Τα πιο συχνά λάθη στο γυμναστήριο

Ιδρώνετε, ταλαιπωρείστε αλλά δεν βλέπετε αποτελέσματα στο γυμναστήριο; Δείτε τι μπορεί να φταίει και πώς θα το διορθώσετε.
Τα πιο συχνά λάθη στο γυμναστήριο
Ο νούμερο ένα λόγος που ο περισσότερος κόσμος παρατά το new year resolution για ένα φιτ σώμα είναι το γεγονός ότι δεν βλέπει αποτελέσματα από την προπόνησή σου. Τι μπορεί να φταίει για αυτό; Ένα σωρό από λάθη νοοτροπίας αλλά και άσκησης τα οποία συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στα γυμναστήρια.

Δείτε παρακάτω ποια είναι και πώς θα τα αποφύγετε για να φτάσετε πιο κοντά στον στόχο σας.

Κάνετε «μισές» επαναλήψεις

Φορτώσατε σχεδόν όλα τα κιλά στο smith και κάνατε πιέσεις με εύρος κίνησης 20 χιλιοστών; Πήρατε τους 20κιλους αλτήρες και ίσα ίσα λυγίσατε τους αγκώνες για κάμψεις δικεφάλων; Λυπούμαστε, αλλά έτσι δεν πρόκειται να δείτε ποτέ αποτελέσματα. Οι ολοκληρωμένες επαναλήψεις, αυτές που γυμνάζουν τον μυ σε όλο το εύρος κίνησης του είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά.

Παραμελείτε μυϊκές ομάδες

Η λογική του «γυμνάζω την τάδε μυϊκή ομάδα» και «αγνοώ την δείνα, δεν πειράζει» είναι πέρα για πέρα λάθος. Θα πρέπει να γυμνάζετε ισόποσα όλο το σώμα, αν θέλετε να έχετε αρμονική σιλουέτα και να αποφύγετε τραυματισμούς. Για παράδειγμα, τα πόδια είναι μια μυϊκή ομάδα που πολύς κόσμος δεν γυμνάζει με αποτέλεσμα να είναι αδύναμα και μη αρμονικά με το υπόλοιπο σώμα. Μην ξεχνάτε, στο γυμναστήριο δεν γυμνάζετε μόνο τις μυϊκές ομάδες που φαίνονται στον καθρέφτη, αλλά όλο σας το σώμα και όχι, τα πόδια δεν «γυμνάζονται στον διάδρομο». Τετρακέφαλοι, γλουτοί, πλάτη, γάμπες και μηριαίοι δικέφαλοι είναι μερικοί μύες που οι ασκούμενοι – λανθασμένα – αγνοούν.

Αντίστοιχο σφάλμα με την παραμέληση συγκεκριμένων μυών είναι και η εκγύμνασή τους μόνο μια φορά την εβδομάδα. Και πάλι, μην περιμένετε να δείτε αποτελέσματα στους γλουτούς σας ή στα χέρια σας ή στο στήθος σας αν τα προπονείτε μία φορά κάθε επτά ημέρες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο όγκος προπόνησης τους (σετ, κιλά, συχνότητα εκγύμνασης), τόσο πιο γρήγορα θα αναπτυχθούν.

Το παρακάνετε με το διάλειμμα

Check in στο facebook, selfie στον καθρέφτη, δεκάλεπτη συνομιλία με τον κολλητό/η στο κινητό, σουλάτσο στον χώρο του γυμναστηρίου. Η προπόνησή σας για να έχει αποτέλεσμα θα πρέπει να απέχει από την… κοινωνικοποίηση και να είναι πειθαρχημένη όσον αφορά το χρόνο ξεκούρασης. Φροντίστε λοιπόν τα διαλείμματά σας μεταξύ των σετ να φτάνουν – το πολύ – τα 1 με 2 λεπτά.

Δεν έχετε στόχους

Τι θέλετε να κάνετε με την προπόνησή σας στο γυμναστήριο; Θέλετε να χάσετε κιλά; Θέλετε να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα; Θέλετε να αυξήσετε τη δύναμή σας; Πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα, θα πρέπει να έχετε κάποιον ξεκάθαρο στόχο και ανάλογα με αυτόν να σχεδιάσετε μόνοι σας ή με τη βοήθεια κάποιου γυμναστή το ασκησιολόγιό σας. Σημαντικό παράγοντα φυσικά παίζει και η διατροφή. Μην περιμένετε να χάσετε λίπος αν τρώτε τον… άμπακο, ακόμα και αν γυμνάζεστε συχνά.

Κάνετε λάθος ζέσταμα

Τι νόημα έχει να τρέξετε στον διάδρομο αν εκείνη την ημέρα δεν γυμνάζετε πόδια; Το ζέσταμα πριν από κάθε προπόνηση θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο ανάλογα με την προπόνηση που θα κάνετε. Θα πρέπει δηλαδή να εστιάσετε στο να «ζεστάνετε» τις μυϊκές ομάδες και τις αρθρώσεις σας, να τις… προϊδεάσετε δηλαδή για το έργο το οποίο πρόκειται να εκτελέσουν και παράλληλα να αυξήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Δείτε εδώ ένα βίντεο με ασκήσεις προθέρμανσης για όλο το σώμα. 

Δεν ξεκουράζεστε όσο πρέπει

Μπορεί ο ύπνος να μην αποτελεί 100% «λάθος γυμναστηρίου», όμως αν δεν ξεκουράζεστε επαρκώς μην περιμένετε να δείτε τα αποτελέσματα που επιθυμείτε, όσο εξουθενωτική προπόνηση κι αν κάνετε. Η ξεκούραση είναι το άλφα και το ωμέγα για να πετύχετε τους στόχους σας, οποιοιδήποτε κι αν είναι αυτοί.

N.Γ.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v