Το πολύ τρέξιμο… κόβει χρόνια

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων ζουν λιγότερα χρόνια από όσους τρέχουν πιο συγκρατημένα.
Το πολύ τρέξιμο… κόβει χρόνια
Μην το παρακάνετε με το τρέξιμο, αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο, συμβουλεύει νέα επιστημονική έρευνα. Όπως αναφέρει το Iatronet.gr,  πρόσφατη μελέτη συμπέρανε πως οι πιο «συγκρατημένοι» δρομείς ζουν περισσότερο όχι μόνο από ανθρώπους που δεν ασκούνται καθόλου, αλλά και από αυτούς που τρέχουν πολλά χιλιόμετρα.

Στην έρευνα του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Μελετών του Lehigh Valley Health Network συμμετείχαν 3.800 δρομείς, οι οποίοι μελετήθηκαν ως προς τις συνήθειές τους στο τρέξιμο και έδωσαν πληροφορίες ιδιαίτερα πολύτιμες ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για τους παράγοντες καρδιακής νόσου και τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην ξεπερνά κανείς τις 2,5 ώρες τρεξίματος την εβδομάδα. Μάλιστα, υποδεικνύουν τον καταμερισμό της προπόνησης μεταξύ 2-3 φορών την εβδομάδα, και την διατήρηση ενός αργού ή μέτριου ρυθμού τρεξίματος.

Δεν είναι απόλυτα σαφείς οι λόγοι που τα πολλά χιλιόμετρα μπορούν να βλάψουν την υγεία, αλλά γιατρός της επιστημονικής ομάδας, που είναι επίσης προπονητής δρομέων, σημείωσε πως η ακραία άσκηση μπορεί να προκαλέσει τραύματα στην καρδιά. Πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι άντρες μαραθωνοδρόμοι εμφάνισαν περισσότερη πλάκα στις στεφανιαίες αρτηρίες σε σχέση με ανθρώπους που δεν έτρεχαν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό, αν και όχι αποδεδειγμένο, να συμβαίνουν μεταβολικές αλλαγές κατά την διάρκεια του τρεξίματος που είναι μετρίως τοξικές προς τις αρτηρίες.

Πηγή: Iatronet.gr
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v