Ποδηλατάδες στην πόλη: 10 ομάδες για ορθοπεταλιές

Από το Θησείο μέχρι την Καλλιθέα και από την Γλυφάδα μέχρι τα Μεσόγεια, οι ποδηλάτες οργανώνονται και μας προσκαλούν να κάνουμε πετάλι.
Ποδηλατάδες στην πόλη: 10 ομάδες για ορθοπεταλιές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Όπως αναφέραμε και για το τρέξιμο σε προηγούμενο δημοσίευμα, αντίστοιχα η πόλη μπορεί να μην είναι απόλυτα φιλική προς τα ποδήλατα, όμως αν έχετε όρεξη και κυρίως χρόνο τότε όχι μόνο μπορείτε να την γνωρίσετε με ορθοπεταλιές, αλλά να βρείτε και κόσμο που θα σας κάνει παρέα.

Αυτή είναι πάνω κάτω η φιλοσοφία των ομάδων που έχουν συσταθεί τα τελευταία χρόνια σε κάθε περιοχή της πόλης και διοργανώνουν κάθε βδομάδα ποδηλατοβόλτες στους δρόμους της. Η συνάντηση γίνεται συνήθως απογεύματα τις καθημερινές ή/και Σαββατοκύριακα σε ένα προκαθορισμένο σημείο το οποίο ανακοινώνεται στην σχετική σελίδα και η διαδρομή είτε χαράζεται εκείνη την ώρα από τους επικεφαλείς της ομάδας είτε καθορίζεται εξ αρχής από την αρχή της εβδομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε να εξασκηθείτε στις ορθοπεταλιές στους δρόμους της πόλης με μεγάλη παρέα, σας δίνουμε δέκα ομάδες/λόγους για να το κάνετε.

Freeday
H καθιερωμένη παρασκευιάτικη ποδηλατάδα της δημοφιλούς αθηναϊκής ομάδας, ξεκινά κατά τις 9.30 από το σταθμό του Θησείου και περιλαμβάνει την μισή, ενίοτε κι ολόκληρη την Αττική, για να ξανακαταλήξει στο Θησείο γύρω στις 2.00 το πρωί. Πληροφορίες για τον εξοπλισμό, τους κανόνες και τα έξτρα ποδηλατικά events της ομάδας θα βρείτε στην σελίδα της στο Facebook.

Περιστεροπεταλιές
Οι ποδηλάτες του Περιστερίου οργανώνονται και κάνουν βόλτες στις γειτονιές τους, κάθε Τετάρτη βράδυ στις 20:00 τον χειμώνα και στις 20:30 το καλοκαίρι. Η συνάντηση γίνεται στο πάρκινγκ του εκθεσιακού κέντρου του δήμου Περιστερίου στην οδό Αγίου Βασιλείου. Πληροφορίες θα βρείτε στο www.peristeropetalies.eu  και στα τηλέφωνα 2105781721-6995781721.

Ποδηλατοβόλτες Φίλων 
Η ομάδα της Καλλιθέας, μαζεύεται κάθε Παρασκευή στις 21:30 και αναχωρεί στις 22:00 για μια ποδηλατοβόλτα η οποία αποφασίζεται συνήθως στην αρχή κάθε εβδομάδας και δεν περιορίζεται στα στενά όρια του Δήμου, αλλά επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές όπως η Νίκαια και το Φάληρο. Μείνετε συντονισμένοι για τις επερχόμενες βόλτες της ομάδας εδώ.

Ποδηλάτες του Νότου
Πρόκειται για μια παρέα αστικών ποδηλατών (και ποδηλατισσών), οι οποίοι κάνουν διαδρομές κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και Σάββατο σε περιοχές του… Νότου (Γλυφάδα, Καβούρι) αλλά και σε άλλες τοποθεσίες όπως η Φιλοθέη και η Αργυρούπολη. Στόχος τους, όπως λένε στην σελίδα τους, να γεμίσουν την πόλη ποδήλατα. Η αναχώρηση γίνεται τις ημέρες των συναντήσεων από το Μετρό στην στάση Αλίμου στην έξοδο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης προς Γλυφάδα. Περισσότερα εδώ.

Moschato Bicycle Friends
Οι… ποδηλατοφίλοι του Μοσχάτου συγκεντρώνονται κάθε Τετάρτη στις 19:30 στην πλατεία Μεταμορφώσεως και ξεκινούν βόλτες σε περιοχές όπως Κηφισιά, Πέραμα, Καβούρι, Παπάγου οι οποίες καλύπτουν αποστάσεις από 25 μέχρι 50 χιλιόμετρα. Επίσης, τους… αρέσουν και τα άλση τα οποία τιμούν συχνά με ποδηλατοδρομίες. Κάθε εβδομάδα στην σελίδα τους θα βρείτε το αντίστοιχο event.

Ποδηλάτες Παπάγου-Χολαργού
Οι «Π.Χ.» δίνουν ραντεβού κάθε Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι στην «Ομπρέλλα» και αλωνίζουν στους δρόμους και τις γειτονιές των δύο δήμων, ενώ στην ιστοσελίδα τους αναρτώνται όλες οι ποδηλατοδρομίες, οι εκδηλώσεις και οι κυκλοφορίες βιβλίων που σχετίζονται με το ποδήλατο. Η πιο πρόσφατη πορεία τους ήταν…. καρναβαλοδρομία, ενώ τον Μάρτιο προγραμματίζουν μονοήμερη ποδηλατική εκδρομή στο Ναύπλιο. Περισσότερα εδώ

Ποδηλάτες Ηρακλείου Αττικής
Τίποτα δεν πτοεί τους ποδηλάτες της συγκεκριμένης ομάδας, και συχνά-πυκνά συγκεντρώνονται στον σταθμό του ΗΣΑΠ της περιοχής στο ρεύμα προς Πειραιά και ξεκινούν για εκδρομές που συχνά φτάνουν μέχρι τη θάλασσα. Οι βόλτες γίνονται κάθε Τετάρτη στις 19:00 και κάθε Κυριακή στις 10:00. Αναλυτικά οι πληροφορίες για την κάθε βόλτα δημοσιεύονται στην σελίδα τους στο Facebook εδώ.

Critical Mass
Αντίστοιχης λογικής με τα παρασκευιάτικα FreeDays, τα critical mass rides αποτελούν μαζικές βόλτες με ποδήλατο μια προκαθορισμένη ημέρα κάθε μήνα, ώστε να διεκδικήσουν το μερίδιο που αναλογεί στο ποδήλατο στα οδοστρώματα, χωρίς να εναντιωθούν στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς. Στα rides δεν υπάρχει αρχηγός – αυτός που είναι μπροστά, χαράζει κάθε φορά την πορεία όλης της ποδηλατοπομπής, η οποία καλύπτει διάφορες περιοχές της πόλης (Κέντρο, Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα κτλ.) Ενημερωθείτε για τις βόλτες τους εδώ.

Sunday Cycling
Κυριακάτικες ποδηλατοβόλτες διοργανώνει η συγκεκριμένη ομάδα, με επίκεντρο την περιοχή των Μεσογείων Αττικής. Το σημείο συνάντησης είναι συνήθως το εμπορικό κέντρο Smart Park στα Σπάτα στις 11:30, αλλά αλλάζει ανάλογα την εβδομάδα και τη… διάθεση. Ο ρυθμός της βόλτας είναι χαλαρός (περίπου 15-20 χλμ.) και αποφεύγονται παρατεταμένες και απότομες ανηφόρες. Ενημερωθείτε για τις επόμενες βόλτες της ομάδας από εδώ.

Northbike.gr
«Από το 1490, ο Leonardo da Vinci είχε οραματιστεί μια μηχανή εντυπωσιακά παρόμοια με το σύγχρονο ποδήλατο. Δυστυχώς, ο da Vinci δεν κατάφερε να το κατασκευάσει. Το όραμά του όμως μας οδηγεί κάθε Τετάρτη στις 19.30 στην πλατεία Ελαιών της Νέας Κηφισιάς για τις δικές μας ανακαλύψεις». Με αυτήν την… επιστημονική εισαγωγή, η ομάδα των Βορείων Προαστίων διοργανώνει εκδρομές με ποδήλατο μέσα στην πόλη, δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία σε όσους συμμετέχουν να «ανεβάζουν» την πορεία τους στην ιστοσελίδα της ομάδας. Η πιο πρόσφατη διαδρομή ήταν με αποκριάτικη διάθεση και πέρασε από Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Μαρούσι. Η παρέα του Northbike εκτός από τις ποδηλατικές βόλτες κάθε Τετάρτης, οργανώνει και πρωινές Κυριακάτικες ποδηλατοβόλτες, οι οποίες ξεκινούν επίσης από την πλατεία Ελαιών της Ν. Κηφισιάς, με τη μόνη διαφορά πως το ραντεβού δίνεται στις 10:30 το πρωί. Περισσότερα εδώ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v