Γυμναστήριο: Το fit στοίχημα του χειμώνα

Πόσο έχει αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα απέναντι στο fitness και τι προκάλεσε την ελεύθερη πτώση των τιμών στα γυμναστήρια; Ιδιοκτήτες γυμναστηρίων, «πρωτάρηδες» ασκούμενοι και ειδικοί σε θέματα υγείας δίνουν fit απαντήσεις στο In2life.
Γυμναστήριο: Το fit στοίχημα του χειμώνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Θα περίμενε κανείς, εν μέσω κρίσης, ο Έλληνας να θεωρεί περιττή πολυτέλεια την συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο. Η σημερινή εικόνα όμως, στις περισσότερες αίθουσες με τα ελεύθερα βάρη και τα μηχανήματα δείχνει το άκρως αντίθετο. Ο μέσος wannabe ασκούμενος έχει πλέον απενοχοποιήσει στο μυαλό του την γυμναστική ως προνόμιο των «λίγων» και «κολλημένων» και δεν διστάζει να επενδύσει σε μια ετήσια συνδρομή, ασχέτως αν θα την τιμήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ή όχι.

Αλλαγή νοοτροπίας; Τύψεις; Ελκυστικά οικονομικά πακέτα; Αναζήτηση διεξόδου από ψυχολογικά προβλήματα; Ξέσπασμα από την πίεση της καθημερινότητας; Δύσκολα μπορούμε να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στο «γιατί». Ίσως το «λίγο απ’ όλα» να είναι η πλέον κατάλληλη.

Πτώση τιμών: Κρίση ή ανταγωνισμός;

Οι πάλαι πότε «τσουχτερές» ετήσιες συνδρομές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποτελούν πλέον παρελθόν και – παραδόξως – η κρίση δεν είναι ο κύριος λόγος για την μείωση των τιμών στα περισσότερα γυμναστήρια. Ο κ. Άκης Συμεωνίδης, υπεύθυνος του γυμναστηρίου Alter Life στην Αγία Παρασκευή στέκεται στην κατακόρυφη αύξηση του ανταγωνισμού: «Δεν επηρέασε η κρίση τις συνδρομές, για την ακρίβεια η πτώση των τιμών είχε ξεκινήσει πολύ πριν την κρίση. Σίγουρα η κρίση επιδείνωσε μια κατάσταση, η οποία όμως είχε ξεκινήσει προ κρίσης. Οι ιδιοκτήτες εστιάζουν περισσότερο στις τιμές και όχι τόσο στην καινοτομία, γιατί εκεί είναι πλέον ο ανταγωνισμός, καθαρά στο θέμα τις τιμής».

Όσον αφορά την τελική διαμόρφωση της τιμής, ο κ. Συμεωνίδης εξηγεί: «Εμείς ρίξαμε τις τιμές με βάση το τι έκανε ο ανταγωνισμός. Κάναμε μια κοστολόγηση του γυμναστηρίου, είδαμε με ποια τιμή θα μπορούσαμε να βγάλουμε τα λειτουργικά μας έξοδα και το κέρδος, ύστερα κοιτάξαμε πού βρίσκεται ο ανταγωνισμός και ανάλογα διαμορφώσαμε την τιμή της συνδρομής». 

"Είναι γεγονός, ότι σήμερα ο πελάτης πληρώνει πολύ λιγότερο απ' ότι πλήρωνε παλαιότερα για μια συνδρομή", λέει σχετικά ο κ. Στέφανος Λυμπερόπουλος, υπεύθυνος του γυμναστηρίου Shape στην Νέα Σμύρνη.  

Ο κ. Γιώργος Χαραλαμπάκης από την άλλη, υπεύθυνος των γυμναστηρίων Ηome, δεν επέλεξε να μειώσει τις τιμές των συνδρομών για να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό ή την κρίση. «Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις», αναφέρει χαρακτηριστικά, «δεν μπορεί κάποιος να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από ένα γυμναστήριο το οποίο του προσφέρει μια εξαιρετικά χαμηλή ετήσια συνδρομή. Σίγουρα όμως στην Αθήνα, οι ‘νοικοκύρηδες’ γυμναστηριούχοι έχουν επηρεαστεί πολύ από τις χαμηλές τιμές που παίζουν στον ανταγωνισμό και την αγορά. Παράλληλα όμως έχουν να αντιμετωπίσουν ένα βουνό υποχρεώσεων και αναγκαστικά δεν μπορούν να συντηρήσουν όπως θα ήθελαν τα γυμναστήρια, να επενδύσουν σε κάτι καινούργιο, από την στιγμή που ο πελάτης συζητάει περισσότερο για το πού θα βρει πιο φθηνή συνδρομή και όχι πού θα έχει τις περισσότερες παροχές. Παλαιότερα τον ενδιέφεραν υπηρεσίες όπως μασάζ, κολυμβητήριο, σπα, τότε τα ζητούσε αυτά. Πλέον όμως όχι», καταλήγει.

Η νεοελληνική fit νοοτροπία

Πολλά είναι αυτά τα οποία έχουν αλλάξει στην νοοτροπία του Έλληνα απέναντι στο γυμναστήριο και το fitness εν γένει. Οι αιτίες για αυτήν την «στροφή», όπως αναφέραμε και παραπάνω, πολλές. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τάση προς την άσκηση και τον αθλητισμό για να μην καταλήξουμε όλοι στα… νοσοκομεία και στα τρελάδικα», λέει ο κ. Χαραλαμπάκης, «αν και στο παρελθόν υπήρχαν πιο πολλοί φανατικοί πελάτες που τους άρεσε γενικά η γυμναστική, πλέον ο κόσμος βρίσκει διέξοδο σε αυτήν, προσπαθούν μέσω αυτής να ξεφύγουν από κάτι. Πιο πριν ήταν χόμπι, πλέον είναι θέμα υγείας», προσθέτει.

Μια ακόμα διαφορά σε σχέση με παλαιότερα χρόνια, είναι πως οι περισσότεροι ασκούμενοι δεν στοχεύουν μόνο στην απώλεια βάρους. «Παλαιότερα, η γυμναστική συνδεόταν περισσότερο με το αδυνάτισμα. Το ‘πώς πάχυνες έτσι, πήγαινε γυμναστήριο’ ή το 'εσύ γιατί πας γυμναστήριο δεν έχεις και κανένα κιλό να χάσεις’ ήταν πολύ συνηθισμένο», λέει ο κ. Χαραλαμπάκης. Μυϊκή ενδυνάμωση, αποκατάσταση τραυματισμών, γενική υγεία, ευεξία, είναι μερικοί από τους «έξτρα» λόγους που οδηγούν πλέον τον κόσμο στην πόρτα του κοντινότερου γυμναστηρίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Συμεωνίδης συμφωνεί πως έχει αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα όσον αφορά το fitness, όμως τα ποσοστά εξακολουθούν να είναι χαμηλά: «Σίγουρα έχει αλλάξει η νοοτροπία, αλλά ο Έλληνας εξακολουθεί να 'υστερεί' σε αναλογία πληθυσμού σε ό,τι έχει να κάνει με τη γυμναστική. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο επίπεδο του Αμερικάνου για παράδειγμα, ο οποίος ακόμα και κατά την διάρκεια των διακοπών του θα κάνει προπόνηση στο γυμναστήριο του ξενοδοχείου ή θα σηκωθεί νωρίς το πρωί να πάει για τρέξιμο. Σου λέει ήρθα για να ξεκουραστώ, όχι για να κάνω αθλοπαιδιές. Για πολλούς Έλληνες, ακόμα και σήμερα, η άσκηση είναι κάτι σαν καταναγκαστικό έργο».

«Το fitness δεν έγινε τώρα μόδα, χρόνια ήταν έτσι. Απλά η τάση έχει διαφοροποιηθεί λίγο τελευταία», σημειώνει ο κ. Λυμπερόπουλος. «Ο κόσμος χρησιμοποιεί το fitness όχι τόσο με την έννοια του να ‘φτιάξω σώμα’ , αλλά να κοινωνικοποιηθώ, να βελτιώσω την φυσική μου κατάσταση και την υγεία μου. Τείνει περισσότερο προς την λογική του wellness και όχι τόσο προς αυτή του bodybuilding».

Κάνε γυμναστική να δεις καλό
 
Μιλώντας για την γενική υγεία και ευεξία, τα οφέλη της άσκησης ιδιαίτερα στην εποχή… ακινησίας την οποία διανύουμε (σπίτι-αυτοκίνητο – γραφείο – αυτοκίνητο- σπίτι) είναι, χωρίς υπερβολή, ζωτικής σημασίας. «Η άσκηση και ιδιαίτερα η αερόβια προπόνηση έχει τα μέγιστα οφέλη στην καρδιακή λειτουργία και το αναπνευστικό σύστημα, ενώ μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Αδαμόπουλος, Καρδιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου και Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.

Πράγματι, η άσκηση αυξάνει τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής, μειώνοντας τη θνητότητα και νοσηρότητα αυτών που ασκούνται συστηματικά και χρόνια. Πώς τα… καταφέρνει; Η άσκηση συντελεί στον έλεγχο του σωματικού βάρους, βελτιώνει τον μεταβολισμό των λιπών και των υδατανθράκων μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, βοηθάει στον έλεγχο της υπέρτασης, δημιουργεί ψυχική ευφορία μειώνοντας το stress και την κατάθλιψη, βελτιώνει τη λειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος, μειώνει την πιθανότητα θρομβώσεων (αρτηριακών και φλεβικών) και γενικά μειώνει τον κίνδυνο επανεμφράγματος μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Οι «νέοι» είναι ωραίοι (και συνεπείς)

Τα παραπάνω οφέλη για την υγεία σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των συνδρομών στο γυμναστήριο, έχουν δώσει ισχυρά κίνητρα σε άτομα που μέχρι πρότινος δεν είχαν ιδιαίτερη επαφή με το «άθλημα», όχι μόνο να κάνουν το μεγάλο βήμα τις εγγραφής, αλλά να παραμείνουν πιστοί στις… συνδρομές και στον στόχο τους.

«Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τη γυμναστική τον τελευταίο χρόνο γιατί παρατηρούσα ότι δεν είχα πολλή αντοχή γενικά και επειδή τους τελευταίους μήνες είχα πάρει μερικά κιλά και δε μου άρεσε η εικόνα μου. Με παρακίνησε μια φίλη μου και γραφτήκαμε μαζί. Αυτή σταμάτησε στους τρεις μήνες αλλά εγώ συνεχίζω», λέει η Ελένη, η οποία προτιμά κατά κύριο λόγο τα ομαδικά προγράμματα στο γυμναστήριο, τα οποία και εναλλάσσει ανά ημέρα: «Φροντίζω κάθε μέρα να πηγαίνω σε διαφορετικό πρόγραμμα. Τα προτιμώ γιατί είναι πιο διασκεδαστικά από τα όργανα, τα οποία ‘επισκέπτομαι’ μια φορά την εβδομάδα», αναφέρει.

Ο Βασίλης, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2012 να ασχολείται με το γυμναστήριο, κυρίως για να πάρει μυϊκή μάζα, όμως στην πορεία άλλαξε στόχο: «Πλέον με ενδιαφέρει περισσότερο το fitness και θέλω να χάσω λίπος από την περιφέρεια. Γι’ αυτό είμαι αρκετά συνεπής και προσπαθώ να πηγαίνω τέσσερεις με πέντε φορές την εβδομάδα»

«Στόχος μου αρχικά ήταν να χάσω κάποια κιλά και να ‘σφίξω’ και αφού τα κατάφερα σχετικά συνέχισα γιατί τον τελευταίο χρόνο νιώθω πιο υγιής», λέει σχετικά η Ελένη, η οποία είναι εξίσου συνεπής: «Συνήθως πάω τέσσερεις φορές την εβδομάδα για μια με δύο ώρες. Μου αρέσει το περιβάλλον, νιώθω αυτοπεποίθηση και όταν είμαι εκεί ξεχνάω οτιδήποτε άλλο».

Η Μάρα είναι αθλήτρια του χόκεϊ επί χόρτου και ξεκίνησε γυμναστήριο πριν από έναν χρόνο. «Ένας από τους λόγους που ξεκίνησα το γυμναστήριο είναι η ενδυνάμωση. Οι περισσότεροι αθλητές πρέπει να πηγαίνουν και γυμναστήριο με σκοπό την ενδυνάμωση, την ανάπτυξη της γενικής φυσικής κατάστασης και τη βελτίωση των επιδόσεων στο συγκεκριμένο άθλημα. Ένας ακόμη λόγος ήταν η αποκατάσταση τραυματισμού. Τραυματίστηκα στον προσαγωγό και η φυσικοθεραπεύτριά μου συνέστησε αποκατάσταση με λάστιχα», λέει σχετικά.

Τι ήταν αυτό που την κράτησε στον συγκεκριμένο χώρο; «Αυτό που με ώθησε περισσότερο ήταν οι αλλαγές που είδα στο σώμα μου μετά από συστηματική προπόνηση με βάρη. Αν έπρεπε να πείσω μια κοπέλα να ξεκινήσει το γυμναστήριο θα έλεγα τρία πράγματα: 1. Θα δείτε σημαντικές αλλαγές στο σώμα σας. 2. Θα τρώτε χωρίς τύψεις. 3. Θα μπείτε σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής», λέει και προσθέτει: «Είμαι ήδη αρκετά συνεπής στις προπονήσεις μου και πιστεύω ότι θα το συνεχίσω. Έχω βάλει πολύ συγκεκριμένους στόχους κι όταν τους επιτύχω θα βάλω υψηλότερους. Άλλωστε πλέον το γυμναστήριο έχει μπει στην καθημερινότητά μου, είναι πλέον προτεραιότητα. Αρχικά, μου το συνέστησε ο προπονητής μου και η φυσικοθεραπεύτριά μου. Τον «ιό του γυμναστηρίου» τον «κόλλησα» όμως, πηγαίνοντας με τον φίλο μου, ο οποίος είναι gym freak. Σίγουρα, ένας από τους λόγους που το πήρα τόσο ζεστά ήταν αυτός. Έχει μεγάλη σημασία να μπορείς να πηγαίνεις γυμναστήριο με έναν train buddy: Σε σπρώχνει, σε ενθαρρύνει, σε καθοδηγεί ενώ ακόμα κι ο ανταγωνισμός είναι κάτι το θετικό».

Ακόμα πιο «νέος» στον χώρο είναι ο Γιώργος: «Ξεκίνησα γυμναστήριο πριν από έξι μήνες, αλλά ήταν κάτι το οποίο το σκεφτόμουν για πολύ καιρό. Έκανα κυρίως pilates για να βελτιώσω την στάση του σώματός μου και να δυναμώσω τους μύες του κορμού, ενώ τους τελευταίους δύο μήνες έχω ξεκινήσει να προπονούμαι και με βάρη», λέει και προσθέτει: «Στόχος μου είναι η σωματική βελτίωση και η γενική ευεξία. Προσπαθώ να είμαι επίσης αρκετά συνεπής – τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα – και νομίζω πως αυτό το οποίο με κρατάει είναι η σωματική και ψυχική ευεξία που νοιώθω μετά το τέλος της προπόνησης».

Εδώ να μείνεις

Η «μονιμότητα» των πελατών του γυμναστηρίου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες μάλιστα, οι πελάτες οι οποίοι επισκέπτονται σε μόνιμη βάση το γυμναστήριο καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς είναι σαφώς λιγότεροι από αυτούς οι οποίοι γράφτηκαν στην αρχή της σεζόν. Γιατί γίνεται αυτό;

«Αυτό που συμβαίνει με τη γυμναστική είναι πως για να πάμε γυμναστήριο βάζουμε πάντα μπροστά το ‘πρέπει’. Θεωρούμε ότι το γυμναστήριο είναι κάτι καταναγκαστικό, σε αντίθεση με άλλα αθλήματα ατομικά ή ομαδικά στα οποία συνήθως δίνουμε χαρακτήρα παιχνιδιού», λέει ο κ. Συμεωνίδης. «Επομένως, αν κάποιος έρθει στο γυμναστήριο λόγω τύψεων και όχι επειδή είναι για εκείνον τρόπος ζωής, είναι λογικό ότι θα βαρεθεί και θα τα παρατήσει», προσθέτει.

Για τον κ. Λυμπερόπουλο το αν θα παραμείνει κάποιος στο γυμναστήριο ή όχι, έχει να κάνει με την ίδια την επιχείρηση: «Ο λόγος διαφέρει από γυμναστήριο σε γυμναστήριο. Μπορεί κάποιος να γραφτεί, να κάνει πέντε προπονήσεις, να μην του αρέσει ο χώρος και να φύγει. Σε ένα άλλο γυμναστήριο όμως, στο οποίο θα είναι ευχαριστημένος και τον προσέχουν, θα μείνει», λέει. Οι πιο συνειδητοποιημένοι πελάτες πάντως, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπάκη, είναι όσοι γράφονται την περίοδο Σεπτέμβρη – Οκτώβρη. «Αυτοί είναι συνήθως οι πιο πιστοί πελάτες, οι οποίοι μάλιστα θα ανανεώσουν και τη συνδρομή τους», λέει.

Όσον αφορά τους πιο «εμπορικούς» μήνες στα γυμναστήρια, αυτοί είναι ο Σεπτέμβρης όταν μετά τις κραιπάλες των διακοπών οι πελάτες θέλουν να μπουν σε ρυθμό, ο Ιανουάριος όπου πάλι οι γιορτές έχουν παρασύρει τον κόσμο σε.. ατασθαλίες και φυσικά οι μήνες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου (Απρίλιος – Ιούνιος), όπου εντατικά (έστω και τελευταία στιγμή), προσπαθούν να φτιάξουν όσο γίνεται το σώμα τους εν όψει παραλίας.

Fit προσφορές

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η περίοδος την οποία διανύουμε είναι η πιο «εμπορική» για τα γυμναστήρια και οι προσφορές είναι αρκετά ελκυστικές. Ενδεικτικά, στο Mega Gym της Κηφισιάς η ετήσια συνδρομή είναι 249€ και του του Ηρακλείου 199€, στο Shape στην Νέα Σμύρνη 260€, στο Palestra στον Πύργο των Αθηνών 174€, στα Joe Weider 149€, στο Hercules στην Νέα Ερυθραία 399€ (299€ αν γραφτείτε μαζί με δύο ακόμα άτομα) και στο Αlter Life στην Αγία Παρασκευή 279€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v