Οι τάσεις στο fitness για το 2014

Street workout, HIIT, Cross Training, λειτουργική προπόνηση, group personal training. Τι θα μας… ιδρώσει φέτος; Οι ειδικοί μοιράζονται μαζί μας τις fit τάσεις του 2014.
Οι τάσεις στο fitness για το 2014
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ο στόχος: το fitness. Οι τρόποι για να τον πετύχουμε: δεκάδες. Κάθε χρονιά εμφανίζονται νέες τάσεις στον συγκεκριμένο χώρο με μερικές από αυτές να έχουν διάρκεια ζωής, την ίδια στιγμή που άλλες εξαφανίζονται επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρητό «μόδα είναι θα περάσει». Στις τάσεις που θα μας απασχολήσουν φέτος, βρίσκουμε τόσο παλιούς… γνωστούς όσο και νέες και πολλά υποσχόμενες αφίξεις.

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης

Η δημοφιλής HIIT φαίνεται πως ήρθε για να μείνει. Διαδόθηκε ευρέως στην χώρα τα τελευταία δύο χρόνια και φέτος αναμένεται να συγκεντρώσει πληθώρα οπαδών οι οποίοι την προτιμούν για δύο απλούς λόγους: είναι χρονικά σύντομη και συνάμα άκρως αποτελεσματική. Όμως προσοχή, δεν απευθύνεται σε όλους. «Αφορά κυρίως προχωρημένους ασκούμενους και προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα. Όμως μπορεί να φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα αν γίνει με λάθος τρόπο ή ο ασκούμενος δεν έχει το ανάλογο επίπεδο για να την κάνει», επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Λαδάς, Personal Trainer και καθηγητής της Base Training Academy τονίζοντας ότι η διαλειμματική προπόνηση είναι άκρως αποτελεσματική στην αναερόβια ικανότητα, την καύση θερμίδων και την απώλεια λίπους. Στην ουσία πρόκειται για μια προπόνηση η οποία αποτελείται από σύντομες περιόδους εναλλαγής ασκήσεων υψηλής και χαμηλής έντασης (π.χ. 30 δευτερόλεπτα σπριντ και 30 δευτερόλεπτα jumpin jacks).

Διαβάστε περισσότερα για την HIIT εδώ.

Cross Training

Το μοτίβο πάνω στο οποίο βασίζεται η δημοφιλής μέθοδος Crossfit και η ανερχόμενη μέθοδος Fitathlon, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια εναλλαγή προπονητικών συστημάτων και ασκήσεων με στόχο την βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Πιο συγκεκριμένα, το Crossfit και το Fitathlon αποτελεί προγράμματα/ προπονητικές «ρουτίνες», οι οποίες συνδυάζουν μια μεγάλη γκάμα προπονητικών μεθόδων από διάφορα αθλήματα. Από ενόργανη γυμναστική και άρση βαρών, μέχρι powerlifting (άρσεις θανάτου, καθίσματα, αρασέ, ζετέ) σπριντ και τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων.

Όμως προσοχή, σε αντίθεση με το τι έχει «περάσει» στο αθλητικό κοινό, το cross training δεν είναι για όλους και οι τραυματισμοί είναι προ των πυλών για όσους φερθούν επιπόλαια και δεν δώσουν βάση στην τεχνική. «Θα πρέπει να προτιμήσουν χώρους οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι για να διδάσκουν cross training έτσι ώστε να εξασφαλίσουν ότι θα μάθουν αυτά που πρέπει όπως πρέπει», αναφέρει σχετικά ο κ. Λαδάς και προσθέτει: «Οι βασικές αρχές της προπονητικής, όπως η καλή τεχνική και η προοδευτική αύξηση της αντίστασης δεν αλλάζoυν στο cross training».

Προπόνηση με το βάρος του σώματος

Η προπόνηση με μοναδική αντίσταση το βάρος του σώματος δεν είναι κάτι καινούργιο στον χώρο του fitness. Όμως μετά το 2008 όταν και η οικονομική κατάσταση της χώρας άρχισε να παίρνει τα… κάτω της, ολοένα και περισσότερος κόσμος ξεκίνησε να ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος προπόνησης για δύο απλούς λόγους: είναι ανέξοδος και – μέχρι ένα σημείο – αρκετά αποτελεσματικός για κάποιον ο οποίος ξεκινά να ασχολείται με την ενδυνάμωση.

Δείτε εδώ μερικές χαρακτηριστικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος.

Λειτουργική προπόνηση

Πρόκειται για μια μορφή προπόνησης η οποία έχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση τραυματισμών και αναμένεται να κυριαρχήσει και φέτος ως τάση στο fitness. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την βοήθεια ασθενών με κινητικές διαταραχές και συμπεριλάμβανε ασκήσεις οι οποίες «μιμούνταν» τις καθημερινές κινήσεις του ασθενή στο σπίτι ή στη δουλειά (π.χ. σήκωμα, κάθισμα σε καρέκλα, σήκωμα ενός αντικειμένου από το έδαφος ή από κάπου ψηλά) βοηθώντας τον έτσι να επιστρέψει σιγά σιγά στην καθημερινή του ζωή εκτελώντας χωρίς πόνους ή τραυματισμούς τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Με τον χρόνο εξελίχθηκε και σήμερα αποτελεί τον βασικό «κορμό» προπονητικών προγραμμάτων που αποσκοπούν σε έναν απλό και απόλυτα χρηστικό στόχο: να μπορεί κάποιος, ανεξαρτήτως από το αν βρίσκεται σε κατάσταση αποθεραπείας ή όχι, να εκτελέσει κινήσεις που απαιτούνται στην καθημερινότητά του χωρίς να κουράζεται. Στην λειτουργική προπόνηση βασίζεται ο αρκετά δημοφιλής ιμάντας TRX  και το άρτι αφιχθέν στην Ελλάδα και άκρως αποτελεσματικό equalizer της Lebert Fitness.

Group personal training

Το personal training στην Ελλάδα εξακολουθεί να έχει φανατικούς υποστηρικτές, όμως η οικονομική κρίση ανάγκασε τους trainers να βρουν εναλλακτικές έτσι ώστε και να κρατήσουν τους πελάτες τους, αλλά και να βγουν οι ίδιοι κερδισμένοι. Η πιο δημοφιλής εξ’ αυτών είναι το personal training σε γκρουπ.

Όπως αναφέρει ο κ. Λαδάς, η συγκεκριμένη μορφή εκγύμνασης υπάρχει σε δύο μορφές: «Μπορεί να γίνει είτε με το ίδιο προπονητικό πρόγραμμα σε όλο το γκρουπ είτε σε μικρά γκρουπ τεσσάρων, το πολύ ατόμων, το καθένα από τα οποία κάνει διαφορετικό πρόγραμμα με τον γυμναστή να τους παρακολουθεί όλους ταυτόχρονα. Και στις δύο περιπτώσεις το κόστος είναι χαμηλότερο για τους πελάτες, ενώ ο γυμναστής εξυπηρετεί περισσότερους ασκούμενους στον ίδιο χρόνο». Φυσικά, το αντικείμενο του group training μπορεί να αφορά οτιδήποτε: από χορό μέχρι pilates, yoga, ασκήσεις με βάρη, μπάρες ή λάστιχα.

Outdoor training

Η προπόνηση σε εξωτερικούς χώρους με την χρήση διάφορων…. gadget (λάστιχα, ιμάντες) ή μόνο του βάρους του σώματος δεν είναι κάτι καινούργιο. Όμως το 2014 αναμένεται να συναντήσει ευρεία αποδοχή από τους ασκούμενους λόγω του περιεχομένου της. «Είναι μια εύκολη μορφή προπόνησης, αφού κάνεις κάτι χωρίς εξοπλισμό. Μάλιστα είναι αρκετά έντονο κοινωνικά και αλλάζει την τάση που υπήρχε μέχρι πρότινος στην ελληνική πραγματικότητα, η οποία συνδεόταν με μια ‘συστολή’ του να σε βλέπει κάποιος να γυμνάζεσαι έξω», αναφέρει σχετικά ο κ. Λαδάς. Ομάδες όπως η Street Workout Athens, υλοποιούν ιδανικά το παραπάνω concept, προγραμματίζοντας προπονήσεις στους πιο όμορφους χώρους της πόλης.

Running events

Η λογική του «μαζευόμαστε παρέα και τρέχουμε» έχει αποκτήσει χιλιάδες φανατικούς θαυμαστές, οι οποίοι δεν χάνουν ευκαιρία να τρέξουν σε διαδρομές εντός ή εκτός πόλης. Από τον κλασσικό μαραθώνιο και τον ημιμαραθώνιο, μέχρι αγώνες ανώμαλου δρόμου για τους πιο τολμηρούς, το τρέξιμο με παρέα φαίνεται να ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του μέσου ασκούμενου, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης. «Τα running events φέτος τείνουν να ακολουθήσουν την λογική των μαγαζιών με παγωμένο γιαούρτι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λαδάς αναφερόμενος στην συχνότητα με την οποία διοργανώνονται φέτος και εφιστά την προσοχή σε όσους έχουν «ψηθεί» να πάρουν….δρόμο:

«Είναι μια εύκολη και ευχάριστη μορφή άσκησης και κοινωνικοποίησης, όμως θέλει λίγο προσοχή για να μην κάνεις πλούσιο τον ορθοπεδικό σου! Αν δεν διαλέξεις τον σωστό εξοπλισμό και τις κατάλληλες επιφάνειες τρεξίματος θα έχεις πρόβλημα. Όπως κάθε μορφή άσκησης έτσι και εδώ χρειάζεται προοδευτικότητα. Δεν είναι όλοι για να τρέξουν σε μαραθώνιο». Δείτε εδώ το καλεντάρι των αντίστοιχων events τα οποία έχουν προγραμματιστεί για το άμεσο μέλλον σε όλη την Ελλάδα.

Καλές προπονήσεις λοιπόν!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v