Οι ιδανικές μορφές άσκησης για παχύσαρκους

Τα παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και περιορισμούς όσον αφορά την απώλεια βάρους μέσω της άσκησης. Δείτε ποιες μορφές ενδείκνυνται.
Οι ιδανικές μορφές άσκησης για παχύσαρκους
Ο περιορισμός των θερμίδων είναι η μία όψη του νομίσματος στον τομέα της απώλειας βάρους σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Η συστηματική άσκηση είναι εξίσου σημαντική και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τα αποτελέσματα.

Όμως τα υπέρβαρα άτομα έχουν κάποιους περιορισμούς όσον αφορά την επιλογή των μορφών άσκησης κυρίως εξαιτίας της καταπόνησης των αρθρώσεων από το μεγάλο βάρος. Δείτε παρακάτω ποιες ενδείκνυνται.

Aqua Aerobics

H εκτέλεση ασκήσεων στο νερό έχει αρκετά οφέλη για τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα. Αρχικά, το νερό μας κάνει να νοιώθουμε πιο ελαφρείς, στηρίζει το σωματικό μας βάρος και μειώνει την επιβάρυνση στις αρθρώσεις. Ο πόνος στα γόνατα και στη λεκάνη που ενδεχομένως να συνδέεται με την άσκηση στην…. στεριά, εξαφανίζεται τελείως όταν μπούμε στο νερό. Όσα γυμναστήρια έχουν πισίνα, προσφέρουν μαθήματα aqua aerobics. Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε αλτήρες νερού ή «μακαρόνια» (θα τα βρείτε σε μαγαζιά με αθλητικά είδη) και να κάνετε τις δικές σας ασκήσεις στο νερό, καιρού επιτρέποντος. Δείτε στο παρακάτω βίντεο μερικές.



Περπάτημα

Όντας μία από τις πιο βασικές επιλογές μετακίνησης, το περπάτημα είναι εξαιρετικό ξεκίνημα για ένα υγιεινό τρόπο ζωής. Η Αμερικάνικη Καρδιολογική Εταιρεία το προτείνει ως τη νούμερο ένα άσκηση για τον καθένα, μιας και είναι φθηνή, δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις και μπορεί να γίνει οπουδήποτε. Ενδεχομένως στην αρχή άτομα που είναι υπερβολικά παχύσαρκα να δυσκολευτούν και να κουραστούν εύκολα, όταν όμως συνηθίσουν τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να έρθουν, μιας και άτομα με μεγάλο βάρος «καίνε» περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με εκείνα που έχουν φυσιολογικό.

Στατικό ποδήλατο με πλάτη

Το στατικό ποδήλατο με υποστήριξη στην πλάτη είναι ιδανικό για υπέρβαρα άτομα μιας και προσφέρει την απαραίτητη στήριξη στην ευαίσθητη περιοχή της μέσης, η οποία στα άτομα αυτά είναι αρκετά αδύναμη. Επίσης, επιβαρύνει λιγότερο το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, πρόβλημα αρκετά συχνό σε άτομα με μεγάλο βάρος. Το ποδήλατο, «δουλεύει» διαφορετικούς μύες σε σχέση με το περπάτημα ή το τρέξιμο και η ενσωμάτωσή του σε ένα πρόγραμμα  μαζί με περπάτημα αποτελεί μια πρώτης τάξης αερόβια άσκηση.

Ομαδικά προγράμματα

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να πετύχει κάποιος τους στόχους του είναι το κίνητρο και η συντροφικότητα. Η απόφαση για απώλεια βάρους, ιδιαίτερα για τα παχύσαρκα άτομα, είναι μεγάλη πρόκληση, όμως εξίσου μεγάλη πρόκληση είναι η συνέχεια στην προσπάθεια αυτή. Τα ομαδικά προγράμματα αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή μιας και η επαφή με τον instructor σε καθημερινή βάση – εφ’ όσον είναι καλός – αποτελεί σούπερ κίνητρο για να προσηλωθείτε στους στόχους σας. Το ίδιο ισχύει φυσικά και με τα άλλα άτομα του γκρουπ: έχουν ίδιους στόχους με εσάς, γεγονός που διαμορφώνει ένα περιβάλλον ομόνοιας και συντροφικότητας. Zumba, Pilates, Αερόμπικ, ενδυνάμωση… Βρείτε αυτό που σας αρέσει περισσότερο και ξεκινήστε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v