Μπορώ να κάνω προληπτική εξέταση για κορονοϊό;

Μπορεί κάποιος χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα της ασθένειας να κάνει προληπτικές εξετάσεις;
Μπορώ να κάνω προληπτική εξέταση για κορονοϊό;

«Εσείς και η μισή Ελλάδα», ήταν η απάντηση που λάβαμε όταν ρωτήσαμε δημόσιο νοσοκομείο για το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να κάνει κάποιος προληπτικό έλεγχο για τον κορονοϊό.

Πράγματι, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει, ούτε σε ιδιωτικό, ούτε σε δημόσιο νοσοκομείο, πλην των κέντρων αναφοράς και μόνο αν έχει κάποιος εμφανίσει συμπτώματα.

Αρνητική απάντηση λάβαμε και από ιδιωτικές κλινικές όπως η Βιοιατρική, η Affidea και ο Βιότυπος.

Όσον αφορά τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας οδηγήσουν σε κάποιο κέντρο αναφοράς, τότε  σημειώστε πως αυτά αφορούν πυρετό (>38°C), μυαλγίες και κόπωση, βήχα και δύσπνοια, ενώ το συνάχι και η κυνάγχη είναι σπάνια.

Φαίνεται όμως, ότι σε μεγάλο ποσοστό η λοίμωξη από COVID-19 μπορεί να είναι «ασυμπτωματική» («σιωπηρή λοίμωξη»), χωρίς αυτό να αποκλείει την μεταδοτικότητα, άλλη μια υπόθεση που εξηγεί και τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό κρουσμάτων.

Υπολογίζεται ότι 85% όσων προσβληθούν εμφανίζουν ήπια κλινική εικόνα και θα μείνουν στο σπίτι τους, ενώ ~15% θα χρειαστούν νοσηλεία συνήθως λόγω πνευμονίας και περίπου στο 5% θα απαιτηθεί ΜΕΘ με συνολική θνητότητα ~2%. Πρέπει να τονιστεί ότι τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί ο COVID-19 και επομένως εφόσον συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου, τότε το κρούσμα για το οποίο διαγνώστηκε «γρίπη» είναι ύποπτο. Εντούτοις δεν έχει αποκλειστεί μέχρι σήμερα η συνλοίμωξη από περισσότερους ιούς.

Δείτε εδώ όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να προφυλαχθείτε από την μετάδοση του νέου ιού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v