Capoeira στην Αθήνα: Παλεύοντας με το χορό

Συνδυάζοντας το χορό, το παιχνίδι και τις πολεμικές τέχνες, η capoeira ξεκίνησε το 16ο αιώνα από τη Βραζιλία, για να κατακτήσει, αργά αλλά σταθερά, τον υπόλοιπο κόσμο. Διαβάστε μια σύντομη ανασκόπηση στην ιστορία και τις βασικές αρχές της και μάθετε πού, πώς και... με πόσα θα εξασκηθείτε.
Capoeira στην Αθήνα: Παλεύοντας με το χορό

της Έλενας Μπούλια

Δεν είναι ακριβώς χορός, ούτε καθαρά πολεμική τέχνη. Οι Βραζιλιάνοι το αποκαλούν παιχνίδι. Η Capoeira έχει τις ρίζες της στο 16ο αιώνα, όταν οι μαύροι σκλάβοι που μεταφέρθηκαν από τη δυτική Αφρική, μέσω της Πορτογαλίας, στη Βραζιλία, έφεραν μαζί τους τις παραδόσεις της κουλτούρας τους και τις θρησκείες τους. Η ομογενοποίησή τους υπό την κοινή καταπίεση της σκλαβιάς, τους ανάγκασε να βρουν διέξοδο και να αναπτύξουν μία μέθοδο αντίστασης που θα αναπτέρωνε το πνεύμα τους, μέσα από την τέχνη της Capoeira.

Με την κατάργηση της δουλείας, το 1888, οι απελευθερωμένοι κινήθηκαν προς τη Βραζιλία, και μη βρίσκοντας δουλειά πολλοί από αυτούς σχημάτισαν συμμορίες, διαπράττοντας συχνά εγκλήματα. Συνέχισαν όμως την Capoeira, που έκτοτε συσχετίστηκε με την αντικυβερνητική δράση, μέχρι που απαγορεύτηκε το 1890. Τα μέλη της τότε εφηύραν ψευδώνυμα και εξασκούσαν την τέχνη κρυφά, για να μην τους ανακαλύψει η αστυνομία.

Περί το 1937 δημιουργήθηκε στη Βραζιλία η πρώτη σχολή διδασκαλίας Capoeira, από τον διάσημο Mestre Bimba, ο οποίος συνέβαλε στο να νομιμοποιηθεί και να γίνει δημοφιλής. Τόσο δημοφιλής που σήμερα εξασκείται σε όλο τον κόσμο, όχι πια από τις κατώτερες, αλλά από τις μέσες και ανώτερες κοινωνικές τάξεις.

Στην Capoeira (που προφέρεται καπουέρα) οι ασκούμενοι σχηματίζουν ένα κύκλο (roda) και ο καθένας με τη σειρά του παίζει ένα μουσικό όργανο, τραγουδούν και χορεύουν, με τους ρόλους τους να εναλλάσσονται. Ο χορός τους όμως μοιάζει σαν πυγμαχία, ένα ασταθές ακροβατικό παιχνίδι με προσποιητές επιθέσεις και υπεκφυγές, κλοτσιές στον αέρα και ανάποδες κινήσεις με τα χέρια στο πάτωμα. Ωστόσο είναι η μουσική, άλλες φορές αργή και σταθερή και άλλες φορές γρήγορη και ζωντανή, που οδηγεί την Capoeira.

Με το να γίνει κάποιος καπουερίστας, μαθαίνει πέρα από τις εντυπωσιακές φιγούρες και τις τεχνικές, μία ολόκληρη φιλοσοφία ζωής, βασισμένη στο σεβασμό και την αξιοπρέπεια. Ταυτόχρονα, η Capoeira βοηθά στη ρύθμιση της φυσικής και ψυχολογικής δομής, στην ικανότητα αντίληψης του χώρου και τη λογική σκέψη. Όπως λένε και οι δάσκαλοί της, με την Capoeira μαθαίνεις να θέτεις στόχους και να προσπαθείς να τους επιτύχεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική μας ζωή.

Πάμε να δούμε τώρα πού μπορεί να εξασκηθεί κανείς στην Capoeira στην Αθήνα:

Η σχολή Capoeiragem είναι ίσως η πιο εξειδικευμένη στη διδασκαλία της Capoeira. Εκεί παραδίδονται καθημερινά μαθήματα Capoeira, και το Σάββατο μουσικής, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ, ενώ υπάρχουν 2 τμήματα, αρχαρίων και προχωρημένων.

Η τιμή της εγγραφής για τα μαθήματα είναι 30 ευρώ, ενώ για απεριόριστα μαθήματα στο τμήμα των αρχαρίων η τιμή είναι 70 ευρώ το μήνα.

Capoeiragem: Πειραιώς 76, Κεραμεικός.

Τηλ. 210 52 30 582 , 210 52 31 302

Στη σχολή Companhia Pernas Pro Ar, που το όνομά της σημαίνει ”Η Συντροφιά με τα Πόδια στον Αέρα”, γίνονται μαθήματα Capoeira από έμπειρους Βραζιλιάνους δασκάλους, καθημερινά από τις 12 το πρωί μέχρι το βράδυ εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

Η τιμή της εγγραφής για τα μαθήματα είναι 15 ευρώ, ενώ για απεριόριστα μαθήματα αρχαρίων, προχωρημένων, αλλά και μεικτά η τιμή είναι 60 ευρώ το μήνα.

Companhia Pernas Pro Ar: Λιοσίων 235 και Τζιβανοπούλου 1 – 3, Λιόσια

Τηλ. Καθηγητή Instrutor Muralh: 6975 830 577

Στην ακαδημία Banzo de Senzala παραδίδονται μαθήματα Capoeira, από τον πολύ έμπειρο Mestre Ediandro Almeida, καθημερινά από το απόγευμα μέχρι το βράδυ, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. Υπάρχουν και εδώ τμήματα αρχαρίων, προχωρημένων και μεικτά, ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου.

Banzo de Senzala Atenas: Ιερά Οδός 54, 2ος όροφος, Αθήνα.

Τηλ. Καθηγητή Formado Manel Ariza Prieto: 6932 296 173 – 6932 750 264

Μαθήματα Capoeira δίνονται επίσης στον πολυχώρο πολιτισμού και τεχνών Shantom της Λήδας Shantala, κάθε Τρίτη και Πέμπτη βράδυ.

Shantala-Shantom: Τριπόλεως 35Α και Ευβοίας, Κάτω Χαλάνδρι.

Τηλ. 210 67 17 529

Καθώς επίσης και στη σχολή Raja Yoga κάθε Τρίτη και Πέμπτη απόγευμα. Οι τιμές εδώ κυμαίνονται από 18 ευρώ για κάθε ώρα μαθήματος έως 79 ευρώ για μηνιαία συνδρομή.

Raja Yoga the Center of Art: Χελμού 3, Άγιος Στέφανος.

Τηλ. 210 62 16 104

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v