Οι πάλαι ποτέ αντίθετοι οινικοί κόσμοι, σε τροχιά σύγκλισης!
Και ο παλαιός κόσμος του κρασιού είναι αλλιώς, αλλά και ο νέος είναι ωραίος. Και ενώ κάποτε φάνταζαν διαμετρικά αντίθετοι, τώρα κάνουν τα πάντα για να έρθουν πιο κοντά. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον προς όφελός μας...

Τουλάχιστον ένα παρεμφερές παράδειγμα στην ιστορία μπορώ να σκεφτώ - την επανάσταση των Τοσκανέζων τη δεκαετία του 70, που άλλαξε τα δεδομένα για το κρασί της περιοχής (και όχι μόνο) και το εκτόξευσε κυριολεκτικά! Αντίστοιχα, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα υπέρ του να γίνει μια μορφή οριοθέτησης ή και ιεράρχησης "υπο-ζωνών" σε κάποιες μεγάλες οινοπαραγωγικές ζώνες του παλαιού κόσμου, περίπου όπως συμβαίνει στη Βουργουνδία. Είναι άλλωστε γεγονός ότι κάποιοι οινοποιοί στη Νεμέα προσπαθούν εδώ και καιρό να "πιέσουν" τις αρχές να αναγνωρίσουν νομικά τις υπο-ζώνες στην περιοχή τους (π.χ. το Κούτσι στη Νεμέα), για να έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν την αξία της διαφορετικότητας ακόμα και εντός των ορίων μιας ζώνης ΠΟΠ. Και δεν ξέρω αν έχει γίνει κάποια αντίστοιχη προσπάθεια στη Νάουσα, είμαι σίγουρος όμως ότι κι εκεί θα είχε μεγάλη αξία, καθότι η διαφοροποίηση των terroir και μικρο/μεσοκλιμάτων σε διάφορα κομμάτια της ζώνης είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, τόσο στο μάτι, όσο και, εν τέλει, στο ίδιο το κρασί.





