Γιατί πονάει η μέση μου;

Νιώσατε ξαφνικά έναν πόνο στη μέση; Ποια είναι τα συχνότερα αίτια, πότε πρέπει να πάτε σε ειδικό και ποιες ασκήσεις βοηθούν.
Γιατί πονάει η μέση μου;
Πονάει η μέση μου. Πόσες φορές έχουμε ακούσει ή έχουμε πει την συγκεκριμένη φράση; Η περιοχή της οσφύος, όπως αποκαλείται επιστημονικά, είναι από τις πλέον... ταλαιπωρημένες του σώματός μας και είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να μας «τσιμπήσει».

Ποια είναι τα αίτια του πόνου στη μέση;

Σύμφωνα με το Iatronet.gr, o μηχανικής αιτιολογίας πόνος στη μέση προκαλείται από την κίνηση της σπονδυλικής στήλης και προέρχεται από προβλήματα σε δομές της σπονδυλικής στήλης, όπως οι αρθρώσεις, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, οι σπόνδυλοι, οι σύνδεσμοι και οι μύες. Ο οργανικής αιτιολογίας πόνος στη μέση αποδίδεται σε ασθένειες, όπως ο καρκίνος της σπονδυλικής στήλης, ενώ ο ιδιοπαθούς αιτιολογίας πόνος στη μέση είναι πόνος του οποίου η αιτία είναι άγνωστη. 

Εστιάζοντας στις μηχανικές αιτίες, οι πιο δημοφιλείς είναι οι εξής:

* Διαστρέμματα. Οι κακώσεις των συνδέσμων και οι καταπονήσεις των μυών ή των τενόντων αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες πόνου στη μέση. Συχνά σχετίζονται με υπερβολική άσκηση ή καταπόνηση.

* Εκφυλιστική νόσος του δίσκου (δισκοπάθεια). Με την πάροδο του χρόνου, οι δίσκοι γίνονται πιο λεπτοί και πιο αδύναμοι λόγω της φθοράς τους. Αυτό τους κάνει λιγότερο ικανούς να απορροφήσουν τους κραδασμούς και είναι πιθανό να εμφανίσουν ρωγμές στην περιφέρειά τους.

* Κήλη δίσκου. Η περιφέρεια του μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορεί με την πάροδο του χρόνου να εμφανίσει ρωγμές. Όταν συμβεί αυτό, το μαλακό περιεχόμενο του δίσκου μπορεί διαφύγει προς τον σωλήνα από τον οποίο διέρχονται τα νεύρα. Η κήλη του δίσκου μπορεί να πιέσει τις νευρικές ρίζες, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή αδυναμία στην περιοχή που νευρώνεται από την εκάστοτε νευρική ρίζα.

* Ισχιαλγία. Πρόκειται για τον πόνο που προκαλείται από την πίεση του ισχιακού νεύρου. Το ισχιακό νεύρο ξεκινά από την οσφυϊκή μοίρα και μέσω των γλουτών καταλήγει στα κάτω άκρα.

* Σπονδυλολίσθηση. Πρόκειται για εκείνη την κατάσταση κατά την οποία ένας σπόνδυλος γλιστρά προς τα εμπρός διαταράσσοντας την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης και, μερικές φορές, συμπιέζοντας τις νευρικές ρίζες. Παρατηρείται πιο συχνά στην οσφυϊκή μοίρα και προκαλείται είτε από την προοδευτική εκφύλιση του δίσκου είτε από κάταγμα του σπονδύλου (σπονδυλόλυση).

* Σπονδυλική στένωση. Πρόκειται για τη στένωση του σωλήνα της σπονδυλικής στήλης μέσα από τον οποίο διέρχονται τα νεύρα με αποτέλεσμα τον πόνο στη μέση και τα κάτω άκρα. Τις περισσότερες φορές προκαλείται από τον συνδυασμό άλλων παθολογικών καταστάσεων όπως η κήλη του δίσκου και η οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Η σπονδυλική στένωση μπορεί να εμφανιστεί τόσο στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης όσο και στην οσφυϊκή. Η οσφυϊκή σπονδυλική στένωση είναι πιο συχνή.

Ποια συμπτώματα μπορεί να υπάρξουν;

Τα συμπτώματα μπορεί να εντοπίζονται μόνο στη μέση, να φτάνουν μέχρι το γλουτό, το γόνατο ή ακόμη και μέχρι το πέλμα ή και τα δάχτυλα. Στις τελευταίες περιπτώσεις πρόκειται για «ισχιαλγία», ή «οσφυοϊσχιαλγία». Η αίσθηση της ενόχλησης μπορεί να ποικίλει: από πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθηση ρεύματος, ελάττωση ή απώλεια της αίσθησης (σα να είναι νεκρό ή ξένο το σημείο ή η περιοχή), και αδυναμία κάποιων μυών ή συνδυασμό των παραπάνω.

Σε σοβαρές περιπτώσεις όμως, μπορεί να υπάρχει και απώλεια της αισθητικότητας ανάμεσα στα πόδια, στη λεγόμενη «περιοχή της σέλας», δηλαδή στην περιοχή που αν κάνει κάποιος ιππασία ακουμπάει η εσωτερική επιφάνεια των μηρών του στη σέλα, αλλά και του ελέγχου της ουροδόχου κύστης ή των εντέρων με συμπτώματα όπως η ακράτεια. Αυτό είναι πολύ σοβαρό σύμπτωμα.

Ο καταλυτικός ρόλος του άγχους

Πέρα από τα παραπάνω αίτια, ολοένα και αυξανόμενος αριθμός ερευνών συνδέει τον πόνο στη μέση με το υπερευεραίσθητο νευρικό σύστημα. Όταν δηλαδή το νευρικό μας σύστημα… ευαισθητοποιείται υπερβολικά, τότε είτε αντιδρά υπερβολικά σε μικρούς στρεσογόνους παράγοντες που δεν θα έπρεπε να είναι επώδυνοι είτε δημιουργεί την αίσθηση του πόνου, ακόμα και αν το σώμα δεν έχει πάθει «ζημιά».

Μάλιστα κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί και μετά από έναν πραγματικό τραυματισμό, ο οποίος μπορεί να επουλώθηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες, όμως ο πόνος παραμένει ή χειροτερεύει. Η ψυχική και συναισθηματική κατάσταση λοιπόν, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον πόνο που αυτός βιώνει στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν είναι λίγες οι φορές που η συνειδητοποίηση ότι ο πόνος οφείλεται στο υπερβολικό του άγχος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ελάφρυνσή του.

Πότε πρέπει να ανησυχήσω;

Γενικά όταν ένα σύμπτωμα δεν περνά σε 1-2 μέρες και έχει την τάση να χειροτερεύει. Επίσης, αν δε νοιώθετε το δέρμα ανάμεσα στα πόδια σας όπως στο υπόλοιπο σώμα και το νοιώθετε «ξερό», ή «ξένο», τότε πρέπει άμεσα να πάτε στο γιατρό. Το ίδιο και αν χάσετε ξαφνικά τη δύναμη σε κάποιους μύες του ποδιού σας, δεν μπορείτε να σηκώσετε το πέλμα και τα δάκτυλα ή αν εμφανίσετε ξαφνικά ακράτεια στην ούρηση ή την αφόδευση.

Μπορώ να κάνω ασκήσεις για να προλάβω τον πόνο στη μέση;

Γενικά όσο καλύτερη φυσική κατάσταση έχουμε, τόσο καλύτερα για μας. Με καλή φυσική κατάσταση, το σώμα μας μπορεί να διαχειρίζεται με καλύτερο τρόπο τα φορτία και τις δυνάμεις που ασκούνται σε αυτό. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι γυμνασμένοι άνθρωποι δεν πονάνε ποτέ. Ο πόνος δεν είναι αποτέλεσμα μόνο έλλειψης δύναμης.

Πώς θα ανακουφιστώ;

Σε αρκετές περιπτώσεις η εμβρυακή στάση ανακουφίζει, όμως θα πρέπει να αποφεύγονται οι γενικεύσεις μιας και ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Επίσης, αν νιώθετε μια πρωινή δυσκαμψία στην περιοχή και ο πόνος εστιάζεται μόνο στη μέση αλλά είναι υποφερτός, πιθανώς να σας ανακουφίσουν κάποιες από αυτές εδώ τις ασκήσεις. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v