Τι προπόνηση να κάνω για ευλυγισία;

Θες να βελτιώσεις την ευλυγισία σου, όμως βαριέσαι να κάνεις με τις ώρες διατάσεις; Ιδού ποιες προπονήσεις θα σε βοηθήσουν.
Τι προπόνηση να κάνω για ευλυγισία;
Νιώθεις το σώμα σου σφιχτό σαν κορμό δέντρου; Σκύβεις να δέσεις τα κορδόνια σου και νιώθεις τη μέση σου να εκλιπαρεί για βοήθεια; Μάλλον χρειάζεσαι λίγη (ή πολύ) παραπάνω ευλυγισία.

Η ανάκτηση της ευλυγισίας έχει δεκάδες οφέλη τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα σου. Από το να κινείσαι καλύτερα και χωρίς πόνο, μέχρι να έχεις λιγότερο στρες. Οι στατικές διατάσεις είναι ένας από τους τρόπους για να την αποκτήσεις – αν και ολίγον τι βαρετός.

Αν ψάχνεις πιο ενδιαφέρουσες εναλλακτικές, τότε παρακάτω σου έχουμε μερικούς τύπους προπόνησης και άσκησης που θα σε βοηθήσουν. 

Γιόγκα

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για προπόνηση ευλυγισίας είναι η γιόγκα. Και… καλά μας κάνει, μιας και η πανάρχαιη αυτή πρακτική είναι δημοφιλής, μεταξύ άλλων, και για τις αποτελεσματικές διατάσεις που εφαρμόζει σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες, καθώς και σε μικρότερες που δεν γνώριζες καν πως υπάρχουν (π.χ. λαγονοψοΐτης, απιοειδής κ.α.). Ταυτόχρονα, η γιόγκα ενισχύει και την επίγνωση που έχεις για το σώμα σου και πώς αυτό κινείται, κάτι που σε κάνει να αποκτάς καλύτερο έλεγχο των μυών σου. 

Pilates

Πέρα από την ορθοσωμία και την αντιμετώπιση ενοχλήσεων σε μέση και αυχένα, η μέθοδος που καθιέρωσε ο Joseph Pilates έχει μέγιστα οφέλη και στην ευλυγισία, μέσα από ασκήσεις και διατάσεις που πραγματοποιούνται με τη βοήθεια του εξειδικευμένου εξοπλισμού του (reformer, trapeze κ.α.). Παράλληλα, η μέθοδος βοηθά στην σταθεροποίηση του κορμού μέσα από την ενδυνάμωση των μυών του (ορθός κοιλιακός, εγκάρσιος κοιλιακός, ιερονωτιαίοι κ.α.) και βελτιώνει την κινητικότητα της σπονδυλικής στήλης προλαμβάνοντας τυχόν ενοχλήσεις ή/και τραυματισμούς.

Προπόνηση με αντιστάσεις

Κι όμως, η προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, μηχανήματα κ.α.) αν γίνει με σωστή τεχνική και έλεγχο μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη βελτίωση της ευλυγισίας των μυών, αλλά και της κινητικότητας των αρθρώσεων. Το σήκωμα μεγάλων φορτίων σε πλήρες εύρος κίνησης, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό από τις στατικές διατάσεις στην βελτίωση της ευλυγισίας στο στήθος, στους ώμους, τους δικέφαλους μηριαίους και τους αστραγάλους. Και αυτό γιατί όταν κάνεις ασκήσεις με βάρος στο πλήρες εύρος της κίνησής τους, ελέγχοντας το κατέβασμα («αρνητικές»), διατείνεις τους μυς σου σε μια σταθερή θέση. Για παράδειγμα, στο κάτω κομμάτι ενός squat, οι μύες των ποδιών διατείνονται βέλτιστα, το ίδιο και στο κατέβασμα των Romanian Deadlifts.

Tai Chi

Πρόκειται για μια παραδοσιακή κινεζική πολεμική τέχνη, της οποίας οι ρίζες είναι κοινές με το kung fu και ταυτόχρονα μιας μεθόδου δυναμικού διαλογισμού και συνολικής –ολιστικής- άσκησης, που βασίζεται στον έλεγχο της εσωτερικής ενέργειας, σύμφωνα με τις αρχές του Τάο. Είναι ιδανική για κάθε ηλικία και φυσική κατάσταση, μιας και δεν περιλαμβάνει απότομες κινήσεις ή προσκρούσεις, και, μεταξύ άλλων, βελτιώνει την ευλυγισία τόσο στους μύς του πάνω κορμού, όσο και στα πόδια, μειώνει το στρες και αυξάνει την ισορροπία και την γενικότερη κινητικότητα στο σώμα. Η συγκεκριμένη τέχνη είναι επίσης ιδανική για άτομα τα οποία αναρρώνουν από τραυματισμούς ή/και έχουν προβλήματα ισορροπίας – όπως π.χ. οι ηλικιωμένοι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v