Ντουράκης & Ζαφειράκης "βγαίνουν στις αγορές"!

Δεν συνηθίζω να γράφω για εμπορικές συμφωνίες, για ευνόητους λόγους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, θα κάνω μια εξαίρεση. Γιατί θεωρώ πολύ σημαντικό και ευχάριστο ότι δύο πολύ αξιόλογα Ελληνικά οινοποιεία βρήκαν διέξοδο, μέσω μιας μεγάλης εταιρείας διανομής οίνων και ποτών, στην ευρύτερη αγορά. Μάλιστα, πρόκειται για δύο οινοποιεία των οποίων όχι μόνο αγαπώ τα κρασιά, αλλά εκτιμώ βαθύτατα και τους ανθρώπους τους. Έτσι λοιπόν, χαίρομαι πολύ που το Οινοποιείο Ντουράκη στην Κρήτη και το Κτήμα Ζαφειράκη στη Λάρισα συνεργάζονται, εδώ και λίγο καιρό, με την μεγάλη εταιρεία διανομής οίνων και ποτών Β.Σ.ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.


Οινοποιείο Ντουράκη

Το Οινοποιείο Ντουράκη βρίσκεται στον Αλίκαμπο, έξω από τα Χανιά, στο δρόμο για τα Σφακιά. Είναι ένας πολύ φιλόξενος χώρος, και δεν είναι τυχαίο ότι κάθε χρόνο υποδέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 1988 από τον Ανδρέα Ντουράκη, οινολόγο με μεγάλη εμπειρία στο εξωτερικό (στη Γερμανία, συγκεκριμένα) αλλά και στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν γλυκύτατο άνθρωπο, που αποτελεί προσωποποίηση της Κρητικής φιλοξενίας και ίσως τον πιο φιλόζωο άνθρωπο που έχω γνωρίσει. Σήμερα ο κύριος Ανδρέας περνάει τον περισσότερο χρόνο του στα αμπέλια του, αλλά και φροντίζοντας τα (πολλά) ζώα του κτήματός του, καθώς στο τιμόνι του οινοποιείου βρίσκονται τα δύο πολύ άξια παιδιά του: η Εύη, που ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση και το μάρκετινγκ, και ο Αντώνης, ο οποίος είναι οινολόγος, επίσης "Γερμανο-σπούδαχτος". Το οινοποιείο πάει κάθε χρόνο από το καλό στο καλύτερο, και απόδειξη αυτού είναι ότι πλέον "παίζει μπάλλα" δυνατά και εκτός Κρήτης, στα μεγάλα Αθηναϊκά "σαλόνια". Από οινικής πλευράς, ο Αντώνης έχει ήδη αποδείξει ότι είναι δυνατός οινολόγος, αλλά και ανήσυχο πνεύμα, με πρώτα δείγματα τη νέα προσέγγιση που έχει κάνει στην παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής, το Ρωμέικο, τόσο με την εμφιάλωση ενός εσκεμμένα οξειδωμένου "sherry-like" κρασιού, όσο και με την ετικέτα "Euphoria Ρωμέικο Λιαστός  Οίνος  2012", η οποία το 2013 βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο στον διαγωνισμό του Decanter! Να ξέρετε επίσης ότι ο Αντώνης κάνει κάποια πολύ ενδιαφέροντα πειράματα με αφρώδη κρασιά από τοπικές Κρητικές ποικιλίες αυτόν τον καιρό, τα αποτελέσματα των οποίων θα τα μάθουμε σύντομα...

Κτήμα Ζαφειράκη
Το Κτήμα Ζαφειράκη βρίσκεται στον Παλαιόμυλο του Τυρνάβου. Ιδρυτής και κινητήρια δύναμή του είναι ο Χρήστος Ζαφειράκης, ένας νέος και ιδιαίτερα δραστήριος οινοποιός. Οι οινικές επιρροές του Χρήστου είναι κατά βάση Ιταλικές, αφού έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Οινολογία στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο, ενώ, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, εργάστηκε σε μεγάλα οινοποιεία στο Piemonte, στο Alto Adige και στην Τοσκάνη. Οι επιρροές αυτές δεν φαίνονται μόνο άμεσα στη δουλειά του (π.χ. από το γεγονός ότι καλλιεργεί και οινοποιεί την ποικιλία-σημαία της Κεντρικής Ιταλίας, το Sangiovese, με πάθος), αλλά και από την ισορροπία και τη φινέτσα που είναι έκδηλες σε όλα του τα κρασιά. Συνεχίζει άξια την οικογενειακή παράδοση στην αμπελουργία και το κρασί, εκπροσωπώντας την 4η γενιά Ζαφειράκη στον χώρο, έχοντας όμως εισάγει πολλές καινοτομίες, τόσο στο αμπέλι, όσο και στο οινοποιείο. Για παράδειγμα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που προσεγγίζει την παλαίωση στο βαρέλι, ο οποίος είναι πολύ διαφορετικός από τα περισσότερα υπόλοιπα οινοποιεία, καθώς "παίζει" με μεγέθη, προελεύσεις και καψίματα που δίνουν πολύ αξιόλογα αποτελέσματα. Επίσης, πρέπει να του αναγνωρίσουμε την ανάδειξη της ποικιλίας Λημνιώνα, που είναι γηγενής της περιοχής, και την οποία το Κτήμα Ζαφειράκη υπηρετεί με αγάπη και αφοσίωση. Τέλος, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω το γεγονός ότι ο Χρήστος είναι στην κυριολεξία "αεικίνητος", καθώς δεν χάνει ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά του, αλλά και να εκπροσωπήσει τα κρασιά της περιοχής του, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Τα κρασιά του Οινοποιείου Ντουράκη και του Κτήματος Ζαφειράκη, πλέον σε ένα σημείο λιανικής ή εστίασης κοντά σας, όπου κι αν βρίσκεστε. Εύχομαι καλή επιτυχία και καλές δουλειές!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v