Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για τον πόνο στη μέση;

Ταλαιπωρείσαι από πόνο στη μέση; Αφού απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, δες ποιες ασκήσεις και διατάσεις θα σε ανακουφίσουν.
Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για τον πόνο στη μέση;
Πονάει η μέση σου; Δεν είσαι μόνος. Ο πόνος στη μέση η πιο κοινή μυοσκελετική πάθηση παγκοσμίως και εκτιμάται ότι έως και το 85% όλων των ενηλίκων θα εμφανίσουν οσφυαλγία σε κάποιο στάδιο της ζωής τους.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων τις οσφυαλγίας είναι «μη ειδική», που σημαίνει ότι ο πόνος δεν οφείλεται σε κάποια πάθηση που μπορεί να αναγνωριστεί αξιόπιστα.

Τι μπορείς να κάνεις; Σίγουρα όχι να ξαπλώσεις στο κρεβάτι μέχρι να περάσει. Η κίνηση είναι ο καλύτερος σου φίλος, πάντα με προσοχή και σεβασμό στα συμπτώματα του πόνου. Το μυστικό για να γίνεις καλύτερα και να μην υποτροπιάσεις είναι να παραμείνεις όσο το δυνατόν πιο ενεργός και να αυξήσεις σταδιακά τα επίπεδα δραστηριότητας.

Δες παρακάτω τι περιλαμβάνει συνήθως ένα πρόγραμμα αποκατάστασης.

Διατάσεις

Η σωστή διάταση των μυών μαζί με την άσκηση βοηθά στην διατήρηση του φυσιολογικού εύρους κίνησης και προσφέρει ανακούφιση στους μυς της περιοχής, που συχνά υποφέρουν από ατροφία ή βρίσκονται σε σπασμό λόγω κακής στάσης ή ερεθισμού των νεύρων.

Σίγουρα η ρουτίνα διατάσεων θα πρέπει να σχεδιάζεται ξεχωριστά για τον καθένα από έναν φυσικοθεραπευτή, όμως αν ταλαιπωρείσαι από οσφυαλγία θα πρέπει, γενικά, να επικεντρωθείς στη διάταση των μυών της μέσης, των κοιλιακών, των μυών στη λεκάνη και των ποδιών. Οι διατάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται με «σούστα», αλλά με αργή, ελεγχόμενη και σταδιακά αυξανόμενη κίνηση. Ο πόνος σου δε θα πρέπει να χειροτερεύει όσο τις κάνεις, αντιθέτως θα πρέπει να αισθάνεσαι ανακουφιστικά.

Δες στο παρακάτω βίντεο μερικά παραδείγματα:



Ασκήσεις δυναμικής σταθεροποίησης

Αυτές οι ασκήσεις έχουν μεγάλη ποικιλία και μπορεί να περιλαμβάνουν τη χρήση fiball, σανίδων ισορροπίας ή συγκεκριμένες κινήσεις σταθεροποίησης του κορμού σου. Στόχους τους είναι να δυναμώσουν τους δευτερεύοντες μυς της σπονδυλικής στήλης και να βοηθήσουν στη στήριξή της μέσα από διάφορα εύρη κίνησης.

Δες στο παρακάτω βίντεο μερικές τέτοιες ασκήσεις:



Ασκήσεις ενδυνάμωσης κορμού

Όταν ο πόνος σου δεν βρίσκεται σε οξεία φάση, τότε θα πρέπει να ξεκινήσεις να κάνεις ασκήσεις για την ενδυνάμωση των κοιλιακών μυών και των μυών της ράχης, έτσι ώστε να φτιάξεις έναν προστατευτικό «κορσέ» γύρω από τη σπονδυλική στήλη που θα μειώσει τις πιθανότητες να ταλαιπωρηθείς ξανά.

Αυτές οι ασκήσεις συνήθως περιλαμβάνουν τα κλασικά ροκανίσματα, τις άρσεις ποδιών, τις υπερεκτάσεις.



Με πληροφορίες από spine-health.com, thehillsphysio.com.au
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v