Ποιο καλοκαίρι; Πέντε είδη άσκησης για τον χειμώνα

Θέλετε να αποφύγετε το… ανεξήγητο φαινόμενο που αυξάνει κατακόρυφα τον δείκτη της ζυγαριάς την χειμερινή περίοδο; Σηκωθείτε, κατ’ αρχήν, από τον καναπέ και δοκιμάστε πέντε είδη άσκησης που θα σας κρατήσουν απασχολημένους (και fit) όλον τον χειμώνα.
Ποιο καλοκαίρι; Πέντε είδη άσκησης για τον χειμώνα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Τον φρονίμων τα παιδιά πριν… παχύνουν, επιλέγουν. Τα κιλά που συνηθίζουμε να παίρνουμε κάθε χειμώνα κάθε άλλο παρά προσωρινά είναι και το βασανιστήριο του «προσπαθώ να χάσω κιλά ένα μήνα πριν το καλοκαίρι» είναι τουλάχιστον εξαντλητικό. Κακά τα ψέματα, τον χειμώνα είναι λογικό να πάρουμε μερικά παραπανίσια κιλά. Ο οργανισμός σε συνθήκες κρύου αποθηκεύει περισσότερο λίπος, η πείνα μας αυξάνεται, κινούμαστε σαφέστατα λιγότερο σε σχέση με το καλοκαίρι και πίνουμε λιγότερο νερό. Και πάλι όμως, τα παραπάνω δεν αποτελούν δικαιολογία για να… αράξουμε στα κυβικά μας και να μην κάνουμε απολύτως τίποτα.

Αυτόν τον χειμώνα λοιπόν, στα υπόλοιπα resolutions προσθέτουμε και αυτό της άσκησης, γιατί το καλοκαίρι έχει την τάση να έρχεται πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζουμε. Και δεν έχουμε καμία όρεξη να τρέχουμε (πάλι) την τελευταία στιγμή. Ακολουθούν πέντε είδη άσκησης που θα σας κρατήσουν απασχολημένους και σε καλή φυσική κατάσταση όλο τον χειμώνα.

Τρέξε, Λόλα, τρέξε

Ναι, το προτείνουμε συνέχεια. Αλλά, γιατί να μην το κάνουμε; Αποτελεί την νούμερο ένα αερόβια άσκηση για να κρατηθείτε σε φόρμα και παράλληλα να βελτιώσετε την αντοχή σας, ενώ τον χειμώνα είναι σίγουρα πιο ευχάριστη σε σχέση με το καλοκαίρι, επομένως δικαιολογίες τύπου «κάνει ζέστη», «ζαλίζομαι» και ούτω καθ’ εξής παύουν να υφίστανται. Έχετε όρεξη; Φορέστε ένα φούτερ και κατευθυνθείτε προς το πλησιέστερο πάρκο. Αν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζετε να τρέξετε σε εξωτερικό χώρο, τότε δείτε εδώ πώς θα κάνετε τα πρώτα σας βήματα.  Το ιδανικό θα ήταν να κάνετε 30-40 λεπτά τρέξιμο την ημέρα τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα.

Αντίσταση(ς) τώρα

Μπορεί να βαριέστε όσο τίποτα το γυμναστήριο (αν και υπάρχουν τρόποι για να μην), όμως κακά τα ψέματα: η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, λάστιχα, μηχανήματα) είναι από τις πλέον αποτελεσματικές για να χάσετε βάρος (ή να το διατηρήσετε) και να δείτε το σώμα σας να αλλάζει εβδομάδα με τη εβδομάδα. Όσον αφορά την προπόνηση που θα ακολουθήσετε, οι επιλογές είναι δεκάδες (δείτε εδώ μερικές από τις πιο δημοφιλείς)

Αν πάλι βαριέστε αφόρητα στο γυμναστήριο, μπορείτε να μετατρέψετε το σπίτι σας σε τέτοιο και να κάνετε εκεί τις προπονήσεις σας, χωρίς να σας ενοχλεί κανείς. Δείτε εδώ τις βασικές αγορές που θα πρέπει να κάνετε και εδώ ασκήσεις στο σπίτι μόνο με το βάρος του σώματος.

Daniel-san

Tae kwon Do, karate, Aikido, Kung Fu, Brazilian Jiu Jitsu, Kick Boxing. Οι επιλογές που έχετε στον συγκεκριμένο τομέα είναι δεκάδες. Ένα όμως είναι σίγουρο: έχετε εξασφαλίσει μια πλήρη εκγύμναση για όλο το σώμα αλλά και το… μυαλό, μιας και οι περισσότερες από αυτές στοχεύουν περισσότερο στην σωστή χρήση της άμυνας για την αποφυγή χτυπημάτων, παρά στην επίθεση. Όπως και να έχει, οι πολεμικές τέχνες είναι βέβαιο ότι θα σας βοηθήσουν σημαντικά να κάψετε θερμίδες γυμνάζοντας συνολικά όλο το σώμα, αυξάνοντας παράλληλα την ευλυγισία σας, ακόμα και αν βρίσκεστε σε επίπεδο αρχάριου.

Βράχο βράχο τον χειμώνα μου

Αψηφάτε (για λίγο) τους νόμους της βαρύτητας και παράλληλα έχετε μια άκρως αποτελεσματική προπόνηση για όλο το σώμα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να πάρετε τα βουνά για να έρθετε σε επαφή με την γοητεία της αναρρίχησης. Αρκετοί ορειβατικοί και αναρριχητικοί σύλλογοι στην Αθήνα έχουν τις δικές τους σχολές αναρρίχησης στις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε στα αρχάρια τμήματα, τα οποία συνήθως διαρκούν πέντε Σαββατοκύριακα και κοστίζουν από 200-300€. Αν θέλετε απλά να εξασκηθείτε στο δημοφιλές άθλημα, τότε δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε τον ειδικά εξοπλισμένο χώρο εσωτερικής αναρρίχησης The Wall στην Παλλήνη. Εκεί μπορείτε να κάνετε κινησιολογικά τεστ για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας, αλλά και να βελτιστοποιήσετε την τεχνική σας.
Περισσότερα για την αναρρίχηση εδώ.

Πέτα το μπαλάκι

Σταμάτα. Σκύψε να μαζέψεις το μπαλάκι. Ξεκίνα. Σκύψε. Σταμάτα. Ξεκίνα. Σταμάτα. Ξεκίνα. Κάπως έτσι πάει ο ρυθμός του τένις. Αν θέλετε να κάψετε θερμίδες και να ενδυναμώσετε τόσο τα πόδια όσο και το πάνω μέρος του σώματος, τότε πάρτε γρήγορα μία ρακέτα. Το τένις αποτελεί ιδανική αερόβια άσκηση που μέσα από το έντονο παιχνίδι βελτιώνει την αερόβια ικανότητα και άρα την φυσική σας κατάσταση, ενώ αν αποφασίσετε να παίζετε τακτικά, δεν είναι ανάγκη να φτάσετε στο επίπεδο του Ναδάλ για να δείτε διαφορά στον πάνω (στήθος, χέρια, ώμους) και στον κάτω (γλουτούς, τετρακέφαλους, γάμπες) κορμό από τον πρώτο κιόλας μήνα -ακόμα και αν είστε αρχάριοι. Περισσότερα για τις Ακαδημίες τένις ανά περιοχή εδώ

Καλό χειμώνα και καλές καύσεις!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v