10 συμβουλές για κάψιμο λίπους

Η μείωση του σωματικού λίπους μπορεί να αποβεί αρκετά δύσκολο εγχείρημα, εκτός και αν έχετε ένα σωστό πλάνο. Διατροφικές και προπονητικές συμβουλές που… καίνε.
10 συμβουλές για κάψιμο λίπους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το «κάψιμο» λίπους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γνωστό. Αυτό όμως δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κάνουμε για να το πετύχουμε πέφτει στο κενό. Ακολουθώντας ένα κατάλληλο διατροφικό και προπονητικό πρόγραμμα μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε δέκα «χρυσούς» κανόνες προς αυτήν την κατεύθυνση.

* Επιλέξτε ορισμένες τροφές, οι οποίες έχει φάνει μέσα από έρευνες ότι επιδρούν θετικά στην μείωση του λίπους. Προσέξτε, δεν πρόκειται για λιποδιαλυτικές τροφές – θαύματα. Απλώς σε συνδυασμό με σωστή και ισορροπημένη διατροφή, μπορούν να συνεισφέρουν στην μείωση του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς. Τέτοιες τροφές είναι το αβοκάντο, τα λιπαρά ψάρια, η κινόα, τα αμύγδαλα και το πράσινο τσάι. Δείτε εδώ μερικές ακόμα.

* Κάντε μικρότερα και πιο συχνά γεύματα. Αφ’ ενός θα είσαι χορτάτοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αφ’ετέρου θα ενεργοποιήσετε περισσότερο τον μεταβολισμό σας. Όταν γευματίζετε ανά 3-4 ώρες, βοηθάτε τον μεταβολισμό να κατανείμει πιο ισορροπημένα και ομαλά την ενέργεια ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού.

* Μην αμελείτε τις light εναλλακτικές των προϊόντων, ακόμα και αν σας «πιπιλούν» το μυαλό διάφοροι «ειδικοί» ότι είναι τάχα καρκινογόνα. Ναι, άμα καταναλώσετε ένα κιλό ασπαρτάμη ανά ημέρα είναι σίγουρο ότι θα εμφανίσετε σε βάθος χρόνου κάποιο πρόβλημα, όμως οι ελάχιστες ποσότητες γλυκαντικών που περιέχονται π.χ. στα light αναψυκτικά δεν έχουν καμία απολύτως αρνητική επίπτωση στον οργανισμό. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα light τυριά, το ελαφρύ γάλα, τα γλυκά με στέβια, αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο μιας και το «light» δεν συνεπάγεται πάντα με «μηδέν θερμίδες».

* Μην παραλείπετε το πρωινό, θα σας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα, θα σας κρατήσει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό σας.

* Δώστε βάση στις πρωτεΐνες. Είναι αυτές που αυξάνουν τον βασικό μεταβολισμό, γι’ αυτό και θα πρέπει να τις διατηρήσετε στο καθημερινό σας πιάτο είτε ως κρέας (κατά προτίμηση άπαχο – μοσχάρι, κοτόπουλο) είτε ως ψάρι.

* Aν η τριβή σας με το γυμναστήριο είναι μηδενική, αρχικά προσπαθήστε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα σε τουλάχιστον 45 λεπτά ημερησίως (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, οτιδήποτε σας ευχαριστεί). Στη συνέχεια, είτε γραφτείτε σε κάποιο γυμναστήριο (δείτε εδώ μερικές κορυφαίες ασκήσεις για κάψιμο λίπους), είτε δοκιμάστε να κάνετε κάποιου είδους κυκλική προπόνηση σε εξωτερικό χώρο (δείτε το σχετικό βίντεο) για να αυξήσετε την αντοχή σας και να βελτιώσετε τον μεταβολισμό σας.

* Αν προπονείστε τακτικά, τότε δοκιμάστε αντί για την κλασσική αερόβια να κάνετε διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, κοινώς HIIT. Πρόκειται για μια άκρως θερμιδοφόρα και αρκετά σύντομη μορφή προπόνησης, η οποία έχει το θετικό ότι πέρα από τις θερμίδες που καίτε κατά την διάρκειά της, καίτε άλλες τόσες (ή και περισσότερες) μετά το πέρας της. Δεν εννοούμε να κόψετε εντελώς την αερόβια. Απλά να μην την… θεοποιήσετε. Δείτε εδώ μερικές ενδεικτικές προπονήσεις HIIT.

* Περιορίστε τις «άδειες» θερμίδες, δηλαδή εκείνες οι οποίες δεν προσφέρουν τίποτα στο σώμα σας πέρα από να μετατρέπονται σε λίπος. Εν ολίγοις κόψτε… μαχαίρι τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, περιορίστε ή κόψτε το αλκοόλ και αποφύγετε το τσιμπολόγημα (πατατάκια, αλατισμένα ξηροκάρπια κτλ.).

* Καταναλώστε νερό. Αρκετές έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι «καίνε» θερμίδες, μέχρι και κατά 30% μετά από κατανάλωση μισού λίτρου νερού.

* Κάντε υπομονή. Κανείς δεν απέκτησε το σώμα των ονείρων του μέσα σε μερικές μόνο εβδομάδες. Η μείωση του σωματικού λίπους απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και πειθαρχεία. Αν λάβετε υπ’ όψιν τα παραπάνω, τα αποτελέσματα θα έρθουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v