Σκοτώνει το αλκοόλ τα μικρόβια;

Πώς δρα το αλκοόλ ενάντια στα μικρόβια και τι πρέπει να προσέχουμε όσον αφορά την περιεκτικότητα των αντισηπτικών προϊόντων σε οινόπνευμα;
Σκοτώνει το αλκοόλ τα μικρόβια;
Βακτήρια, ιοί και μύκητες αποτελούν είδη μικροβίων τα οποία μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Το ανοσοποιητικό μας μπορεί να μας προστατεύσει από αυτά τα μικρόβια τις περισσότερες φορές, όμως σε κάθε περίπτωση μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας… δολοφονώντας τα μικρόβια αυτά και να μειώσουμε την εξάπλωση ασθενειών.

Ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα «όπλα» κατά των μικροβίων είναι το αλκοόλ.

Το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό χεριών από το… μακρινό 1888, με τις απολυμαντικές ιδιότητες της αιθανόλης και της ισοπροπανόλης να έχουν αποδειχτεί ουκ ολίγες φορές. Φυσικά το πλύσιμο των χεριών για 20 δευτερόλεπτα είναι η σωστότερη επιλογή, όμως ένα αλκοολούχο αντισηπτικό χεριών αποτελεί καλή εναλλακτική, αρκεί να χρησιμοποιηθεί σωστά.

Σε τι περιεκτικότητα σκοτώνει το αλκοόλ τα μικρόβια;

Έρευνα του 2020, η οποία εξέτασε τα αντισηπτικά χεριών, αναφέρει πως όσα έχουν περιεκτικότητα αλκοόλ 60-95% είναι τα πιο αποτελεσματικά στο να σκοτώνουν μικρόβια, αρκεί να εφαρμόζονται 2,4ml αντισηπτικού για 25-30 δευτερόλεπτα.

Κάποια αντισηπτικά χεριών περιέχουν και διάφορα πρόσθετα όπως αλόη, έτσι ώστε να είναι πιο φιλικά στο δέρμα, ενώ όσον αφορά τα συστατικά τους, τα περισσότερα περιέχουν ισοπροπυλική ή αιθυλική αλκοόλη και αιθανόλη.

«Οι αιθυλικές αλκοόλες σκοτώνουν τους ιούς, τους μύκητες και τα βακτήρια, όμως δεν σκοτώνουν τα 'σπόρια' των βακτηρίων», αναφέρει στο Insider.com η Johannes Wessolly, ιατρική διευθύντρια του Miskawaan Health Group και προσθέτει πως ανάλογα με τον τύπο αλκοόλ που χρησιμοποιείται, τα μικρόβια είτε εξοντώνονται, είτε αδρανοποιούνται.

Πώς το χρησιμοποιούμε;

Τα περισσότερα προϊόντα καθαρισμού επιφανειών και χεριών περιέχουν αρκετό αλκοόλ για να σκοτώσουν τα μικρόβια, συνήθως από 70% και πάνω. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να τσεκάρετε τις ετικέτες τους για να διαπιστώσετε αν η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι αυτή που πρέπει, πριν τα χρησιμοποιήσετε.

Για να βεβαιωθείτε πως έχετε απολυμάνει σωστά τον χώρο σας, οι ειδικοί συνιστούν να καθαρίζετε επιφάνειες που αγγίζετε συχνά, όπως διακόπτες, πόμολα και βρύσες, αλλά και τηλέφωνα, πληκτρολόγια και ποντίκια.

Θυμίζουμε πως το τηλέφωνό σας έχει σίγουρα περισσότερα μικρόβια από ένα καπάκι τουαλέτας. Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η Apple συνιστά να καθαρίζονται οι συσκευές με διάλυμα που να περιλαμβάνει 70% ισοπροπυλική αλκοόλη.

Όσον αφορά τον καθαρισμό των επιφανειών, συνίσταται επίσης:

* Η χρήση προϊόντων με τουλάχιστον 70% αλκοόλ

* Ο αερισμός του χώρου

* Η χρήση γαντιών, κατά προτίμηση μιας χρήσης

* Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, όταν αφαιρούμε τα γάντια

* Το πλύσιμο των χειρών με σαπούνι, ακόμα και μετά τον καθαρισμό των επιφανειών

Συμπερασματικά

Το αλκοόλ είναι αποτελεσματικό για την εξόντωση μικροβίων, αρκεί το διάλυμα που χρησιμοποιούμε να περιέχει από 70% και πάνω. Επίσης, η χρήση οινοπνεύματος 70% και άνω προτείνεται, αλλά όχι σε καθαρή μορφή μιας και το καθαρό οινόπνευμα εξατμίζεται πολύ εύκολα.

Επίσης, καλό είναι να ξέρουμε πως κανένα προϊόν δεν εγγυάται 100% προστασία και όχι, αν χρησιμοποιήσετε… τσίπουρο ή ουζάκι για απολύμανση δεν είστε καλυμμένοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v