Αγορά στρώματος: Tips για να… κοιμάστε ήσυχοι

Μαλακό ή σκληρό; Ανατομικό ή ορθοπεδικό; Τι θα πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε στρώμα για το κρεβάτι μας; Πώς θα εξασφαλίσουμε την σωστή συντήρησή του; Οι ειδικοί απαντούν για να μπορούμε πλέον να κοιμόμαστε ήσυχοι.
Αγορά στρώματος: Tips για να… κοιμάστε ήσυχοι
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρουν τα μέγιστα στη καλύτερη ποιότητα ύπνου (μαζί με άλλους που θα βρείτε εδώ) είναι αναμφίβολα το στρώμα πάνω στο οποίο κοιμόμαστε. Αν αναλογιστούμε μάλιστα, ότι περνάμε περίπου το ένα τρίτο της ζωής μας πάνω στο κρεβάτι τότε ίσως να μπορούμε να κατανοήσουμε τη σημασία που έχει για την σωματική – και ψυχική – μας υγεία η επιλογή του κατάλληλου.

Α-μπε-μπα- στρομ: Τι στρώμα να επιλέξω;

«Το στρώμα το οποίο θα επιλέξουμε δεν θα πρέπει να είναι τόσο ‘μαλακό’ ώστε να αφήνει το σώμα να ‘βουλιάζει’ μέσα, αλλά ούτε και τόσο σκληρό ώστε να κρατάει το σώμα σε ευθεία», συμβουλεύει ο κ. Αγγουλές Αντώνιος Ορθοπεδικός Χειρούργος. «Το στρώμα θα πρέπει να κρατάει όλες τις φυσιολογικές καμπύλες της σπονδυλικής μας στήλης, διατηρώντας τη στη φυσική της στάση, η οποία μοιάζει με το σχήμα του ‘S’», συμπληρώνει.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό, παίζει φυσικά και η επιλογή του μαξιλαριού, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Αγγουλέ θα πρέπει να είναι σχετικά λεπτό ώστε να μη φέρνει τον αυχένα σε κάμψη (δηλαδή το σαγόνι να τείνει να ακουμπήσει το στήθος) . Εξ’ ου και η καταλληλότερη στάση για να κοιμόμαστε, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, είναι η ύπτια (ανάσκελα) με τα πόδια ελαφρώς λυγισμένα προς το στήθος.

«Το στρώμα, επομένως, δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ακριβό για να πούμε ότι είναι και το ιδανικό. Αρκεί να μην ‘χαλάει’ το φυσιολογικό σχήμα της σπονδυλική μας στήλης. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να αυξήσει τις μοίρες των καμπύλων της προκαλώντας μυοσκελετικές βλάβες, όπως λόρδωση ή κύφωση», καταλήγει ο κ. Αγγουλές.

Επομένως στο ερώτημα «ορθοπεδικό ή ανατομικό;», η απάντηση που θα πρέπει να αναζητήσετε από την αγορά σας είναι «ορθοπεδικό και ανατομικό». Το μεν ορθοπεδικό στρώμα θα στηρίξει σωστά την σπονδυλική σας στήλη, κρατώντας τις φυσιολογικές καμπύλες που αναφέραμε, ενώ με τον ανατομικό του σχεδιασμό και έχοντας ειδικά ελατήρια θα «αγκαλιάσει» το σώμα σας μετριάζοντας την πίεση σε ώμους και γοφούς.

Σε κάθε περίπτωση, μην προβείτε στην αγορά οποιουδήποτε στρώματος βιαστικά. Απευθυνθείτε σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα και – γιατί όχι;- δοκιμάστε να ξαπλώσετε πάνω τους δοκιμάζοντας τις θέσεις που παίρνετε κατά την διάρκεια του ύπνου. Η αγορά νέου στρώματος είναι μια υπόθεση άκρως… προσωπική. Το νέο σας στρώμα επομένως, θα πρέπει να καλύπτει απόλυτα τις προσωπικές σας ανάγκες για ξεκούραση και χαλάρωση. Αν πάλι σκοπεύετε να το μοιραστείτε τότε συνίσταται το δοκιμάσει και ο/η σύντροφός σας.

Από μικρό και από… σκληρό

Σε γενικά πλαίσια, στην αγορά βρεφικού στρώματος ισχύουν τα ίδια με τους ενήλικες. Προτιμήστε τα πιο σκληρά στρώματα, στα οποία το σώμα του μωρού δεν θα «βουλιάζει», αλλά και ούτε και θα πιέζεται. Το σωστό στρώμα θα πρέπει να υποστηρίζει την ευαίσθητη σπονδυλική του μωρού «αγκαλιάζοντάς» την. Σημαντικό επίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι και το υλικό από το οποίο αποτελείται το στρώμα. Αυτό θα πρέπει να είναι υποαλλεργικό, φιλικό προς το δέρμα του μωρού, να αναπνέει και παράλληλα να αποτρέπει την ανάπτυξη ακάρεων και άλλων μικροοργανισμών, έτσι ώστε να μην προκύψουν προβλήματα με αλλεργίες ή αναπνευστικές παθήσεις.

Τέλος, αν σας δοθεί η δυνατότητα, επιλέξτε στρώμα στο οποίο το εξωτερικό ύφασμα είναι αποσπώμενο με φερμουάρ. Έτσι θα μπορείτε να το πλύνετε σε περίπτωση που υπάρξουν κάθε λογής νυχτερινά ή μη… ατυχήματα.

Πάμε για… συντήρηση Κατερίνα

Όπως και τα περισσότερα οικιακά αντικείμενα, έτσι και το στρώμα χρήζει της απαραίτητης συντήρησης και περιποίησης, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την αγορά του και να επεκτείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο την διάρκεια ζωής του.

* Προφυλάξτε το από υγρά χρησιμοποιώντας ειδικό αφαιρούμενο κάλυμμα (κατά προτίμηση αντιαλλεργικό), το οποίο πλένε όσο συχνά θέλετε.
* Αν έχετε μόλις αγοράσει νέο στρώμα, αφήστε το μερικές ώρες να «αναπνεύσει», πριν τοποθετήσετε σεντόνια και προστατευτικό.
* Μην το διπλώνετε, το βρέχετε ή χοροπηδάτε πάνω του σαν να είναι… τραμπολίνο. Επίσης, αποφύγετε να το καθαρίζετε με ατμό, καθώς έτσι μπορεί να συγκεντρωθεί μούχλα στο εσωτερικό του.
* Μην αφαιρείτε την ετικέτα του κατασκευαστή, μπορεί να σας χρησιμέψει για μελλοντικές οδηγίες ή σε περίπτωση φθοράς ώστε να εξασφαλίσετε την ισχύ της εγγύησης.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v