Ακαδημία Πορτογαλέζικου Οίνου ιδρύεται στην Αγγλία!

(Άλλη) μία πολύ έξυπνη κίνηση έκανε πρόσφατα ο οργανισμός προώθησης των κρασιών της Πορτογαλίας, που ονομάζεται Wines of Portugal. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης περιοδικό Harpers Wine & Spirit, δημιούργησε μία σχολή οινικής εκπαίδευσης με αποκλειστικό αντικείμενο το Πορτογαλέζικο κρασί. Η Wines of Portugal Academy είναι βασισμένη στα πρότυπα του πρωτοπόρου Βρετανικού ιδρύματος οινικής εκπαίδευσης Wine and Spirits Education Trust και θα απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες και εταιρείες, όσο και σε ιδιώτες. Μέσα από 3 επίπεδα εκπαίδευσης (από αρχάριο μέχρι προχωρημένο), οι σπουδαστές θα αποκτούν πλήρη γνώση για τις ποικιλίες, τις διαφορετικές οινοπαραγωγικές ζώνες, καθώς και τα διαφορετικά στυλ κρασιών που απαντώνται στον Πορτογαλέζικο αμπελώνα, ενώ με την ολοκλήρωση καθενός από τα 3 επίπεδα, ο σπουδαστής θα λαμβάνει και σχετικό πιστοποιητικό.


Η κίνηση είναι πραγματικά μεγαλοφυής, η ιδέα, ωστόσο, κάνει πράξη το αυτονόητο: εκπαιδεύει μια αγορά με στρατηγική σημασία. "Πορτογαλέζικο κρασί σημαίνει μεγάλη γκάμα ποικιλιών και στυλ και πολύ καλές τιμές, και αυτό έχει τεράστια απήχηση τόσο στους οινόφιλους, όσο και στους επαγγελματίες που ψάχνουν συνεχώς τρόπους να εντυπωσιάζουν τους απαιτητικούς τους πελάτες", δήλωσε στα διεθνή ΜΜΕ ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Wines of Portugal, Nuno Vale. "Δημιουργήσαμε λοιπόν την Ακαδημία ακριβώς για να παρέχουμε ολοκληρωμένη εκπαίδευση και σε αυτούς που πωλούν τα κρασιά μας, αλλά και σε εκείνους που τα αγοράζουν".


Οι υπεύθυνοι του Πορτογαλέζικου οινικού μάρκετινγκ δίνουν στρατηγική προτεραιότητα στην Αγγλική αγορά - και με το δίκιο τους άλλωστε. Πέρα από το γεγονός ότι ο κλάδος των Πορτογαλέζικων ενισχυμένων οίνων Port και Madeira έχει στηριχθεί διαχρονικά - και στηρίζεται ακόμα - από την Βρετανία, η Αγγλική αγορά παραμένει κόμβος τεράστιας σημασίας για την αποδοχή και διάδοση κρασιών όπως αυτά της Πορτογαλίας στην Ευρώπη και στον κόσμο. Και επειδή διατηρώ τακτική επικοινωνία με την Wines of Portugal αλλά και με συναδέλφους από την Πορτογαλία, και ταξιδεύω τακτικά στην χώρα τους και παρακολουθώ στενά τις ενέργειές τους, μπορώ να σας πω με μεγάλη βεβαιότητα ότι έχουν κατανοήσει πλήρως τις προκλήσεις της παγκόσμιας οινικής αγοράς, η οποία δεν σταματά να εξελίσσεται και να μεταλάσσεται, και ανταποκρίνονται με εξυπνάδα, ευελιξία, δημιουργικότητα, αλλά και στρατηγική. Επιπλέον, αυτό που πρέπει ασυζητητί να τους αναγνωρίσουμε είναι η έμφαση που δίνουν στην εκπαίδευση, τόσο στην εγχώριά τους αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού - κι αυτό είναι μια σοβαρή επένδυση που μεσο- και μακρο-πρόθεσμα μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για το Πορτογαλέζικο κρασί.


Για να γυρίσουμε πίσω στην Αγγλία πάντως, πρέπει να σας πω ότι πρόκειται για μια αγορά που σήμερα ο Ελληνικός οινικός κλάδος δείχνει να "φοβάται" να αγγίξει - σε συλλογικό επίπεδο βέβαια, καθότι σε ιδιωτικό υπάρχουν κάμποσα οινοποιεία που έχουν καταφέρει να διεισδύσουν στην απίστευτα σημαντική αυτή αγορά και να κατακτήσουν πραγματικά καίρια σημεία πώλησης ή/και εστίασης. Η ιστορία για το πως η υπόθεση "Ελληνικό κρασί στην Αγγλική αγορά" στήθηκε κάποτε σε σαθρά θεμέλια και, αφού αφέθηκε στο έλεος της τύχης της, τελικά κατέρρευσε, είναι πονεμένη και όχι της παρούσης στιγμής. Αρκεί μόνο να σας πω ότι αποτελεί "case study" για νεο-εμφανιζόμενες χώρες στο κρασί (π.χ. Τουρκία) για το τι να προσέξουν και να αποφύγουν στην εξωστρέφειά τους...


Επειδή δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι όμως, καθώς συμβαίνουν πολλά και σημαντικά πράγματα, σε πείσμα των καιρών και της ιστορίας, έχω να σας πω μία ιστορία που αφορά σε διείσδυση στην Αγγλική αγορά από Ελληνική εταιρεία του κλάδου με επιστημονικό τρόπο που θα ζήλευαν οι ισχυρότερες πολυεθνικές του κόσμου, και η οποία είμαι σίγουρος ότι θα μας γεμίσει όλους ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Δεν θα σας την πω ακόμα, όμως, αλλά όταν η ώρα είναι κατάλληλη.


Προς το παρόν, σας προσκαλώ να επισκεφτείτε και να επεξεργαστείτε την σελίδα της Wines of Portugal (www.winesofportugal.info), για να θαυμάσετε τον αξιοζήλευτο τρόπο με τον οποίο μία ταπεινή οινοπαραγωγική χώρα του φτωχού Ευρωπαϊκού Νότου (μας θυμίζει κάτι αυτό;) προωθεί τα κρασιά της διεθνώς!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v