Η άσκηση «φάρμακο» για τις ημικρανίες

Η τακτική αερόβια άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ακριβώς όπως η θεραπεία χαλάρωσης ή το αντιεπιληπτικό φάρμακο τοπιραμάτη στην πρόληψη της ημικρανίας, σύμφωνα με σουηδική μελέτη.
Η άσκηση «φάρμακο» για τις ημικρανίες
«Αυτή η μη φαρμακολογική προσέγγιση μπορεί επομένως να αποτελέσει μια επιλογή για την προληπτική θεραπεία της ημικρανίας σε ασθενείς, που δεν θέλουν ή δεν επωφελούνται από την καθημερινή φαρμακευτική αγωγή», δήλωσε η Dr. Emma Varkey και οι συνάδελφοί της από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Γκέτεμποργκ.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία χαλάρωσης και η τοπιραμάτη είναι αποτελεσματικές για την πρόληψη ημικρανιών.

Η ομάδα της Varkey παρακολούθησε 91 γυναίκες, ηλικίας 18 – 65 ετών, που είχαν διαγνωστεί με ημικρανία –με ή χωρίς αύρα- και παρουσίαζαν πονοκεφάλους δύο με οκτώ φορές το μήνα.

Οι γυναίκες ακολούθησαν τρία είδη θεραπείας: αερόβια άσκηση σε στατικό ποδήλατο τρεις φορές την εβδομάδα για 40 λεπτά, μια μορφή θεραπείας χαλάρωσης και καθημερινή χορήγηση τοπιραμάτης.

Και οι τρεις θεραπείες, μείωσαν τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας ως και κατά τρία τέταρτα, σε ορισμένες γυναίκες.

Η Varkey δήλωσε στο πρακτορείο Reuters έκπληκτη από τα αποτελέσματα της έρευνας. «Η τοπιραμάτη αποτελεί φάρμακο πρώτης επιλογής και έχει εμφανίσει σημαντικά αποτελέσματα σε έρευνες. Επομένως, ήταν αναπάντεχο και πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η μεταβολή των κρίσεων ημικρανίας ήταν παρόμοια και στις τρεις ομάδες», δήλωσε.

«Η μόνη παράμετρος όπου η τοπιραμάτη ήταν καλύτερη σε σχέση με την άσκηση και τη χαλάρωση ήταν η μείωση της έντασης του πόνου" υπογράμμισε η ίδια.

«Από την άλλη πλευρά, οι μη-φαρμακολογικές επιλογές δεν εμφάνισαν ανεπιθύμητες παρενέργειες και η ομάδα άσκηση εμφάνισε αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου, πράγμα πολύ θετικό», πρόσθεσε.
 
Καμία από τις γυναίκες στην ομάδα χαλάρωσης ή την ομάδα άσκησης δεν εμφάνισαν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Αντίθετα οκτώ γυναίκες (το 33%) της ομάδας τοπιραμάτης εμφάνισαν ανεπιθύμητες παρενέργειες και αποσύρθηκαν από την έρευνα. Οι πιο κοινές παρενέργειες του φαρμάκου ήταν μούδιασμα ή μυρμηκίαση, κόπωση, καταθλιπτική διάθεση, ίλιγγος και δυσκοιλιότητα.

Η διαπίστωση ότι η άσκηση δεν είναι κατώτερη από την τοπιραμάτη ως μέτρο πρόληψης έχει "μεγάλη αξία", ανέφεραν οι ερευνητές στην αναφορά τους, καθώς οι ασθενείς συχνά αναζητούν μη φαρμακευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της ημικρανίας.

«Από μια ευρύτερη σκοπιά, θα πρέπει να τονιστεί ότι οι ασθενείς με ημικρανία είναι λιγότερο δραστήριοι σωματικά από το γενικό πληθυσμό και ότι η άσκηση έχει θετική επίδραση στην γενικότερη ευημερία αλλά και στην πρόληψη της νόσου», επεσήμαναν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.

Πηγή: Reuters
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v