Δημοφιλή προϊόντα που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό
Τα αιθέρια έλαια, τα καθαριστικά «για την ευαίσθητη περιοχή» και άλλα προϊόντα περιποίησης που δεν κάνουν τόσο καλό όσο νομίζεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Δεν είναι όλα τα προϊόντα περιποίησης ευεργετικά. Κάποια πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, και άλλα απευθύνονται σε συγκεκριμένους τύπους δέρματος και αντενδείκνυνται για άλλους. Ποια είναι αυτά, και ποιες είναι οι καλύτερες εναλλακτικές τους;
Τα απολεπιστικά/ καθαριστικά βουρτσάκια
Η απολέπιση είναι ευεργετική για το δέρμα, αρκεί να γίνεται με μέτρο: Μία, το πολύ δύο, φορές την εβδομάδα. Η εκτεταμένη, καθημερινή χρήση τέτοιων βουρτσών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, να αυξήσει την ευαισθησία του, ακόμα και να δημιουργήσει ακμή.
Η Βιταμίνη Ε
Έγινε δημοφιλής χάρη στην προστασία που παρέχει από την ακτινοβολία UV και τις ελεύθερες ρίζες. Αν, όμως, το δέρμα σου είναι λιπαρό ή έχεις προδιάθεση ακμής, δεν κάνει να βάζεις βιταμίνη Ε απευθείας στο δέρμα σου, γιατί θα φράξει τους πόρους και θα δημιουργήσει σπυράκια. Προτίμησε να την εντάξεις στη διατροφή σου (καταναλώνοντας ξηρούς καρπούς, πιπεριές, κολοκύθα και αβοκάντο) από το να την απλώσεις στο δέρμα σου.
Τα αιθέρια έλαια
Ποτέ, μα ποτέ, δεν τα απλώνουμε απευθείας στο πρόσωπο. Μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, ερεθισμό, ξηροδερμία, ακόμα και φουσκάλες. Τα αιθέρια έλαια προορίζονται για να διαλύεις μια σταγόνα τους μέσα σε ένα λάδι-«βάση» το οποίο εν συνεχεία απλώνεις στην επιδερμίδα σου. Και πάλι, όχι καθημερινά.
Οι μάσκες προσώπου σε φύλλα
Οι περισσότερες κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά όπως οι μικροΐνες πλαστικού, το νάιλον και ο πολυεστέρας, και είναι εμποτισμένες σε serum από σιλικόνη, πράγμα που σημαίνει επιβλαβή συστατικά απευθείας πάνω στο δέρμα σου. Μπορεί να δίνουν την εντύπωση υγιούς λάμψης, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που βλέπεις να λάμπει είναι ένα λεπτό στρώμα χημικών ουσιών. Άσε που κάνουν και κακό στο περιβάλλον.
Τα jade rollers
Από τη στιγμή που η πέτρα τους είναι πάντα κρύα, το μασάζ που κάνουν στο δέρμα μπορεί να μειώσει προσωρινά την ερυθρότητα και το πρήξιμο. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση του κυλίνδρου βοηθά όντως στη μείωση των ρυτίδων ή στην ανακούφιση από εξανθήματα. Καλύτερη ιδέα είναι να κλείσεις ένα μασάζ προσώπου με έναν επαγγελματία.
Το makeup με δείκτη προστασίας SPF
Για να αποκτήσεις την προστασία που θα σου έδινε ένα καλό αντηλιακό, θα πρέπει να απλώσεις 7 φορές περισσότερο makeup από αυτό που θα έβαζες κανονικά. Η ψευδής ασφάλεια που σου δίνει η ένδειξη SPF πάνω στη συσκευασία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Καλύτερα άπλωσε πρώτα ένα αντηλιακό (με δείκτη προστασίας από 30 και πάνω) και εν συνεχεία το συνηθισμένο σου makeup.
Τα face mists
Ξέρουμε ότι σε κάνουν να χαμογελάς κάθε φορά που ψεκάζεσαι και σκέφτεσαι με φωνή Ντένης Μαρκορά «Μαρούσκα, το Εβιάν» όμως αυτά τα σπρέι δίνουν στην πραγματικότητα μια πολύ προσωρινή αίσθηση φρεσκάδας στο πρόσωπό σου, για να το αφήσουν μόλις λίγο αργότερα αρκετά πιο αφυδατωμένο απ’ ό,τι ήταν αρχικά. Χώρια που κάποια από αυτά περιέχουν συστατικά τα οποία έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί για ερεθισμούς όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλα διαστήματα.
Τα καθαριστικά για την «ευαίσθητη περιοχή»
Σύμφωνα με έρευνες, η χρήση τζελ και καθαριστικών για την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μυκητιάσεων και βακτηριακών λοιμώξεων. Τα αρωματικά μαντηλάκια και τα αποσμητικά περιέχουν επικίνδυνες χημικές ουσίες που δεν πρέπει να εφαρμόζονται στην ευαίσθητη περιοχή, καθότι μπορεί να διαταράξουν τη φυσική ισορροπία του κόλπου. Απλό σαπούνι και νερό είναι η καλύτερη λύση.