Μπορώ να γυμναστώ αν είμαι άρρωστος;

Πότε και πώς θα πρέπει να γυμναζόμαστε αν είμαστε άρρωστοι; Πώς επιδρά η άσκηση στο ανοσοποιητικό;
Μπορώ να γυμναστώ αν είμαι άρρωστος;

Αδυναμία, συνάχι, βήχας, κακή διάθεση. Η ίωση σας χτύπησε και σας κρατά μακριά από τη γυμναστική. Ή μήπως όχι; Η άσκηση έχει έντονη επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα και μάλιστα μπορεί να δυναμώσει την άμυνα του οργανισμού μας. Σε ποιες περιπτώσεις γίνεται αυτό; Και σε ποιες περιπτώσεις ασθενειών μπορούμε να ασκούμαστε ανάλογα με τα συμπτώματα; Τι είδους άσκηση μπορούμε να κάνουμε;

Αρχικά αξίζει να έχετε κατά νου σχετικά με την άσκηση και το ανοσοποιητικό σύστημα, πως η σύντομης διάρκειας αερόβια άσκηση (λιγότερο από 5 λεπτά) δεν έχει καμία αρνητική ή θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό. Μέτριας έντασης άσκησης για 30-50 λεπτά μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό ενώ άσκηση για περισσότερη από μία ώρα επιδρά αρνητικά στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σε βάθος χρόνου, η άσκηση με αντιστάσεις (βάρη, μηχανήματα) διεγείρει το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα (επιθηλιακά κύτταρα στη μύτη, χημικά «εμπόδια» όπως τα οξέα του στομάχου, κύτταρα – ασπίδες όπως τα λευκά αιμοσφαίρια), ενώ η μέτριας έντασης άσκηση δυναμώνει το προσαρμοζόμενο ανοσοποιητικό, δηλαδή τη «μνήμη» των λευκών αιμοσφαιρίων ώστε να αναγνωρίζουν και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τυχόν «εχθρούς». Στον αντίποδα, η υψηλής έντασης και συχνότητας άσκηση για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο ασθένειας.

Δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όταν είστε άρρωστοι:

* Περπάτημα

* Τζόγκινγκ

* Κολύμβηση

* Ποδήλατο

* Yoga

Δραστηριότητες που θα πρέπει να αποφεύγονται:

* Έντονη άσκηση ενδυνάμωσης

* Άσκηση αντοχής

* Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης

* Σπριντ ή εκρηκτικές ασκήσεις

* Ομαδικά αθλήματα

* Οποιαδήποτε άσκηση σε ακραίες θερμοκρασίες

Πιο συγκεκριμένα, αν τα συμπτώματά σας την πρώτη μέρα αρρώστιας περιλαμβάνουν ξηρό λαιμό, βήχα, μύτη που «τρέχει» ή ρινική συμφόρηση τότε μπορείτε να κάνετε άσκηση χαμηλής έντασης. Αν τα συμπτώματά σας περιλαμβάνουν πόνο στους μύες ή τις αρθρώσεις, πονοκέφαλο, πυρετό, κακουχία, διάρροια και εμετό, τότε καλύτερα να κάτσετε σπίτι. Αν τη δεύτερη μέρα δεν έχετε πυρετό, δεν νοιώθετε κακουχία και δεν έχουν χειροτερέψει τα συμπτώματα στις περιοχές πάνω από τον λαιμό, τότε μπορείτε να ασκηθείτε χαλαρά σε κλειστό χώρο για 30-45 λεπτά, σε χαμηλή ένταση (παλμοί μικρότεροι των 150).

Αν τη δεύτερη μέρα έχετε πυρετό (>37,5), βήχετε πολύ, έχετε διάρροια ή εμετούς, τότε συνίσταται αποχή από οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα.

Την τρίτη μέρα ασθένειας, αν δεν έχετε πυρετό, δεν νοιώθετε κακουχία και δεν υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων, τότε μπορείτε να κάνετε μέτριας έντασης άσκησης για 45-60 λεπτά σε παλμούς κάτω των 150. Αν ο πυρετός επιμένει και μαζί του όλα τα… συνοδευτικά, τότε επισκεφθείτε αμέσως κάποιον παθολόγο. Την τέταρτη μέρα, αν ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα (συνάχι, βήχας, πονόλαιμος) έχουν υποχωρήσει, περιμένετε 24 ώρες και επιστρέψτε κανονικά στην άσκησή σας.

Εν κατακλείδι, εκτός κι αν νοιώθετε εντελώς «κομμάτια», καλό θα ήταν να κάνετε χαμηλής έντασης άσκηση τις πρώτες ημέρες της ασθένειας, μιας και αυτό θα βελτιώσει τη δράση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ιδανικά, 20-30 λεπτά περπάτημα είναι μια ικανοποιητική ποσότητα και θα σας κάνει να νοιώσετε καλύτερα, επιταχύνοντας τον χρόνο ανάρρωσης από την ασθένεια.

Σε κάθε περίπτωση, «οδηγός» σας θα είναι τα συμπτώματα. Αν νοιώθετε ότι μπορείτε να πάτε για περπάτημα ή να κάνετε χαλαρή αερόβια, κάντε την. Αν θέλετε να κάνετε λίγα βάρη σε χαμηλή ένταση με πολλές επαναλήψεις, τότε κι εκεί δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Θέλετε απλά να αράξετε στον καναπέ και να δείτε Netflix; Επίσης, κανένα πρόβλημα.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v