρα είναι κοινά συμπτώματα αλλεργιών ή του κοινού κρυολογήματος. Όμως δεν είναι τυπικά συμπτώματα του κορωνοϊού.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του COVID-19 είναι ο πυρετός, η κούραση και ο ξηρός βήχας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν μυϊκούς πόνους, ρινική συμφόρηση, ρινική καταρροή, πονόλαιμο ή διάρροια. Μάλιστα, σε μια μελέτη από την Κίνα σε περισσότερους από 1.000 ασθενείς, ρινική συμφόρηση παρατηρήθηκε σε αναλογία ενός προς είκοσι.

Τα συμπτώματα COVID-19 εμφανίζονται συνήθως 2 έως 14 ημέρες μετά την έκθεση, ωστόσο, «μερικοί άνθρωποι μολύνονται αλλά δεν αναπτύσσουν συμπτώματα και δεν αισθάνονται άσχημα», σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Αυτοί οι άνθρωποι μπορούν ακόμα να μεταδώσουν τον ιό στους γύρω τους, ακόμη και αν δεν αισθάνονται άρρωστοι.

Οι αλλεργίες έχουν χρόνια συμπτώματα

O κορωνοϊός, όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, είναι μια οξεία ασθένεια, κάτι που σημαίνει πως τα άτομα νιώθουν καλά πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Οι αλλεργίες, από την άλλη πλευρά, «είναι συνήθως χρόνιες, παρουσιάζουν συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν για εβδομάδες, μήνες ή και χρόνια», αναφέρει στο Healthline ο Δρ. David M. Cutler, ιατρός οικογενειακής ιατρικής στο Κέντρο Πρόγνωσης του Saint John στο Santa Monica της Καλιφόρνια.

Οι αλλεργίες επίσης δεν προκαλούν πόνους ή πυρετό και γενικά δεν υπάρχει βήχας, εκτός και αν υπάρχει έντονη ρινική ξηρασία. Κάποιες αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν συριγμό, ιδιαίτερα σε άτομα με άσθμα.

«Τα συμπτώματα της αλλεργίας τείνουν να ποικίλλουν ανάλογα με το περιβάλλον: επιδεινώνονται με την έκθεση σε σκόνη, γύρη ή στο δέρμα κάποιων ζώων, ενώ τα συμπτώματα των ιών τείνουν να επιμένουν ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας, τον καιρό, την τοποθεσία ή άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες», προσθέτει ο Cutler.

Επίσης, τα συμπτώματα του κορωνοϊού είναι πιο γενικής φύσης - πυρετός, πονόκέφαλος, πόνοι στο σώμα – ενώ οι αλλεργίες συνήθως επηρεάζουν μόνο την αναπνευστική οδό. Μάλιστα τα συμπτώματα της αλλεργίας τείνουν να βελτιώνονται με αντιισταμινικά, και άλλα φάρμακα ειδικά για αλλεργίες.

Πηγή: Healthline

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σχετικά άρθρα

"Ο θάνατος είναι απλός. Η ζωή είναι περίπλοκη. Δώστε μου ζωή, όσο πιο χαοτική τόσο το καλύτερο."

Tom Robbins, 1932-, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1497 - Ο Πορτογάλος Βάσκο ντα Γκάμα ξεκινά να ανακαλύψει την Ινδία.
    1709 - Στη μάχη της Ποτλάβα, στην Ουκρανία, ο τσάρος της Ρωσίας Πέτρος Α' νικά τον βασιλιά της Σουηδίας, Κάρολο Ζ'.
    1851 - Γεννήθηκε ο άγγλος αρχαιολόγος Άρθουρ Έβανς.
    1889 - Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της αμερικανικής εφημερίδας Wall Steet Journal.
    1921 - Μεγάλη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων στο Εσκί Σεχίρ. Προέλαση προς την Άγκυρα.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2