Οκτώ μυστικά για υγιή μέση

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να εμφανιστεί κάποια στιγμή πόνος στη μέση.
Οκτώ μυστικά για υγιή μέση

Ας το πάρουμε απόφαση, ο πόνος στη μέση είναι τόσο σύνθετος και πολυπαραγοντικός που δύσκολα θα τον αποφύγουμε εντελώς.

Όμως υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να διατηρούμε τη μέση μας υγιή και σε καλή κατάσταση.

Συχνή κίνηση

To καθισιό πέρα από ένα σωρό προβλήματα που προκαλεί στην υγεία, βλάπτει σοβαρά και τη μέση. Προσπαθήστε να σηκώνεστε ανά 20 λεπτά και να κάνετε μια βόλτα αν κάθεστε πολλές ώρες σε μια καρέκλα.

Διάταση και ενδυνάμωση  καμπτήρων του ισχίου

Πρόκειται για μύες οι οποίοι έχουν την τάση να «μαζεύουν» όταν καθόμαστε πολλές ώρες, κάτι που πιθανώς να προκαλέσει ενοχλήσεις στη μέση. Επίσης, τείνουν να είναι αρκετά αδύναμοι, οπότε μια ασφαλής προσέγγιση είναι αφ’ ενός να τους διατείνουμε, αφ’ ετέρου να τους δυναμώσουμε.  Δείτε παρακάτω δύο επεξηγηματικά βίντεο.





Κινητοποίηση θωρακικής μοίρας

Η θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από τους δώδεκα σπόνδυλους. Περιορισμένη κινητικότητα στη θωρακική μοίρα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς του ώμου και του αυχένα, αλλά και εμφάνιση πόνου στη μέση. Δείτε στο παρακάτω βίντεο μερικές αποτελεσματικές κινήσεις για την απελευθέρωση της θωρακικής μοίρας.



Σωστή κάμψη ισχίων με οσφυοπυελική αποσυσχέτιση

Όσο σύνθετη η ονομασία της, τόσο απλή και συνηθισμένη η κίνηση που αφορά. Η κάμψη του ισχίου που δεν συνοδεύεται με την παράλληλη κάμψη της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, ήτοι το σωστό «σκύψιμο», είναι μία από τις πιο βασικές κινήσεις του σώματός μας που – και πάλι – λόγω καθιστικής ζωής δεν μαθαίνουμε και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ. Το αποτέλεσμα; Ναι, καλά καταλάβατε, αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης πόνου στη μέση. Δείτε παρακάτω τρία αναλυτικά βίντεο για το πώς θα την μάθετε σταδιακά.







Καλό στρώμα και καλός ύπνος

Ο συνδυασμός ενός καλού στρώματος με έναν καλό και ποιοτικό ύπνο… πάνω του, είναι «φάρμακο» για την υγεία της μέσης. Αν αναλογιστούμε μάλιστα, ότι περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας πάνω στο κρεβάτι τότε ίσως να μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει για την σωματική μας υγεία η επιλογή του κατάλληλου, ακόμα και αν πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω. Δείτε εδώ μερικές χρήσιμες συμβουλές επιλογής στρώματος και εδώ μερικά μυστικά για καλύτερο ύπνο. 

Ενδυνάμωση γλουτών και κορμού

Ένα ζεύγος καλοσχηματισμένων και δυνατών γλουτών έχει πολλά περισσότερα οφέλη από το να μας κάνει να δείχνουμε σέξι. Αδύναμοι γλουτοί συσχετίζονται με τραυματισμούς των κάτω άκρων, αλλά και με πόνους στη μέση. Φροντίστε λοιπόν να τους γυμνάζεστε συστηματικά και να τους δυναμώνετε προοδευτικά με ασκήσεις όπως καθίσματα, άρσεις θανάτου, προβολές και hip thrusts. Δείτε εδώ ένα πρόγραμμα γυμναστικής με έμφαση στους γλουτούς από τον… μέτρ Bret Contreras.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v