Γυμναστική και διακοπές: Για να τρώμε χωρίς τύψεις

Φύγατε για διακοπές, όμως θέλετε να κρατηθείτε σε φόρμα. Σας καταλαβαίνουμε και προτείνουμε ασκήσεις, προπονήσεις και.. παιχνίδια για να κάψετε θερμίδες.
Γυμναστική και διακοπές: Για να τρώμε χωρίς τύψεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Τι; Να κάνω προπόνηση στις διακοπές; Πάτε καλά;»
Όσοι από εσάς έχουν ελάχιστη έως καθόλου σχέση με την άσκηση πιθανώς να μην χρειάζεται να διαβάσουν παρακάτω. Όσοι όμως από εσάς μόχθησαν κατά την διάρκεια του χειμώνα και δεν θα ήθελαν να δουν τους κόπους τους να χάνονται μετά από μία (ή δύο) βδομάδες διακοπών, οφείλουν να το κάνουν. Το ίδιο και όσοι θέλουν μια... τόνωση της τελευταίας στιγμής πριν βγουν στην παραλία.

Όχι, δεν είμαστε υπερβολικοί με την άσκηση, απλά θεωρούμε ότι είναι κρίμα και άδικο να ξεκινάτε φτου και από την αρχή τον Σεπτέμβρη και να νοιώθετε τύψεις για κάθε ποτήρι αλκοόλ ή τηγανιτό καλαμαράκι που τσακίζετε σε beach bar και ταβερνάκια. Ακολουθώντας μερικές από τις παρακάτω προπονήσεις και ασκήσεις είναι σίγουρο ότι θα ευχαριστηθείτε φαγητό, διακοπές και αλκοόλ χωρίς να σας πιάσει κατάθλιψη όταν γυρίσετε στην βάση σας.

Στην παραλία:

* Ρακέτες
Μπορεί το «τακ-τακ» να σπάει τα νεύρα των λουόμενων δίπλα σας (αν είναι δυνατόν, απαγορεύτηκαν στη Μάνη!), αλλά αποτελούν μια εξαιρετικά διασκεδαστική μορφή αερόβιας άσκησης, η οποία φυσικά γίνεται ακόμα πιο έντονη αν αυξήσετε την ένταση και την ταχύτητα του παιχνιδιού και δοκιμάσετε και κανένα «καρφί» μια στο τόσο. Μόνο κάντε το σε απόσταση ασφαλείας από τους λουόμενους.

* Κολύμπι
Η κολύμβηση αποτελεί μία από τις πιο ολοκληρωμένες λύσεις για να μείνετε σε φόρμα στις διακοπές, δυναμώνοντας παράλληλα το καρδιαγγειακό και το μυϊκό σας σύστημα και λαμβάνοντας τις απαραίτητες δόσεις… δροσιάς (μετά το λιώσιμο στην ρακέτα) . Η χρήση της αντίστασης του νερού σαν όργανο γυμναστικής, αποτελεί την ιδανική επιλογή για μια πλήρη προπόνηση, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο τραυματισμού.

Μπορείτε να ξεκινήσετε την προπόνησή σας με πενήντα μέτρα ελεύθερο σε χαμηλή ένταση και ένα λεπτό διάλειμμα ή επιτόπια άλματα μέσα στο νερό, πενήντα μέτρα ελεύθερο σε μέτρια ένταση και ένα λεπτό ξεκούραση ή επιτόπια άλματα μέσα στο νερό, πενήντα μέτρα ελεύθερο σε υψηλότερη ένταση και ένα λεπτό ξεκούραση ή επιτόπια άλματα και να επαναλάβετε όλα τα παραπάνω με την ίδια σειρά, αφού πρώτα ξεκουραστείτε για τρία με τέσσερα λεπτά. Αν νοιώθετε άνετα, μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλα στιλ κολύμβησης, όπως το ύπτιο, η πεταλούδα και το πρόσθιο. Δείτε αναλυτικά την τεχνική τους εδώ.

* Περπάτημα
Ναι, περπάτημα. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκό, αλλά το περπάτημα στην αμμουδιά που βουλιάζει ή μέσα στο νερό, δεν είναι εύκολη υπόθεση (ειδικά αν έχετε βάλει στόχο να συνεχίσετε για τουλάχιστον μία ώρα), επομένως δεν του… αξίζει να το υποτιμάτε.

* Τρέξιμο
Σταθερή αξία στις προπονήσεις μας στην πόλη, το τρέξιμο αποκτά άλλη γοητεία όμως όταν γίνεται δίπλα στο κύμα. Όμως όχι… χύμα. Προτείνουμε να ξεκινήσετε με πέντε λεπτά χαλαρό τρέξιμο μέχρι να ζεσταθείτε και μετά ένα «δυνατό» 200άρι. Στη συνέχεια συνεχίστε σε χαλαρό τέμπο και κάντε ένα «δυνατό» 100αρι. Χαλαρώστε πάλι μέχρι να βρείτε την ανάσα σας και συνεχίστε σε χαλαρό τέμπο για 15 λεπτά. Ολοκληρώστε με διατάσεις για 10 λεπτά και... μια βουτιά στη θάλασσα.

* Κυκλική προπόνηση
Περιμένετε να πέσει λίγο ο ήλιος για να μην «καείτε» μαζί με τις θερμίδες, βρείτε έναν χώρο όπου θα είστε (σχετικά) μόνοι σας και φτιάξτε την δική σας κυκλική προπόνηση, συνδυάζοντας ασκήσεις για τον πάνω κορμό (pushups σε διάφορες παραλλαγές, βυθίσεις για τρικέφαλους) και τα πόδια (προβολές, squat, επιτόπια άλματα).

Ενδεικτικά, ξεκινήστε με 10 λεπτά χαλαρό τρέξιμο στην παραλία, μετά κάντε 10 με 20 επαναλήψεις σε μια άσκηση για τα πόδια, 10 με 15 σε μια άσκηση για τον πάνω κορμό και μία άσκηση για κοιλιακούς για 20 με 25 επαναλήψεις (ροκανίσματα, άρσεις ποδιών, πλάγιες στροφές κορμού). Αμέσως μετά κάντε ένα λεπτό jumping jacks ή επιτόπιο τρέξιμο και επαναλάβετε την ίδια ρουτίνα τέσσερεις με πέντε φορές. Ολοκληρώστε με διατάσεις και χαλαρό τρέξιμο για 10 λεπτά. Δείτε εδώ μερικές απλές ασκήσεις για παραλία και εδώ μια ολοκληρωμένη κυκλική προπόνηση εξωτερικού χώρου από την personal trainer Τόνια Γουνιτσιώτη.

Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου – rooms to let – studio – εξοχικό φίλου/ης:

*Προπόνηση με το βάρος του σώματος
Χωρίς αλτήρες, χωρίς μπάρες, χωρίς λάστιχα. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το… σώμα σας και μερικές βασικές κατευθύνσεις από εμάς. Προτείνουμε λοιπόν μια διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης για αρχάριους, η οποία μοιάζει αρκετά με την κυκλική με την διαφορά ότι τώρα δεν μετράτε επαναλήψεις, αλλά λεπτά. Αν είστε αρχάριοι, μπορείτε να ξεκινήσετε με 15 δευτερόλεπτα συνεχόμενης έντονης άσκησης με ασκήσεις όπως pushups με παλαμάκι ή απλά, squat με άλμα, σκοινάκι, jumping jacks, βυθίσεις σε καρέκλα ή εναλλάξ προβολές και ένα λεπτό ξεκούρασης για συνολικά 15 λεπτά. Αν σας «βγει» εύκολα, μπορείτε να χρησιμοποιήστε αναλογία 1:2 για προπόνηση 17 λεπτών. Δηλαδή 30 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης με ένα λεπτό ξεκούρασης. Για τους… hardcore ασκούμενους, η αναλογία μπορεί να γίνει 1:1, με 30 δευτερόλεπτα έντονης άσκησης και 30 δευτερόλεπτα ξεκούρασης.

Αν έχετε εμπιστοσύνη στην φυσική σας κατάσταση, μπορείτε να αντικαταστήσετε όλα τα παραπάνω διαλείμματα με μια πιο ήπια μορφή άσκησης, όπως για παράδειγμα επιτόπιο χαλαρό τζόκινγκ, step touch, επιτόπιο περπάτημα με ψηλά τα γόνατα ή μικρά αλματάκια στις μύτες των ποδιών.

* Προπόνηση με λάστιχα
Ζυγίζουν ελάχιστα, κοστίζουν λιγότερο από τους αλτήρες (περί τα 40€ για ένα πλήρες σετ με λαβές και ποικίλες αντιστάσεις), μεταφέρονται εύκολα και – πιστέψτε μας – κάνουν δουλειά τόσο σε επίπεδο μυϊκής ενδυνάμωσης, όσο και στον τομέα της καύσης θερμίδων. Οι ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε με λάστιχα είναι κυριολεκτικά εκατοντάδες και δουλεύουν όλες τις μυϊκές ομάδες: squat με αντίσταση, κάμψεις δικεφάλων, kickbacks, κωπηλατικές με διάφορες λαβές, εκτάσεις ώμων, πιέσεις στήθους κ.ο.κ. Δείτε εδώ τις βασικές για κάθε μυϊκή ομάδα  και φροντίστε να τις συμπεριλάβετε σε μια προπόνηση συνολικής διάρκειας ( το πολύ) 45 λεπτών, κάνοντας 2-4 σετ των 12 με 15 επαναλήψεων για την καθεμία, με 30 δευτερόλεπτα διάλειμμα στο ενδιάμεσο και διατάσεις στο τέλος.

Στο γυμναστήριο

Για όσους το έχουν πάρει πολύ πατριωτικά, υπάρχει πάντα η εναλλακτική της εγγραφής στο «ντόπιο» γυμναστήριο του καλοκαιρινού προορισμού και η προπόνηση με βάρη. Οι εναλλακτικές που έχετε εδώ είναι σαφώς περισσότερες, αλλά προτείνουμε να περιοριστείτε σε σύντομες κυκλικές προπονήσεις για να μεγιστοποιήσετε το κάψιμο λίπους, όπως αυτές στα παρακάτω βίντεο:



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v