Είναι φέτος η χρονιά να γίνεις χειμερινός κολυμβητής;

Πώς γίνεσαι χειμερινός κολυμβητής, τι έχεις να κερδίσεις, και γιατί είναι το 2020 η καλύτερη χρονιά για να το κάνεις; Απαντήσεις… με το χέρι στην καρδιά.
Είναι φέτος η χρονιά να γίνεις χειμερινός κολυμβητής;
της Ηρώς Κουνάδη

Σκέψου το: Και θα βγαίνεις και θα γυμνάζεσαι, και τους φίλους σου θα βλέπεις, και συνωστισμό δεν θα ‘χεις να αντιμετωπίσεις πουθενά, ούτε απαγορεύσεις τύπου «μέχρι τόσοι ανά τραπέζι και μέχρι τάδε ώρα» −εντάξει, εκτός αν μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι και πάμε ξανά για γενικό λοκντάουν.

Χώρια που η θάλασσα φτιάχνει το κέφι καλύτερα από κάθε άλλη μορφή γυμναστικής, δυναμώνει το ανοσοποιητικό (πολύτιμο, μέρες που είναι) και σφίγγει το δέρμα καλύτερα από κάθε λίφτινγκ.

Τι χρειάζεται για να γίνεις χειμερινός κολυμβητής;

Απλώς να μην σταματήσεις τα μπάνια. Αν την τελευταία σου βουτιά την έκανες τον Αύγουστο, και ξαναβρεθείς στην θάλασσα τον Νοέμβρη, θα πάθεις σοκ από τη διαφορά θερμοκρασίας. Βδομάδα τη βδομάδα, όμως, δίνεις στον οργανισμό σου την ευκαιρία να συνηθίσει, με αποτέλεσμα το νερό να μην σου φαίνεται κρύο ποτέ.

Για την ακρίβεια, το γνωστό «η θάλασσα είναι πιο ζεστή τον χειμώνα» οφείλεται στη διαφορά της εξωτερικής θερμοκρασίας (του αέρα) στην οποία το σώμα σου έχει συνηθίσει, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία του νερού να σου φαίνεται τελικά καλύτερη/ υψηλότερη/ πολύ πιο υποφερτή. Κοινώς, το δύσκολο είναι στο μπες-βγες· όσο είσαι μέσα στο νερό, μια χαρά περνάς. Ζεστά ρούχα, σκουφάκι για τα μαλλιά, και εσώρουχα οπωσδήποτε για να βγάλεις το βρεγμένο μαγιό με το που βγεις (ούτε που να το διανοηθείς να κάτσεις λιγάκι στην άμμο να στεγνώσεις, όπως κάνουμε τον Ιούλιο) και θα είσαι μια χαρά και έξω.



Αν βέβαια δεν διανύεις μια από τις πρώτες τρεις δεκαετίες της ζωής σου, πριν το επιχειρήσεις θα χρειαστείς μια ιατρική εξέταση από παθολόγο, ο οποίος θα σου βεβαιώσει ότι είσαι ασφαλής –και θα σου πει αν μπορείς να κάνεις την (διασκεδαστικότερη) απευθείας βουτιά στα βαθιά, ή αν χρειάζεται να μπαίνεις σιγά σιγά, ή να βρέχεις πρώτα την πλάτη σου, στην περίπτωση που διατρέχεις κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης ιατρική παρακολούθηση χρειάζονται οι χειμερινοί κολυμβητές που πάσχουν από διαβήτη, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες.

Μοναχικό σπορ μου ακούγεται όμως…

Αν η παρέα ή το έτερό σου ήμισυ δεν ψήνονται με την ιδέα να σε συνοδεύσουν χειμωνιάτικο στην παραλία, κι εσύ δεν είσαι μοναχικός τύπος, μια ιδέα είναι να γραφτείς σε έναν σύλλογο χειμερινών κολυμβητών. Υπάρχουν πολλοί στην Αττική, μερικοί από τους πιο δραστήριους είναι ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών Ρακετιστών του Μπάτη (λεωφόρος Ποσειδώνος, δίπλα στο ζαχαροπλαστείο «Πράπας», Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 210 9836800), ο Σύλλογος Χειμερινών Κολυμβητών «Ο Άλιμος» (Κυκλαμίνων 6, Άλιμος, τηλ.: 210 9947362, 6979292164) και οι χειμερινοί κολυμβητές του Ναυτικού Ομίλου της Βουλιαγμένης (τηλ.: 210 8962416).



Αν ωστόσο φοβάσαι ότι θα ξεπαγιάσεις…

Μια καλή λύση για τους κρυουλιάρηδες ανάμεσά μας (σας νιώθουμε, παιδιά) είναι η Λίμνη της Βουλιαγμένης, η θερμοκρασία στο νερό της οποίας δεν πέφτει ποτέ κάτω από τους 22 βαθμούς Κελσίου –εξ ου και είναι δημοφιλέστατη και τον χειμώνα. Θα τη βρεις ανοιχτή όλες τις μέρες 8.00-17.00 (το χειμερινό ωράριο είναι αυτό, από 25 Οκτωβρίου και μετά) με την είσοδο να κοστίζει 15€ τις καθημερινές και 18€ τα Σαββατοκύριακα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v