Γυμναστική πριν τη δουλειά: Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς…

Των φρονίμων τα παιδιά, πριν… δουλέψουν γυμνάζονται. Οι λόγοι; Πολλοί. Αν αναζητάτε λοιπόν, κίνητρα για να ξεκινήσετε την γυμναστική πουρνό πουρνό, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να σας τα δώσουμε.
Γυμναστική πριν τη δουλειά: Αν κοιμηθώ νωρίς, θα σηκωθώ νωρίς…
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Γυμναστική πριν την δουλειά; Αποκλείεται! Θα είμαι χώμα μετά».
Η αγανάκτησή σας είναι δικαιολογημένη. Στο μυαλό των περισσότερων ασκούμενων άλλωστε, η πρωινή γυμναστική πριν την δουλειά είναι κάτι το αδιανόητο, κυρίως εξαιτίας της κοινής πεποίθησης πως οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα πριν το γραφείο επιδρά αρνητικά στην σωματική και πνευματική απόδοση κατά την διάρκεια της ημέρας. Επίσης, πολλούς ασκούμενους «φρενάρει» το γεγονός πως θα πρέπει να ξυπνήσουν αρκετά πιο νωρίς με αποτέλεσμα να χάσουν πολύτιμες ώρες ύπνου.

Η αλήθεια είναι όμως, πως η πρωινή γυμναστική κάθε άλλο παρά αρνητικά επιδρά στην διάθεσή μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και, εκτός αυτού, έχει αρκετά σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Αν λοιπόν αναζητάτε κίνητρα για να ξεκινήσετε να ασκείστε το πρωί και απαντήσεις σε δικαιολογίες τύπου «θα είμαι κουρασμένος» και «χάνω πολύτιμες ώρες ύπνου» τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε παρακάτω.

* Υψηλές επιδόσεις

Βάσει ερευνών, η γυμναστική απελευθερώνει τις ενδορφίνες, ορμόνες οι οποίες μας γεμίζουν δύναμη, ευεξία και ενέργεια. Γιατί να τις… σπαταλήσουμε σε μια απογευματινή – βραδινή προπόνηση; «Διεγείροντας» αυτές τις ορμόνες το πρωί, θέτετε σοβαρές βάσεις για μια ευχάριστη και τονωτική ημέρα, βάζοντας μάλιστα τέλος στην καραμέλα που λέει πως η άσκηση το πρωί θα εξαντλήσει και το τελευταίο απόθεμα ενέργειας και θα σας μετατρέψει σε «ζόμπι του γραφείου».

* Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά

Θυμάστε την δικαιολογία «χάνω πολύτιμες ώρες ύπνου» που αναφέραμε στην αρχή; Πως θα σας φαινόταν αν τις ώρες αυτές (που στην ουσία είναι μία και κάτι, ούτε καν δύο) μπορούσατε να τις ανταλλάξετε με ώρες «ποιοτικού» ύπνου; Η πρωινή άσκηση βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ όταν ο οργανισμός σας μπει σε ένα πρόγραμμα εντατικής πρωινής άσκησης, τότε και η ώρα που θα θέλετε να κοιμηθείτε θα είναι σχεδόν προκαθορισμένη ενώ οι αϋπνίες δεν πρόκειται ποτέ να σας ξαναταλαιπωρήσουν.

* Μεταβολισμός από την… αυγούλα

Είναι γνωστό πως η άσκηση ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και τον κρατά εγρήγορση για αρκετές ώρες, ανάλογα με την έντασή της. Η πρωινή άσκηση βάζει σε λειτουργία την «μηχανή» του μεταβολισμού από νωρίς, με αποτέλεσμα να καίτε ακόμα περισσότερες θερμίδες κατά την διάρκεια της ημέρας, ενώ κάθεστε – για παράδειγμα – στο γραφείο.

* Απεταξάμην τη βουλιμία

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίγκαμ Γιανγκ στις ΗΠΑ, όσοι ξεκινούν την ημέρα τους με ήπια προπόνηση εμφανίζουν μειωμένη τάση για τσιμπολογήματα το υπόλοιπο 24ωρο. Συνεπώς, βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στις ιδανικές αναλογίες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ηλεκτρόδια για να μετρήσουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου 35 γυναικών την ώρα που αυτές κοιτούσαν φωτογραφίες με τρόφιμα.

Για την πραγματοποίηση του πειράματος, οι εθελόντριες υποβλήθηκαν στην παραπάνω διαδικασία επί δύο συνεχείς ημέρες. Την πρώτη, όλες τους αφιέρωσαν 45' από το πρωινό τους σε γυμναστική, ενώ τη δεύτερη στο πρόγραμμά τους δεν συμπεριλαμβανόταν καθόλου η άσκηση. Αφού συγκέντρωσαν όλα τα δεδομένα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι, όταν οι συμμετέχουσες στην έρευνα είχαν προπονηθεί, δεν ενδιαφέρονταν ιδιαίτερα για τις εικόνες με τα τρόφιμα. Μάλιστα, σε όλη τη διάρκεια εκείνης της ημέρας, η συνολική φυσική τους δραστηριότητα αυξήθηκε. Επίσης, δεν κατανάλωσαν περισσότερο φαγητό προκειμένου να αντισταθμίσουν τις θερμίδες που είχαν κάψει κατά την άσκηση.Δείτε την έρευνα εδώ

* Ποια καφεΐνη;

Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της άσκησης περιλαμβάνουν την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς και την «ενίσχυση» της μνήμης. Χαρακτηριστικά δηλαδή που ισοδυναμούν με μια ισχυρή δόση καφέ.

* «Φίλε, να κάνουμε εναλλάξ;»

Δεν υπάρχει πιο εκνευριστικό πράγμα στο γυμναστήριο από το να χρειαστεί να περιμένεις (τουλάχιστον) δέκα λεπτά στην… ουρά για να κάνεις μια άσκηση σε μηχάνημα. Και πάνω που έχεις κάτσει, να έρχεται ο/η τάδε και να σε ρωτάει αν γίνεται «να κάνετε εναλλάξ». Ακόμα ένα σημαντικό «υπέρ» λοιπόν, της πρωινής άσκησης είναι πως ελάχιστες φορές θα βρεθείτε αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις.

Διατροφή και πρωινή άσκηση

Σας πείσαμε; Αν ναι, τότε ήρθε η ώρα να ξεδιαλύνουμε το τοπίο γύρω από το τι πρέπει να περιλαμβάνει και τι όχι η διατροφή μας πριν και μετά την πρωινή άσκηση. Πως είπατε; «Πλούσιο πρωινό;» Ξανασκεφτείτε το. «Για ανθρώπους που γυμνάζονται το πρωί ένα ‘πλούσιο πρωινό’ πριν την προπόνησή τους είναι μία πολύ κακή ιδέα, αφού μεγάλος όγκος φαγητού μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στην γυμναστική, ακόμα και εμετό. Οπότε θα πρότεινα είτε κάτι πολύ ελαφρύ, όπως ένα γιαούρτι είτε η γυμναστική να γίνεται με άδειο στομάχι. Αν και πολύς κόσμος θεωρεί πως αν δεν φάει κάτι πριν είναι αδύνατο να γυμναστεί, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, και είναι καθαρά αυθυποβολή», επισημαίνει ο κ. Ανδρέας Ζουρδός, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και προσθέτει: «Αν η γυμναστική δεν είναι πάνω από μία ώρα, ακόμα και ένας δυνατός σκέτος καφές φτάνει και περισσεύει. Η ενέργεια που έχει ο οργανισμός μας στην μορφή λίπους θα μας δώσει ότι χρειαζόμαστε στην αερόβια προπόνηση, ενώ στα βάρη οι αποθήκες γλυκογόνου δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα».

Όσον αφορά το μεταπροπονητικό γεύμα, αυτό δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα «βαρύ», καθώς ο περισσότερος κόσμος εργάζεται το πρωί και η διαδικασία της πέψης μπορεί να προκαλέσει υπνηλία. «Εκεί πρέπει να βρεθεί μία χρυσή τομή μεταξύ της ποσότητας φαγητού που βοηθά στην αποκατάσταση, αλλά δεν προκαλεί νύστα και αίσθημα νωθρότητας τις επόμενες ώρες. Το πόσο ακριβώς θα φάει κανείς μετά την γυμναστική εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, και κυρίως σε τι ένταση κάνει κάποιος την προπόνησή, τους στόχους του ασκούμενου, πόση ώρα θα τρέξει και φυσικά σε τι ταχύτητες», αναφέρει σχετικά ο κ. Ζουρδός.

Αν γυμνάζεστε έντονα, επιλογές όπως γάλα 1,5% σκέτο ή με σοκολατούχα δημητριακά ή μία ομελέτα με ένα γλυκό, είναι επιλογές που δεν σας «βαραίνουν» πολύ, αλλά βοηθούν στην ανάρρωση μετά την γυμναστική. «Ίσως κάποιος απορήσει πως επιλογές που θεωρούνται από τον κόσμο ανθυγιεινές όπως τα γλυκά και τα δημητριακά με ζάχαρη μπορούν να χωρέσουν σε μία διατροφή, αλλά αυτό μπορεί να γίνει, και παράλληλα να επιτευχθούν στόχοι όπως η προσθήκη μυικής μάζας και η απώλεια λίπους», καταλήγει ο κ. Ζουρδός.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v