ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Ψεύτικες συμβουλές που κυκλοφορούν για τον κορονοϊό

Επειδή κυκλοφορούν πολλές απόψεις που κάνουν περισσότερο κακό από καλό, ώρα να πούμε μερικές αλήθειες.

Ψεύτικες συμβουλές που κυκλοφορούν για τον κορονοϊό

Πολλά ακούγονται για τον κορονοϊό, και δεν είναι λίγοι οι επιτήδειοι που προσπάθησαν να ξεκινήσουν κάποιο νέο trend ή να υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες. Και επειδή αυτού του είδους το περιεχόμενο σκορπάει στο ίντερνετ πολύ, πολύ γρήγορα, έτσι πολύ, πολύ γρήγορα κι εμείς καταρρίπτουμε μερικά fake news.

Το σκόρδο δεν θα σε γιατρέψει
Ναι, το σκόρδο είναι σούπερ υγιεινό, και έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Αλλά δεν θα σκοτώσει κανέναν ιό. Επιπλέον, αν το καταναλώσουμε σε πολύ μεγάλες ποσότητες, προφανώς θα υπάρξουν άσχημες επιπτώσεις—όπως και με κάθε άλλο φαγητό.

Κανένα «θαυματουργό φάρμακο» δεν κρύβεται στο ίντερνετ
Για παράδειγμα, ένας Youtuber ονόματι Jordan Sather, με χιλιάδες ακολούθους, άρχισε να τους προτρέπει να καταναλώνουν ένα «θαυματουργό φάρμακο» που σκοτώνει τον ιό. Το «φάρμακο» περιείχε διοξείδιο του χλωρίου, το οποίο ας πούμε απλά ότι καλό θα ήταν να μην καταναλώνεται από ανθρώπους.

Δεν μπορείς να φτιάξεις απολυμαντικό χεριών στο σπίτι
Τα απολυμαντικά χεριών περιέχουν μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος (70% περίπου) και ουσίες που κάνουν το διάλυμα πιο απαλό για την επιδερμίδα. Οι «σπιτικές» συνταγές δεν μπορούν με τίποτα να φτάσουν την περιεκτικότητα των βιομηχανικών, και μπορεί να περιέχουν ουσίες που θα κάνουν κακό στο δέρμα. Απλά όχι.

Όχι, αν πίνεις ασήμι, δεν θα γίνεις καλά
Υπάρχει ασήμι το οποίο πίνεται. Και κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι μπορεί να σκοτώσει στελέχη του κορονοϊού. Εδώ εμείς θα πούμε απλά ότι το ασήμι δεν είναι μέταλλο που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός (όπως, π.χ. ο σίδηρος) και ότι η κατανάλωσή του είναι αρκετά επικίνδυνη.

Δεν χρειάζεται να πίνεις νερό κάθε 15 λεπτά
Ένα post που διαδόθηκε αρκετά στο Facebook έλεγε πως αν πίνουμε κάθε 15 λεπτά νερό, θα ξεπλύνουμε τον ιό από μέσα μας, αν ο ιός έχει εισβάλλει στο σώμα μέσω του στόματος. Όπως είναι λογικό, αυτό δεν συμβαίνει. Γενικά, να πίνουμε πολύ νερό, αλλά αυτό είναι υπερβολή (για να μην αναφέρουμε τις επισκέψεις στην τουαλέτα).

Με στοιχεία από το BBC

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
SPONSORED LINKS

"Τα ταξίδια είναι μαγευτικά μόνο σε ανασκόπηση."

Paul Theroux, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1909 - Γεννιέται ο Ευγένιος Ιονέσκο, Γαλλο-Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας.
    1917 - Η εφημερίδα The Guardian δημοσιεύει τη μυστική συμφωνία Σάικς–Πικό του 1916 μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας για το μοίρασμα των εδαφών της Μέσης Ανατολής.
    1942 - Κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η ταινία Καζαμπλάνκα, με τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2