Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κολυμπάς σε κρύο νερό;

Μπορεί να είναι το τελευταίο που σκέφτεσαι αυτή τη στιγμή, όμως η κολύμβηση σε κρύα νερά κάνει (πολύ) καλό.
Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν κολυμπάς σε κρύο νερό;
Δεν θα πάθεις καρδιακό, αρκεί να πάρεις το ΟΚ από τον γιατρό σου, δεν θα γίνεις παγοκολόνα και δεν θα ζοριστείς ιδιαίτερα, τουλάχιστον μέχρι να εξοικειωθείς.

Η κολύμβηση σε κρύα (αλλά όχι αχαρτογράφητα) νερά έχει αρκετά οφέλη για τη σωματική και ψυχική σου υγεία, και καιρού επιτρέποντος δεν χάνεις κάτι να τη δοκιμάσεις.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι επιπτώσεις του κρύου νερού στο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν μελετηθεί αρκετά. Το κρύο νερό βοηθά στην αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, επειδή το σώμα αναγκάζεται να αντιδράσει στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Με την πάροδο του χρόνου, το σώμα γίνεται καλύτερο στο να ενεργοποιεί τις άμυνές του.

Σε «φτιάχνει»

Το κολύμπι στο κρύο νερό ενεργοποιεί τις ενδορφίνες. Αυτή η χημική ουσία παράγεται από τον εγκέφαλο και σε κάνει να νιώθεις καλά ενώ ασκείσαι. Επίσης, το κολύμπι στο κρύο νερό σε φέρνει κοντά στα όρια του πόνου, με αποτέλεσμα την έκκριση ακόμα μεγαλύτερης ποσότητας ενδορφινών.

Βελτιώνει την κυκλοφορία

Όταν το σώμα  εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αντισταθμίζει την κατάσταση αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στα εσωτερικά όργανα. Με τη σειρά της, αυτή η αυξημένη κυκλοφορία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Πρώτον, βελτιώνει την ικανότητά του σώματος να "καθαρίζει" τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματός σας, ενώ το βοηθά να εγκλιματιστεί καλύτερα στις επιπτώσεις του κρύου.

Αυξάνει τη λίμπιντο

Το κρύο νερό παραδοσιακά θεωρείτο ότι καταστέλλει τις σεξουαλικές ορμές, όμως μια βουτιά σε κρύο νερό ενισχύει την παραγωγή οιστρογόνων και τεστοστερόνης, βοηθώντας στη γονιμότητα και τη λίμπιντο.

Καίει θερμίδες

Η καρδιά δουλεύει γρηγορότερα στο κρύο νερό και το σώμα πρέπει να εργαστεί σκληρά για να κρατήσει τα πάντα ζεστά όσο κολυμπάς. Συνολικά λοιπόν, καις περισσότερες θερμίδες κατά την κολύμβηση σε κρύο νερό από ό,τι όταν κολυμπάς σε πιο ζεστές συνθήκες.

Μειώνει το άγχος

Το κολύμπι στο κρύο νερό ασκεί ευεργετική «πίεση» σωματικά και ψυχικά. Πολλές μελέτες έχουν εντοπίσει τη σχέση μεταξύ του κρύου νερού και της μείωσης του στρες σε χειμερινούς κολυμβητές.

Τι να προσέξεις

Σε κάθε περίπτωση, η κολύμβηση σε κρύο νερό θέλει προσοχή. Αρχικά, φρόντισε να εγκλιματιστείς σωστά. Όσο η θερμοκρασία πέφτει, συνέχισε να κολυμπάς και το σώμα σου θα το συνηθίσει. Ιδανικά, ξεκίνα την κολύμβηση σε περιόδους του χρόνου που το νερό δεν είναι σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία.

Επίσης, η κολύμβηση σε ανοικτά νερά μπορεί να είναι επικίνδυνη. Κολύμπα σε μέρη ασφαλή, και βεβαιώσου μπορείς να μπεις και να βγεις από το νερό γρήγορα και εύκολα. Ποτέ μην κολυμπάς μόνος σου.

Φρόντισε να πάρεις τον κατάλληλο εξοπλισμό (σκούφο, γάντια, στολή  κ.α.) και σε καμία περίπτωση μην επιχειρήσεις να κάνεις βουτιά αν δεν το έχεις συνηθίσει. Μπορεί να σου κοπεί η ανάσα και να πάθεις σοκ, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο.

Τέλος, μάθε τα όριά σου. Όσο η θερμοκρασία πέφτει, μείωσε τον χρόνο που βρίσκεσαι μέσα. Το χειμώνα, οι κολυμβητές συχνά κολυμπούν μόνο για ένα ή δύο λεπτά τη φορά. Ο γενικός κανόνας είναι ότι μπορείς να περάσεις 1 λεπτό στο νερό, ανά βαθμό θερμοκρασίας νερού, και προφανώς πρέπει να ακούς το σώμα σου.

Με πληροφορίες από IPRS Health - Outdoor Swimming Society

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v