ΑΠΟΨΕΙΣTELEGOURMETWine

Μια σημαντική συνεργασία με άρωμα (Πορτο)γαλίας!...

Μια σημαντική συνεργασία με άρωμα (Πορτο)γαλίας!...

Και μια ενδιαφέρουσα είδηση από τη διεθνή οινική επικαιρότητα που μαθαίνετε πρώτοι εδώ: Ο καταξιωμένος Γάλλος οινοποιός Hubert de Boüard επεκτείνει την δραστηριότητά του και στην Πορτογαλία, μετά την ένταξή του στην βασική ομάδα του οινοποιείου Poças Junior, που βρίσκεται στο Douro.

Η είδηση έχει μεγάλη σημασία για τον οινικό κλάδο της Πορτογαλίας, καθώς μία προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και επιρροή, αποδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στο Πορτογαλέζικο κρασί. Ο ίδιος δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος, καθώς θεωρεί το Πορτογαλέζικο οινοποιείο "τεράστια ανακάλυψη" και ξεχωρίζει τα κρασιά του για την ισορροπία και τη φινέτσα τους. Οι νέοι συνεργάτες του στην Πορτογαλία έχουν κάθε λόγο να είναι ενθουσιασμένοι, καθώς πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση θα εκτοξεύσει την εξαγωγική αξία των κρασιών τους, τόσο στην ουσία, όσο και σε επίπεδο εικόνας. Ο Philippe Nunes, συνεργάτης του de Boüard με καταγωγή από την Πορτογαλία, δήλωσε ότι "Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία μεγάλων κρασιών από τις γηγενείς ποικιλίες του Douro. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της περιοχής, αλλά και του συγκεκριμένου οινοποιείου, και πάνω σε αυτό σκοπεύουμε να χτίσουμε".

Το οινοποιείο Poças Junior, ομολογώ δεν το γνώριζα μέχρι σήμερα, παρότι έχω περιηγηθεί τον αμπελώνα του Douro κάμποσες φορές, καθώς λατρεύω πραγματικά και το μέρος, αλλά και τα κρασιά! Απ' ότι διαβάζω στο υλικό που μου έστειλαν, ιδρύθηκε το 1918 και μέχρι σήμερα παραμένει οικογενειακή επιχείρηση, με την 4η γενιά πλέον στο τιμόνι. Ιστορικά ήταν ταυτισμένο με την παραγωγή Port, ωστόσο από το 1990 έχει μπει δυνατά στην παραγωγή ξηρών κρασιών (Douro DOC).

Κάτι μου λέει, βέβαια, ότι από εδώ και πέρα θα το μάθουμε καλύτερα. Γιατί η επιρροή του Hubert de Boüard σίγουρα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο. Υπενθυμίζω/ενημερώνω ότι πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του εξαιρετικού και διάσημου Château Angélus στο Saint-Emilion του Bordeaux (η φερώνυμη πρώτη ετικέτα του είναι “Premier Grand Cru Classé A”), ενώ ο ίδιος έχει και ένα δεύτερο οινοποιείο στην ίδια περιοχή, το La Fleur de Boüard, που βρίσκεται στο γειτονικό Lalande-de-Pomerol. Συγκαταλέγεται σταθερά στις top50 προσωπικότητες του πλανήτη με τη μεγαλύτερη επιρροή στον παγκόσμιο κλάδο του κρασιού, ενώ δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό και εκτός Γαλλίας, με συνεργασίες από το Λίβανο (IXSIR Winery) μέχρι και την Ταϊλάνδη (GranMonte)! Έχοντας την τύχη να τον έχω γνωρίσει και συναντήσει τόσο στο Bordeaux, όσο και στην Αθήνα (η φωτό από επίσκεψη στο Château Angélus το 2010) και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι πρόκειται πραγματικά για χαρισματικό άνθρωπο με δεδομένες γνώσεις και ικανότητες στην παραγωγή κρασιού, αλλά και στην μετάδοση οινικής γνώσης και κουλτούρας.

Όπως είπα, πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη για ολόκληρο τον οινικό κλάδο της Πορτογαλίας. Οι διεθνείς συνέργειες στον συγκεκριμένο, όπως και σε κάθε χώρο, μόνο καλό μπορούν να κάνουν. Στέλνω σε όλη την ομάδα τα συγχαρητήριά μου, και θα παρακολουθώ την εξέλιξη της συνεργασίας αυτής με μεγάλο ενδιαφέρον!...

"Παιδεία είναι αυτό που επιβιώνει όταν όλα όσα έχουν μαθευτεί ξεχνιούνται."

B.F. Skinner, 1904-1990, Αμερικανός ψυχολόγος

 • 1726 - Ιδρύεται το Ανώτατο Μυστικό Συμβούλιο στη Ρωσία.
  1846 - Εγκαθίσταται επίσημα στο Ώστιν η κυβέρνηση της νεοσυσταθείσας πολιτείας του Τέξας. Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Τέξας παραχωρεί επίσημα την εξουσία της στην κυβέρνηση της πολιτείας του Τέξας μετά την προσάρτηση του Τέξας από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
  1878 - Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνογράφο.
  1884 - Περισσότεροι από 60 ανεμοστρόβιλοι χτυπούν τις Νότιες Ηνωμένες Πολιτείες.
  1915 - Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: αρχίζει η πρώτη ναυτική επίθεση στα Δαρδανέλλια όταν μία ισχυρή αγγλο-γαλλική δύναμη βομβαρδίζει το οθωμανικό πυροβολικό κατά μήκος της ακτής της Καλλίπολης.
  1936 - Υπογράφεται το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα μεταξύ των κόμματος των φιλελεύθερων και των κομμουνιστών του Παλαϊκού Μετώπο.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σχεδόν 250 ιαπωνικά πολεμικά αεροπλάνα επιτίθενται στο Ντάργουιν, στη βόρεια Αυστραλία.
  1942 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Φραγκλίνος Ρούζβελτ υπογράφει το εκτελεστικό διάταγμα 9066, επιτρέποντας στους Αμερικανούς στρατιωτικούς να μεταφέρουν Ιάπωνες Αμερικανούς σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη της Ίβο Τζίμα. Περίπου 30.000 Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Ίβο Τζίμα.
  1959 – Το Ηνωμένο Βασίλειο χορηγεί στην Κύπρο ανεξαρτησία, η οποία θα ανακηρυχθεί επισήμως στις 16 Αυγούστου του 1960.
  1976 - Ο Τζέραλντ Φορντ ανακαλεί το εκτελεστικό διάταγμα 9066 που οδήγησε στη μετεγκατάσταση των Ιαπώνων Αμερικών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

© 2002-2020 MEDIA2DAY